VAR steelt de show in klassieker

  

Het was alsof het gepland was: in de week dat de Quote 500 verscheen (waar overigens zogenaamd geen (ex)sporters meer in staan), meldde Kiki zich bij de grootverdieners, met alleen aan prijzengeld in 2018 al 2,5 miljoen euries. Zij zal nu ook commercieel een slag gaan maken, verwachten wij. Hiervoor is het wel nodig dat ze op social media gaat groeien, want met 30.000 volgers op Twitter en 41.000 op Instagram, behoort ze daar nog tot de beginners. Maar wat een jaar en (hopelijk) wat een toekomst, klasse!

Wie ook een mooi jaar hadden, waren de Oranje volleybaldames. Zij scoorden, na al het WK geweld, nu ook nog buiten de zaal: hoofdsponsor ilionix verlengde haar contract met twee jaar. Groei en ambitie gaan hand in hand tussen het ICT bedrijf en het team. Een doelstelling waar het damesteam o.a. aan heeft bijgedragen is de stijging van het aantal vrouwelijke medewerkers van 5% naar 20%, wat in deze technische branche opmerkelijk kan worden genoemd. Op naar Tokio 2020!

Wie ook wel wat ‘mazzel’ konden gebruiken was het management van Tottenham Hotspur. Zij sloten zoals verwacht een contract met Nike t/m het seizoen 2032 – 2033 (een van de langste clubdeals in de voetbalgeschiedenis van Nike). Binnen het nieuwe contract wordt gesproken over bedragen rond of over de 40 miljoen per jaar. Maar dat is ook hard nodig om de bouw van het nieuwe stadion af te lossen, de lening hiervoor is uitgebreid van 460 naar 735 miljoen euro.

In dat nieuwe stadion zullen jaarlijks ook 2 officiële NFL wedstrijden worden gespeeld. Totaal worden er straks 4 gespeeld in Engeland; de overige twee blijven op Wembley. Deze week werd duidelijk dat de multifunctionaliteit van een stadion met echt (voetbal)gras, niet moet worden overdreven en dat een herstel periode moet worden ingelast. De spelers van Spurs en Manchester City verlangden maandag naar het trapveldje achter de Kerk want dat was, vergeleken met de Wembley zandbak, een voetbalgazon…

Sportief zal dit de Londense club dus niet echt helpen. Dat deed de 88,5 miljoen euro die Real Madrid vorig jaar verdiende in de UEFA Champions League, ook niet. De ploeg is volledig de weg kwijt en de met veel rumoer binnengehaalde coach Lopetegui, staat alweer op straat. Hij werd zoals bekend een week voor de start van het WK weggehaald als bondscoach van Spanje, maar kan nu zijn telraam tevoorschijn halen om de afkoopsom te controleren (naar verluidt rond de 15 miljoen). Wie volgt? The Special One?

Nu we toch richting hoogmoed gaan… zoals bekend ligt een val dan heel dichtbij. Voor de afgang van PSV tegen RKC was geen enkel excuus. Al hebben de spelers zich in de kleedkamer voor het eerst aan elkaar voorgesteld, dan moeten de Energieke jongens nog over de Keukenleveranciers van Ben Mandemakers heen walsen. Een afgang die de 18.000(!) kleumende fans bespaard had moeten blijven. Wij vinden dat, ondanks dat dit niet meer verplicht is, Toon 50% van de recette moet overmaken naar Waalwijk!

Wie zeker niet hoogmoedig zijn en beseffen dat samenwerken alleen maar tot gezamenlijk, maar zeker ook eigen, succes kan leiden, zijn de organisatie comités van de Olympische Spelen van Tokio 2020 en Beijing 2022. Zij gaan hun kennis en ervaring delen op het gebied van technologie, educatie en duurzaamheidszaken. Dit om de populariteit van de Spelen én Paralympische Spelen, maar ook andere global events, te vergroten. Goed voorbeeld doet…

In de USA zien we de eerste resultaten van de stijging van de rechtenbedragen verbonden aan de naamgeving voor een grote sportfaciliteit. Het contract van het stadion van de Miami Heat (NBA) loopt af na 20 jaar en de overheid wil dat de onderhandelingen met de huidige partner American Airlines, niet langer exclusief blijven omdat er veel meer verdiend kan worden dan de huidige 2,1 miljoen dollar per jaar. Dit moet opgetrokken kunnen worden naar minimaal 6,5 miljoen. De burgemeester zelf heeft al wat belletjes gedaan, maar of dat de manier is.

De Klassieker…(?) zal zeker niet de historie in gaan om het sprankelende voetbal, daarvoor ging er teveel fout en leek het meer op een kat en muis spel, waarbij de kat wel medelijden leek te hebben met de muis en het niet afmaakte. Neen, hij was wellicht historisch door de snelste rode kaart, die ook nog tot stand kwam door een interventie van de nieuwe ster van de wekelijkse voetbalshow, de VAR. Kijk en ben getuige van geschiedenis…

Ondertussen schreven de turners ook historie door zich voor het eerst te plaatsen voor de teamfinale tijdens het WK in Doha waardoor plaatsing voor het WK in 2019 werd afgedwongen, hetgeen weer belangrijk is op weg naar Tokio 2020. Nu Epke nog zondag voor de slagroom op de taart met een medaille.

Die slagroom was er al voor Max en Lewis afgelopen zondag in Mexico, waar Max zijn overwinning van vorig jaar prolongeerde en Lewis de wereldtitel voor de vijfde(!) keer naar zich toe trok. Hiermee waren ook de twee hoofdrolspelers van het seizoen in beeld, want niet alleen in Nederland, maar ook ver daar buiten is de ster van Max allang gerezen!

En waar dat toe kan leiden merkten we vandaag met het nieuws dat er wellicht in 2020 een thuiswedstrijd voor Max op het programma komt: in Zandvoort! Ook hier speelt geschiedenis een rol, terwijl de prestaties van Max en een speciaal Oranje tintje ook niet onbelangrijk zullen zijn geweest. Maar de euforie moet echt nog wel even getemperd worden want zoals bekend is de organisatie van een Formule1 race ook een kwestie van heel veel geld en wacht er nog veel werk, maar het begin is er!

De schaatsen (en de schaatsers) mogen weer uit het vet!

Goed Weekend!