Vibes of the Week #23

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Het was een week met heel veel rumoer om veel zaken die ons allemaal bezighouden….

Afgelopen dinsdag dachten wij “Waar ligt de grens? Hoever kan je gaan in de topsport?” Wij doelen op Daley Blind, de alom geliefde Ajacied en international. Niet voor niets hield het beetje publiek dat er was, haar adem in, toen hij ineens op de grond lag. Ok, op medische gronden was en is er wellicht geen reden dat hij niet mag spelen, maar hoe zit het met de psychische impact? Niet alleen voor hem en zijn familie, maar ook voor zijn teamgenoten, technische staf en de supporters? Goed om hier eens langer bij stil te staan en niet alleen door Daley. Wij wensen hem veel sterkte en wijsheid.

Een hele ander grens… 700 miljoen voor een voetballer, hoe goed ook, lijkt ons over die grens! Maar toch gaan er geruchten dat er wat woestijn-jongens (of ratten) het wel willen overmaken. Weliswaar via een paar handen vol euries én wat spelers als ruilvee, maar als dit echt gebeurt, tsja dan is de waanzin daar. Maar nu komt het: Onze Argentijnse vriend vindt zelf dat hij voor 0 euries de deur uit mag! Dit verschil lijkt ons wél een discussietje waard. Maar mocht dit echt zo zijn, dán hebben Dickie Dik en de Kameraden in Zuid ook interesse; fans hebben onze vrolijke dribbelaar alvast wat muziek toegestuurd.

Ronald zal er wellicht niet rouwig om zijn, want een team bouwen rond één speler, is verleden tijd. Kijk naar de winnaar van de Champions League, Bayern München. Zij leveren een teamprestatie met een onbeschoft veel scorende spits, maar ook een wereldkeeper en nogal wat andere toppers. Maar aan de andere kant heb je dan weer Onze Luuk, die bijna in zijn eentje Inter de das om doet. Een ding staat wel vast: AZ retteketet!

View this post on Instagram

✅ Job Done! 🏁 #azvik (3-1)

A post shared by AZ (@azalkmaar) on

Nog zo’n grensverleggend nieuwtje was de 3,3 miljoen euro voor een sportplaatje van Mike Trout. Nou gaat het om een zeldzaam eenmalig exemplaar en ook nog gesigneerd, gemaakt in 2009 toen Trout ging spelen voor de Los Angeles Angels (hoe toepasselijk: hemelse hoogtes). Kaartje werd getaxeerd op 1 miljoen, maar er was meer vraag zullen we maar zeggen. Toch onze oude Upperdeck kaartjes eens uit de mottenballen halen…

De grens van corona-besmettingen bij de Tour de France lag bij twee, maar de Tour directie heeft deze maatregel, een dag voor de start in het, op de kaart van Buitenlandse Zaken, bloedrood gekleurde Nice, teruggedraaid. Dit was vragen om problemen: staat Primoz Roglic van Jumbo Visma, 4 dagen voor de finish in Parijs, op de eerste plaats staat, met 5 minuten voorsprong? Zorgen we toch voor een besmettingje bij een knecht en een mecanicien? (oei, wat zijn wij slecht gaan denken in al die jaren).

Jammer genoeg doet onze superheld op de tubes niet mee. Mathieu van der Poel gaf afgelopen zondag wieler-les en hoort natuurlijk eigenlijk in het peloton dat morgen van start gaat. Wat een kracht en tactisch vermogen (en wat liet Jumbo Visma zien dat dit volledig ontbrak). Het was, met ook al een spannende race op zaterdag bij de vrouwen met Anna van der Breggen als winnaar, een top kampioenschap! De organisatie, liet iedereen weer eens genieten van échte live sport! O, ja en Van Vleuten pakte er donderdag nog maar een Europese titel bij. Ze heeft dit jaar nu één race verloren, juist zaterdag van Anna….

De Formule 1 heeft de kalender ook rond en komt dit seizoen uit op 17 races, zonder Zandvoort, maar met Abu Dahbi als slotrace op 13 december. Het is me een jaartje wel, met dit weekend België, helaas ook zonder de Oranje bocht, maar met Max. Ondertussen is het team van Williams op het laatste moment gered door, ja daar zijn ze weer, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, Dorilton Capital: 180 miljoen dollar; waarbij de oude eigenaren 112 miljoen mochten verdelen nadat de schulden waren betaald. En als altijd wordt er uitgekeken naar een voorspoedige samenwerking….

Zandvoort mag dan wel niet worden aan gedaan dit jaar, het Circuit is ook een investeerder dankbaar en had wat te vieren; in CM.com werd voor drie jaar een naamsponsor gevonden. CM.com, al verantwoordelijk voor het hele ticketverkoopsysteem van de Dutch Grand Prix geeft het, nu CM.com Circuit Zandvoort, hiermee een broodnodig steuntje in de rug in deze moeilijke tijden.

Wie er ook investeren, is de voetbalbond van Curaçao, niet in velden of ballen, maar in Guus Geluk, die de ploeg naar het WK in Qatar moet gaan brengen. Guus vindt gelukkig wel dat de overeenkomst met de huidige coach netjes moet worden afgehandeld voordat hij aan de gang gaat. Hedwiges Maduro gaat met hem mee. Op zich een interessante combinatie en de mensen van het eiland hopen nu allemaal dat het Geluk, Guus niet in de steek gaat laten, wij hopen maar met ze mee…..

Geen fans in de Major League Baseball stadions en dat betekent een behoorlijke winst op de uitgavepost ballen, want iedere bal die buiten het veld in handen van fans komt, mag gehouden worden. De Pittsburgh Pirates vinden dat de seasonticket holders wel kans op een bal geslagen naar hun plaats, moeten maken en sturen hem nu gewoon op, top fan engagement.

Deze week was het Mamba week, georganiseerd door Nike. Mamba was de bijnaam van Kobe Bryant, de tragisch overleden superster van de Los Angeles Lakers. Er werd vooral gewezen op de mentaliteit van Kobe; hoe hij zich altijd verbeterde in alles: binnen en buiten het sportveld. De VS, maar eigenlijk de wereld, heeft een enorme behoefte aan charismatische en empathische leiders zoals Kobe er een was, die proberen de eenheid, hoe moeilijk ook, te bewaren. Niet alleen in de sport, hoewel deze wel weer een katalysator kan en moet zijn. Nu is er een levensgevaarlijk situatie ontstaan met alleen maar verliezers.

 Daarom: let op jezelf en je naasten; blijf fit (en kalm)

Goed weekend!