Afscheid van een paralympisch icoon

  

Oranje en dames… het blijft een uiterst succesvolle combinatie!

De Oranje voetbal Leeuwinnen deden wat ze moesten doen en schudden de Deense dames van zich af. Nu op weg naar de Zwitserse Alpen om het WK in Frankrijk veilig te stellen. In november weten we meer. Ondertussen wonnen de volleybalvrouwen, op hun WK, maar liefst 8 van de 9 wedstrijden en gingen als trotse nr.1 van de poule door naar Final Six. Nu moeten ze de Wereldkampioen(!) of Olympisch Kampioen(!) verslaan om in de halve finale te komen. Tja, je wilt een medaille of niet.

Ondertussen worden er wel vragen gesteld bij de toernooi formule. Na 11(!) wedstrijden zijn de halve finalisten straks bekend. Het is eigenlijk wel logisch dat coaches dan nadenken over de inzet van toppers en zo werk je competitie vervalsing in de hand. Menig speelster zal de inspanningen nog voelen in de clubcompetitie, die in sommige landen al begonnen is.

De voetbalmannen van Ronald gaan zaterdag de strijd aan met onze Oosterburen, die niet in de beste vorm verkeren voor de Nations League. En dinsdag spelen we vriendschappelijk tegen de Belgen… als ze er tegen die tijd tenminste nog 11 over hebben die kunnen opdraven. Makelaars, trainers, bestuurders, scheidsrechters en straks dus ook spelers: ze zijn allemaal het haasje in een groot fraude, witwas en, en passant, match fixing onderzoek! We missen alleen nog #metoo.

Want wat dat allemaal teweeg brengt ondervindt nu een van de besten, Ronaldo, aan zijn gespierde torso. Sponsors zijn niet blij, met name Nike (live-time contract van naar verluidt 1 miljard dollar) en EA Sports (waar Ronaldo hét gezicht van FIFA 2019 is) volgen de heropende zaak uit 2009 op de voet. De dame in kwestie zal ongetwijfeld eerst de $ 375.000,- zwijggeld hebben teruggestort want het gaat haar tenslotte niet om geld…toch?

En nu we het toch over muntjes hebben. De Japanse overheid meldt dat de Spelen van Tokio geen 7,3 miljard dollar gaan kosten, zoals bij het toewijzen van het bid was berekend, maar 25 miljard! Waarvan 75% moet worden opgehoest door de belastingbetaler. Dit bericht komt een paar dagen nadat IOC en de lokale organisatoren hadden gemeld dat er juist was bezuinigd op de uitgaven. De discussie spitst zich toe op welke kosten wel of niet toegeschreven kunnen worden aan de Spelen. Volgens ons laat je dat ook bij een bid naar voren komen.

Bij Wimbledon gaan ze iets voorzichtiger te werk. De Engelse tennisbond, eigenaar van het park, wil de oppervlakte verdriedubbelen door de naastgelegen grond van de golfclub te kopen. De Wimbledon golf club is bereid de leasetermijn op haar grond (die al van de tennisbond is) af te laten kopen en alle leden (750 stuks) zullen hiervoor 85.000 pond per persoon ontvangen. Zoals u zult begrijpen heeft de club onmiddellijk een ledenstop aangekondigd om het zakcentje veilig te stellen. We zijn ook hier benieuwd naar het volledige renovatie kostenplaatje.

Sponsoring zal hier ongetwijfeld ook een rol in spelen. Misschien is het handig om even met Manchester United te gaan praten. Volgens een rapport van mediabureau CSM halen zij puur via sponsordeals (68!) het meeste geld binnen: 269 miljoen euro. Buiten het veld wordt Barcelona (261 miljoen) verslagen. Bayern en Real volgen waarna de Premier League met nog eens 4 ploegen volgt. Borussia Dortmund heeft de meeste sponsordeals met 71, maar genereert ‘slechts’ 80 miljoen.

En nog even de big-spenders op een rijtje. Fly Emirates (shirtsponsor van 3 van de top 10 clubs) geeft 178 miljoen euro uit; de nummer 2 Gazprom, minder dan de helft, 80 miljoen. De top 5 wordt compleet gemaakt met Nissan, Playstation 4 en Heineken. Chevrolet komt met één deal, maar wel 60 miljoen euro (Manchester United), op plaats 7.

Na deze internationale ontboezemingen, over naar de Nederlandse markt waar Livera (dames lingerie en nachtkleding) bekend maakte dat zij naamsponsor wordt van de dames hockey hoofdklasse, voor de komende drie jaar. Tevens zal Livera optreden als official supplier van de KNHB. De sterkste hockeycompetitie ter wereld bij de vrouwen krijgt hiermee erkenning die ze verdient.

Max krijgt binnenkort onder vier ogen van Sebastiaan Vettel te horen dat zijn race stijl niet echt thuis hoort in de Formule 1. Hij vindt de risico’s die onze landgenoot neemt te groot. Wij vinden dat het teammanagement van Ferrari hun Duitse kampioen moet vertellen om vooral zijn prachtige rode bolide te laten spreken en zich niet te bemoeien met andere racers.

Gisteravond het afscheid gezien van een groot topsporter in DWDD. Bibian Mentel stopt definitief met snowboarden. De paralympische sport verliest een fantastisch uithangbord en een geweldig, krachtige vrouw. Gelukkig blijft ze zich inzetten voor haar sport. De oeuvre prijs van het NOC*NSF gala is wat ons betreft bij deze bekend.

Goed Weekend!