Via Olympic Moves krijgen leerlingen de kans om nieuwe sporten te ervaren

Schoolsport speelt een belangrijke rol in de algehele ontwikkeling van leerlingen, maar ook in hun toekomstige beweegpatronen. Dit jaar wordt de 19e editie van Olympic Moves georganiseerd. De schoolsportcompetitie is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Ook op het Montessori College in Nijmegen is Olympic Moves inmiddels een vertrouwd begrip: “Via Olympic Moves krijgen leerlingen de kans om nieuwe sporten te ervaren en interesses te ontdekken.”

 

Olympic Moves is niet meer weg te denken op school. Daar zijn Wilbert Lamers, docent lichamelijke opvoeding op het Montessori College in Nijmegen, én een van zijn leerlingen Teun ter Haar het feilloos over eens. “Ik zet me dagelijks in om kinderen meer sportplezier te laten ervaren. Via schoolsport zijn leerlingen niet alleen lekker aan het bewegen maar kiezen ze óók vaak voor een sport waar ze anders niet mee in aanraking waren gekomen. Op die manier sporten leerlingen ook met anderen buiten hun vaste vriendengroep om en vormen ze nieuwe vriendschappen en teams”, aldus Lamers.

“Via schoolsport zijn leerlingen niet alleen lekker aan het bewegen maar kiezen ze óók vaak voor een sport waar ze anders niet mee in aanraking waren gekomen.”

Sport verbindt en dat ziet Lamers ook veel terug bij Olympic Moves. “Dat vind ik ook de kracht van de competitie.” De docent lichamelijke opvoeding levert zelf met veel plezier een actieve bijdrage aan Olympic Moves, zowel op zijn school als bij de organisatie van de regionale finales waar teams van verschillende scholen uit de regio strijden om een finaleplek. “Via Olympic Moves kunnen leerlingen nieuwe sporten ervaren en daarbij nieuwe interesses ontdekken. Hiermee ga je uitval in de sport tegen, omdat ze een sport vinden die ze daadwerkelijk leuk vinden en graag willen beoefenen.”

 

Schoolsport als belangrijke factor

Teun ter Haar is één van de leerlingen van het Montessori College, die jaarlijks meedoet aan Olympic Moves. Hij is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen van zijn eindexamens, maar doet al sinds de brugklas actief mee aan Olympic Moves. Teun vertelt: “Ik was altijd al goed in hardlopen en wilde me hier ook graag verder in ontwikkelen. Toen ik een middelbare school moest kiezen, was het sportaanbod op mijn toekomstige school een belangrijke overweging. Dat het Montessori College deelneemt aan Olympic Moves heeft bijgedragen aan mijn schoolkeuze.”

Door de jaren heen heeft Teun veel sporten geprobeerd en in verschillende teams deelgenomen, zoals voetbal, floorball en softbal. “Maar vooral veldlopen”, zegt hij. Tijdens één van de edities, waarvoor hij zich voor de veldloop had ingeschreven, werd zijn team ook gekwalificeerd voor het WK scholieren veldlopen in Parijs. “Dat was fantastisch!” zegt hij enthousiast. “Ik heb hele mooie ervaringen door schoolsport, maar dit is wel één van de mooiste dingen die ik heb gedaan op school. Als ik naar een andere school was gegaan die niet meedoet aan Olympic Moves had ik dit niet meegemaakt.”

Olympic Moves is inmiddels niet meer weg te denken op het Montessori College. “De meeste mensen bij ons op school weten wat Olympic Moves inhoudt”, zegt Teun. “Ook vrienden van mij, die niet per se iets met sport hebben, doen mee.” Lamers stemt in: “Veel leerlingen werven hun eigen teams. Zo worden er ook leerlingen betrokken die zichzelf in eerste instantie niet zouden hebben aangemeld. Bij sommige sporten, zoals voetbal, is er ieder jaar weer veel animo. Daar moeten we selecties houden.” Lamers voegt nog toe: “Dan staan de leraren vanaf de kantlijn te juichen en de leerlingen aan te moedigen.”

Make Your Move!

Dit jaar verloopt Olympic Moves vanwege corona anders dan voorheen, maar het enthousiasme blijft onverminderd. Schoolsport is nu, meer dan ooit, een uitlaatklep voor jongeren. De regionale finales, die oorspronkelijk plaats zouden vinden in het voorjaar, zijn verplaatst naar 4 juni in de hoop dat er dan zoveel mogelijk leerlingen samen kunnen sporten. Om in de tussentijd alle scholieren alsnog gemotiveerd te houden om te blijven om te bewegen met Olympic Moves is op 20 april de campagne ‘Make Your Move!’ van start gegaan. Een alternatief programma met sportieve (online) challenges die de leerlingen tijdens de gymles of thuis kunnen uitvoeren. Van TikTok dansjes, hooghouden en creatieve hardlooproutes tot eigen bedachte challenges. Alle challenges staan volledig in het teken van de 18 verschillende Olympic Moves sporten. Met deze campagne wil Olympic Moves de leerlingen en de scholen uitdagen om samen in beweging te blijven.

“Schoolsport is nu, meer dan ooit, een uitlaatklep voor jongeren.”

Het enthousiasme blijft ondanks corona onverminderd, zegt Lamers: “Ik krijg veel vragen over wanneer we gaan beginnen met de voorbereidingen voor 4 juni. De behoefte om gewoon weer samen te kunnen sporten is groot. Je merkt aan leerlingen dat ze blij zijn dat ze weer actief met elkaar aan de gang kunnen op school.

The School Final

Normaliter had op 4 juni 2021 The School Final fysiek plaatsgevonden. Helaas zal dit door de huidige omstandigheden nog niet mogelijk zijn. Desondanks heeft de organisatie zich ingezet om met een gaaf en passend alternatief te komen met de verbinding en beleving zoals de leerlingen en scholen vanuit Olympic Moves gewend zijn. De Regionale Finales worden op een unieke virtuele manier afgesloten, waar we alle geplaatste scholen alsnog een welverdiend podium kunnen bieden.

E-sports pilot

Naast de Make Your Move challenges gaat binnenkort de E-sports pilot van start! Via een klankbordgroep, peilingen en het webinar hebben we waardevolle informatie verkregen om Olympic Moves verder (door) te ontwikkelen om ook de komende jaren aansluiting te houden op de leefwereld van scholieren. Vanuit de sportwereld en de middelbare scholieren is er een alsmaar groeiende belangstelling voor E-sports. Er is achter de schermen hard gewerkt om te kijken hoe E-Sports een passende plek kon krijgen binnen Olympic Moves. Door E-Sports als een van de onderdelen binnen Olympic Moves aan te bieden hopen we nieuwe groepen leerlingen enthousiast te maken voor  Olympic Moves, met als uiteindelijk doel ook hen het plezier van sporten te laten beleven. Met als ultieme doel dat deze leerlingen de komende jaren niet alleen aan E-Sports, maar ook aan andere sporten mee te gaan doen.

Van mei tot en met september draait de E-sports pilot met zo’n 20 deelnemende scholen, waarbij er op het E-sports platform van Olympic Moves verschillende toernooien georganiseerd worden waar docenten en leerlingen aan kunnen deelnemen. Er wordt onder andere gestart met de games FIFA, Just Dance en Minecraft en dagen leerlingen uit om ook deze manier hun skills te showen en voor het hoogst haalbare te gaan! Bij het draaien van een succesvolle pilot zal het programma in samenspraak met de deelnemende scholen bekijken of en hoe E-Sports een blijvende plek binnen Olympic Moves kan krijgen.

Nieuwe huisstijl

Een nieuwe generatie betekent een nieuwe huisstijl. Met behoud van de Olympische elementen hebben we ook de huisstijl van Olympic Moves verder onder handen genomen. Onder de noemer Olympic Moves 2.0 hebben we de huisstijl nog meer van deze tijd gemaakt en aan laten sluiten bij de nieuwe generatie middelbare scholieren. De huidige generatie scholieren (leerlingen uit 2002 – 2009) behoren tot Gen-Z en generatie Alfa klopt al op de deur. Tijd voor een opfrisbeurt dus. Met speelse elementen, opvallende combinaties met fotografie en meer ruimte voor typografie is er gespeeld met diverse basis elementen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Olympic Moves (@olympicmovesnl)

Een gedeelte van dit artikel verscheen ook op NOC*NSF