Wereldkampioen Jeffrey Herlings

  

Het was de week van de twee ‘James Deans’ van de Nederlandse sport! Jeffrey Herlings, die in Assen de motorcross wereld definitief naar zijn hand zette met de wereldtitel. En Max Verstappen, die in Singapore tweede werd in de formule 1. Twee mannen met een enorme drive die iedere keer de hooggespannen verwachtingen weer waarmaken. Wij hopen dat we nog jaren van ze kunnen genieten.

Nog een team wat de verwachtingen meer dan waar maakt, zijn de nieuwe ‘Lange Mannen’ van het volleybal. Vooraf hopend op een incidenteel succesje versloegen ze tijdens het WK de absolute favorieten: Brazilië en Frankrijk en daarmee door naar de tweede ronde. In tegenstelling tot 1996 zijn het geen wereldsterren die namens Oranje optreden, maar een hecht team. Het is overigens fantastisch om op Ziggo één van die wereldtoppers, Peter Blangé, vol enthousiasme, bewondering én kennis het commentaar te horen geven!

Verwachtingen waarmaken is niet altijd zo eenvoudig en dat plaatst het nieuwe wereldrecord van Eliud Kipchoge op de marathon van 2.01.39 nog in een specialer perspectief. In Berlijn liep hij het laatste deel volledig solo naar de finish. Hij lijkt op weg de magische grens van 2 uur te doorbreken. Nike eerde hem met een speciale Just do it-commercial.

Overigens lijkt het erop dat voor Nike de omstreden keuze van Kaepernick, als nieuw gezicht naar buiten, bijzonder goed uitpakt. Zakte in de eerste dagen na de beslissing het aandeel, nadat bekend werd dat de online verkopen met 31% stegen (vergelijk zelfde periode 2017: 17%), staat het aandeel nu op recordhoogte. Het is duidelijk dat de jeugd, doelgroep nr.1 van Nike, zich graag herkent in de uitdagende acties van het merk.

Een andere match die klopte was het contract dat Naomi Osaka, de kersverse US Champion tennis, tekende met Nissan. De Japanse autofabrikant denkt met Osaka óók de jeugd aan zich te binden. Het is duidelijk dat de Japanse ster haar titel in record tempo aan het verzilveren is. Wij hopen wel dat ze ook op het tenniscourt haar prestaties blijft leveren en niet uitgroeit tot een, wel heel rijke, eendagsvlieg.

Na 40 jaar heeft Liberty Media besloten dat de gokwereld ook binnen de Formule1 wereld haar plek mag gaan veroveren. Door een contract van 5 jaar met ISG, waard 100 miljoen dollar (die overigens vooraf betaald moesten worden), zullen wedkantoren hun intrede doen op de circuits en ook uitingen van de diverse aanbieders zichtbaar worden. Iemand afgelopen dinsdag nog iets opgevangen over onze gok-soap?

Het lijkt overigens wel de week van het doorbreken van barrières, want in de US zal Budweiser na 60 jaar, actieve NBA en MLB spelers mogen gebruiken in hun advertising en commercials. Ze zullen niet drinkend in beeld worden gebracht. Een test werd gedaan met Kevin Durant e.a. in een Moederdag commercial. De NFL sluit spelers, die aan drankcommercials meewerken nog steeds uit, maar de verwachtingen zijn dat dit nu toch niet lang meer gaat duren.

Ook een verrassing uit de oude doos zou wellicht de benoeming van Tony Blair (de oude premier van Engeland) tot voorzitter van de Premier League in Engeland, zijn. Het laat zien dat sport en politiek wel heel dicht tegen elkaar ligt en dat met name de kunst van het onderhandelen met diverse partijen, bij deze benoemingen van groot belang is. Hoewel, in 2022 Mark Rutte als directeur van de Eredivisie? Wij zien het nog niet voor ons!

Wellicht dat Tony al voor Liverpool aan de gang is, want meldden we u een paar weken geleden nog dat de overheid extra activiteiten in het Anfield stadion verbood, is er nu groen licht voor tenminste 6 concerten per jaar. Wel moet de club in de omgeving van het stadion een veiligheidsnetwerk aanleggen voorzien van camera’s. Ook in de Premier league zoeken de eigenaren van clubs toch extra inkomsten.

Dat geldt al jaren voor de best geleide club van Europa: Bayern München. Maar ook binnen de conservatieve inkomsten stromen blijven zij verrassen. Zo willen ze Audi inruilen voor BMW (hoofdkantoor in München), die zelfs de kosten van het lopende contract van Audi + hun aandelen over willen nemen en daarbovenop dan een nieuw sponsorship afsluiten. Maar als Audi niet meewerkt kan het tot 2025(!) rustig richting Allianz Arena blijven sturen.

Datzelfde Allianz, bekend dus om haar naam-sponsorships van stadions, kondigde deze week aan dat ze vanaf 2021 voor 8 jaar TOP partner wordt van het IOC. Kosten 200 miljoen eur in 4 jaar. Zij zullen de verschillende verzekeringen dekken van de Spelen. Allianz was overigens al partner van de Paralympische Spelen.

Opvallend voetbalnieuws uit Italië. Daar is de hele competitie van de Serie B afgelast tot 9 oktober. Doordat 3 teams waren teruggeplaatst naar de Serie D wegens financieel wanbeleid, wilde de bond met 19 clubs van start. Dit gaf weer protesten van degradanten etc. Een rechtelijke uitspraak moet nu gaan aangeven hoe verder. Niet bevestigde berichten meldden dat voor deze zitting de Scala in Milaan is afgehuurd, want dit ‘Theatre del arte’ verdiend een top podium!

Vreemd, datGutiérrez op de bank bleef in Barcelona. Wij vinden dat je een top aankoop, waar iedereen na een Eindhovens kwartiertje bij ADO, met bewondering over spreekt, niet 5 minuten maar 90 minuten inzet. Het zou wellicht niet direct de uitslag veranderd hebben, maar wel gezorgd hebben voor wat Zuid-Amerikaans gif op bepaalde momenten.

Nu zondag al een kraker tegen Ajax, dat ook hartverwarmend Zuid-Amerikaans temperament in de strijd gooit. De 3-0 tegen AEK was prima en de vraag wordt wat werkt het langst door: de nederlaag of de overwinning? Wij weten eigenlijk wel zeker dat de bank naast Mark wel door een ander dan Gutiérrez wordt warm gehouden.

Wada en Russada zijn al weer vriendjes, atleten woedend, maar die moeten niet zeuren. Wat een schijnvertoning!

Goed Weekend!