Wat een groot kampioen!

  

Eigenlijk zou deze volledige Vibes een ode moeten zijn aan een groot kampioen en prachtig mens, Epke Zonderland. Met zijn derde wereldtitel toonde hij zijn uitzonderlijke klasse. Maar aangezien we de eer hebben Epke iets beter te kennen (jarenlang ook Olympic Moves ambassadeur) weten we dat dit niet bij hem past. In de machowereld van de topsport laat hij zien dat ‘gewoon’ gedrag ook succes kan brengen. Hij staat(!) er bij winst en verlies; en altijd met respect naar de media en fans. Een heel groot Kampioen!

Gelukkig hebben we meer van zulke personen, want ook Mathieu van der Poel bewijst zijn onvoorstelbare klasse door de prolongatie van het EK veldrijden. Hij heeft zijn zinnen gezet op een Olympische medaille in Tokio 2020 in het mountainbiken. Als we hem bezig zien denken wij dat hem dat gaat lukken.

De media wist het zeker: in het schaatsen wacht ons een overname van de macht! Ireen en Sven worden naar het tweede plan verwezen door Patrick Roest, Antoinette de Jong (was er overigens al een tijdje) en Jutta Leerdam. Wij denken dat het voor de schaatssport goed is dat er nieuwe gezichten bij komen, maar schrijf grote kampioenen nooit te vroeg af.

De sterkste ploeg binnen het schaatsen, Team LottoNL-Jumbo, zal het in de toekomst moeten doen zonder één van de oprichters Brand Loyalty, die hun contract niet verlengen. Zij hebben gezorgd voor het ontstaan van een uniek sponsorconcept binnen het schaatsen en wielrennen, maar menen dat ze nu de weg vrij moeten maken voor andere partijen.

Binnen de sponsormarkt spelen de biermerken een aanzienlijke rol. Onderzoek toont aan dat de 30 grootste merken samen 764 miljoen dollar besteden. Budlight is met 250 miljoen veruit de grootste; Heineken volgt met 118 miljoen, Budweiser derde met 84 en Amstel vierde met 64. Duidelijk is dat de grote brouwers Anheuser-Busch en Heineken de kracht van de sport erkennen en voor hun merken gebruiken. Maar ook de familie Swinkels met Bavaria plukt een graantje(!) mee met 13 miljoen.

Nu we toch richting het grote geld gaan viel op dat Rolex een offcial timekeeper overeenkomst afsloot met Roland Garros. Zij namen het contract over van Longines en hebben nu een overeenkomst met alle grandslamtoernooien (Australian Open, US Open, Wimbledon en Roland Garros). Kortom: zoals het (gouden) klokje binnen het tennis tikt, tikt het nergens…

Maar de grote (sport)kleding merken gaan helemáál los. Adidas is bezig haar territorium binnen het topvoetbal te verstevigen en besluit om (na Manchester United) de Koninklijke uit Madrid langer aan zich te binden t/m 2030. Het historische bedrag van 1,1 miljard euro stroomt in de Madrileense kas die jaren, waar jaarlijks nog een bonus voor prestaties van 50 miljoen euro kan bijkomen! Dat is wat je noemt een Koninklijke gage.

Nu we toch in Spanje zijn; de Spaanse bond overweegt om de wedstrijd om de Supercup (kampioen x bekerwinnaar) komend jaar in de US, China of (daar zijn we weer) Qatar te laten spelen. Alle partijen hebben een aanbod gedaan waarbij op de achtergrond ook nog de wens speelt van La Liga om competitiewedstrijden in de US te gaan spelen.

Terwijl het clubvoetbal dus continue in beweging is (Super League lijkt een kwestie van tijd) is het goed dat binnen de FIFA gelukkig alles bij het oude blijft en de opvolger van Seppie (zit hij nu eigenlijk ergens achter de tralies?), Gianni Infantino gewoon doorgaat met het bevooroordelen van het grote geld. Manchester City en Paris Saint Germain eigenaren ontdoken a.d.h.v. zijn adviezen de Financial Fair Play regels. Pffff, gelukkig ontkent onze Italiaanse charmeur, alle aanklachten.

Wie een nieuwe onverwachte beweging maken zijn Noord- en Zuid Korea die zich gezamenlijk (!) kandidaat stellen om de Olympische Spelen van 2032 te mogen organiseren. Humpty Dumpty Donald heeft net de besprekingen met de volgers van Kim afgebroken dus zal hij dit ongetwijfeld als fake news categoriseren. Wij denken eerder dat het kostenplaatje weleens roet in het eten zal gooien of vinden KIA en Samsung dat de ‘thuismarkt’ echt moet worden uitgebreid?

Dit weekend is Max in Brazilië bezig met de één na laatste loodjes van het jaar en zullen de Oranje Leeuwinnen een eerste stap over de laatste horde, Zwitserland, moeten maken op weg naar het WK. Een vol Galgenwaard moet zorgen dat de dames na vanavond zeker zijn van doorgang.

Ajax gaat zeker door, maar welke richting: wordt het Het Grote Geld van de Champions League of het Statiegeld van de Europa League? Wij hebben vertrouwen in het eerste en dat betekent volgend jaar 5 nieuwe spelers inpassen voor Don Erik Corleone ten Hag. Want zoals Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt hun troepen dirigeren doet denken aan alleen de hele groten van ons voetbal.

Over groot gesproken…er waren tijden dat we om 16.30 uur met z’n allen rond de radio (ja, heus lieve kijkbuis-, laptop- en mobileskinderen) zaten op zondagmiddag, want dan kwam Frits van Turenhout met de TOTO uitslagen. De legendarische 0-0 van Frits horen we al heel lang niet meer, maar nu verdwijnt ook het TOTO formuliertje uit de sigarenzaak. Een belastingverhoging van bijna 500% wordt de nekslag. Slecht voor de sport wordt er geroepen, maar wel gelijke monniken gelijke kappen roept Financiën (belasting op online gokken wordt 29%). Tsja, na het lezen van deze Vibes zal u het allang met ons eens zijn: de charme van vroeger verdwijnt stap voor stap.

Goed Weekend!