De eerste week van het WK

  

Wat hadden we voorspeld vorige week? Hoe vaak heeft u het al gezegd: “die gasten kunnen er geen r..t van, daar hadden wij moeten staan”? Maar dat is dus niet het geval! Daarom kunnen we nog lekker drie weken ons verkneukelen op zoveel onkunde, maar er valt best wat te beleven.

Niet met Lionel, maar wel met Ronaldo. Het is knap als je het ook echt waarmaakt terwijl een hele natie op je rekent. Vladimir is ook blij, want de Russen zitten in ronde 2 terwijl de Mannschaft van Angela nog vol aan de bak moet morgen. Overigens is de poulefase ineens een stuk leuker dan gedacht door de wonderbaarlijke krachten in de sport.

Ook op social spant Ronaldo in 2018 de kroon. Op zijn 4(!) officiële accounts postte hij meer dan 5.000 posts tussen 1 januari en 30 mei. Dat leverde gecombineerd 325 miljoen volgers op met 5 miljard interacties. Dat is 4x meer dan Messi en dus verliest de Argentijn ook buiten het veld met aanzienlijke cijfers.

De grote vraag is natuurlijk, kijken we ook? De wedstrijd Brazilië – Zwitserland trok 2.6 miljoen kijkers, Duitsland – Mexico 2.5 miljoen kijkers, net als Tunesië – Engeland. Kortom: we kijken dus wel. VI Oranje Blijft Thuis had inderdaad de mannen thuis kunnen laten, want het haalt net aan de 600.000 kijkers terwijl Studio Rusland dagelijks de miljoen kijkers aantikt. Week 2 houden we weer voor u in de gaten.

Met de VAR lijken we een nieuw stuk entertainment aan het voetbal te hebben toegevoegd, maar het bewijst wel zijn waarde. Wat opvalt is dat met name de coaches eigenlijk niet op de hoogte zijn wanneer het wel of niet in werking gaat. Nu is het ook wel verwarrend dat de regels van de FIFA weer duidelijk anders zijn dan bij andere sporten met een videoreferee. Het is er in ieder geval, maar opletten: bij UEFA wedstrijden komt hij er tot nu toe niet in! Tsja, we zullen eens eensgezind zijn in het voetbal.

Dat sport en entertainment steeds meer naar elkaar toe groeien maakte PUMA duidelijk. Jay-Z, u weet wel de man van Beyonce, die afgelopen week samen nog de Johan Cruijff Arena uit het gesloten dak lieten gaan, is benoemd tot creative director van Puma. Nu had hij sinds een maand met zijn eigen management groep, Lukaku, de spits van Belgium, onder contract. Hij zocht al een jaar naar een nieuwe schoensponsor, maar die heeft hij nu gevonden: Puma.

Dat de rol van persoonlijke sponsors steeds belangrijker wordt, blijkt ook veel dichter bij huis. Oranje Leeuwin Desiree van Lunteren wilde graag in het buitenland spelen, maar had nog een contract van een jaar bij Ajax wat haar wilde behouden. Orangegas (mooie naam ook) haar sponsor kocht haar contract af en maakte mogelijk dat Desiree naar SC Freiburg kan. Desiree rijdt niet alleen op groen gras maar probeert ook aandacht te besteden aan de jongste generatie voetbalsters.

Amsterdam vol? Den Haag heet je de komende week van harte welkom! De Volvo Ocean Race gaat finishen in Scheveningen en daar verwacht men 400.000 bezoekers. Er valt veel te zien en te bewonderen en laten de weergoden, volgens de Piet Paulusma’s van deze wereld, nu eens met de organisatie meedenken. Het wordt heerlijk weer. Van een investering van 7 miljoen verwacht men bijna het dubbele terug. En er kan een overwinning komen met een Nederlandse schipper.

Een overwinning hebben we dit jaar van Max in de Formule 1 nog niet mogen begroeten, maar hij rijdt goed. Dit weekend rijdt hij weer in Frankrijk. Nu nog met Renault motoren, maar vanaf volgend seizoen met Japanse Honda compressoren, zuigers, bouten en moeren. Na 12 jaar een wijziging die iedereen zag aankomen.

En terwijl wij aan het trachten zijn om een Grand Prix naar Nederland te krijgen, heeft België (of moeten we zeggen Wallonië) haar Grand Prix weer voor 3 jaar veilig gesteld. Het operationele verlies van Spa Francorchamps wordt namelijk afgedekt door de regionale regering. Economische spin-off was vorig jaar gestegen met 21% en voor de racedag van dit jaar zijn al 75.000 kaarten verkocht. Max wordt waarschijnlijk binnenkort ere-Waal van het jaar.

In het tennis is Roger weer de nr. 1, want zijn grastoernooien zorgen voor de nodige punten. Jeffrey Herlings wil het WK motorcross spannend houden, brak zijn sleutelbeen en zag concurrent Cairoli inlopen. Over 14 dagen gaat Jeffrey de boel weer op scherp zetten. Op scherp zet Cocu PSV als we mogen geloven dat de coach overstapt naar Fenerbahçe en Ajax moet weer eens naar Oostenrijk in een voorronde van de Champions League, als dat maar goed gaat met of zonder Tadic.

In het kader van Nederland tegen de rest van de wereld… Paris-Saint Germain heeft een tweejarig contract afgesloten met Unibet (dat gokbedrijf dat geen partner van de KNWU kon worden ongeveer 3 jaar geleden) als officiële weddenschap-partner (toch maar alvast oefenen in het Nederlands, je weet nooit). Het levert de club als basisbedrag 1.5 miljoen euro op. De sjeiks kennende, denken wij dat er ook nog wel een provisie per weddenschap achter zit.

En omdat we doorzettingsvermogen altijd waarderen een extra vermelding voor Marokko dat bij monde van koning Mohammed VI
heeft aangegeven toch een zesde (!) poging te gaan wagen om het WK voetbal binnen te halen. Nu gaan ze op voor 2030. Aan de voorbereiding kan het volgens ons niet liggen, maar hoe zit het met de pecunia voor de mannen van de FIFA?

Veel kijkplezier en een goed weekend!