Trots op onze toppers

  

Het Oranje geweld kwam in de tweede Olympische week maar langzaam op gang. Ondanks het Holland Heineken House stonden we zelfs 3 dagen ‘droog’! Na een historische eerste week met 13 medailles staat de teller nu op 18 (8x goud, 6x zilver en 4x brons) met een paar heuse toppers.

We konden gelukkig even teren op de opmerkelijke medaille van Esmee Visser van vorige week. Een onverwachte gouden plak, die 30 jaar naar de legendarische Yvonne van Gennip, weer zorgde voor de hoogste eer op de langste vrouwenafstand. Haar IJsclub Nut & Vermaak genoot op de Coolste Baan van Nederland van haar race. Genieten van een vrolijke kampioen!

Jorien ter Mors hield in het weekend de Nederlandse eer nog een beetje hoog. Waarna de dinsdag voor altijd bekend blijft als het mirakel van PyeongChang oftewel een bronzen medaille voor de Nederlandse damesploeg van het shorttrack. Een wereldrecord, winst in de B-finale (dus 5e), maar later door de keiharde wetten van het shorttrack en dus penalties, toch brons voor een uitzinnige Oranje ploeg.

Tegenover de vreugde van het dames geweld (waar hebben we dit vaker gehoord de afgelopen jaren?) stond de teleurstelling om de prestaties van Sjink. Groot favoriet, maar hij bleef juist steken in penalties. Eenmaal zilver is zijn troost, maar het zal nog wel even tijd vragen om dit te verwerken.

De ploegenachtervolgingen op de langebaan brachten spanning en sensatie. Dat de mannen door de Noren naar de troostfinale werden verwezen mocht een sensatie worden genoemd. De vrouwen reden fantastisch, maar een nog beter Japan versloeg hun op waarde! Onze commerciële ploegenstructuur zorgt voor veel individuele hoogstandjes, maar een écht Oranje team vormen is een probleem. Is het een idee om op het OKT voortaan ieder commercieel team een goed getrainde ploeg te laten leveren?

Het zilver voor de damesploeg betekende het afscheid van onze koningin van het ijs: Ireen Wüst. Een waanzinnige carrière waar ze ons tijdens drie Olympisch Spelen liet genieten en altijd weer de kracht had, om het hoogste podium te bereiken. Een topsport vrouw waarvoor iedereen zijn hoed diep voor zal afnemen.

En dan natuurlijk de dag van gisteren waar de nationale knuffel stuiterbal Suzanne Schulting historisch goud behaalde op de 1000 meter shorttrack. Een wereldprestatie, die tot stand kwam door drie prachtige races op één dag. Hier zat alles in wat shorttrack zo mooi maakt. Het was geweldig om na afloop te zien hoe Suzanne haar teamgenoten overal bij betrok. Het lijkt erop dat een nieuwe koningin in aantocht is.

Maar er kan maar één de Koning van Zuid- Korea zijn: Kjeld Nuis. Hij presteert het ongelofelijke en wint na de 1500 meter ook de 1000 meter. Een unieke prestatie van een fantastische schaatser. Hij brengt het aantal op 18 medailles, maar die 18e kan je bijna platina noemen! Top!

Teamgevoel staat ook hoog in het vaandel in Zuid-Korea. Tijdens de kwartfinales van de ploegenachtervolging passeerden schaatssters Kim Bo-reum en Park Ji-woo bijna vier seconden eerder dan ploeggenoot Noh Seon-yeong de finish. Noh was na afloop in tranen, maar werd compleet genegeerd. Tijdens de persconferentie kreeg Noh van de twee de volle laag, maar toen kwam het land in actie. Meer dan 600.000 Zuid-Koreanen hebben een petitie getekend om de schaatssters Kim Bo-reum en Park Ji-woo te verwijderen uit de achtervolgingsploeg.

Het is op deze Spelen wel duidelijk dat ons exportartikel ‘schaatscoach’ zorgt voor successen in het buitenland. Gelukkig hebben wij zelf nog de beschikking over de enige echte schaatsprofessor Jac Orie (wederom grossierend in goud), maar de hoogleraar Johan de Wit van Japan en bovenmeester Bob de Jong bij Zuid-Korea komen eraan.

Maar het ene sportevenement is nog niet afgelopen of een ander werpt alvast haar schaduw vooruit. Het Belgische biermerk Jupiler gaat voor 5 maanden ‘Belgium’ heten. Op deze wijze willen zij het Belgisch team op het WK in Rusland extra ondersteunen. Voor Belgium is gekozen om ook Walen en Vlamingen te verbinden. En dit alles aan de hand van het Nederlandse bureau TCC.

Joost Luiten deed ook van zich spreken; hij won het toernooi van Oman op de Europese tour, zijn zesde tourzege ooit. Hij steeg naar plaats 65, belangrijk voor Masters en Ryder Cup, en kon zelf 235.000 eurootjes bijschrijven, belangrijk voor de huishoudportemonnee. Roger werd de oudste nr. 1 van de tennis ranking. Iedereen wilde erbij zijn, Ahoy puilde uit. En Roger? Die tekende even een nieuw contract voor vijf jaar met die andere wereldster: Mercedes.

In Duitsland werd voor het eerst door de 36 clubs van de Bundesliga en Zweite Liga de grens van 4 miljard omzet doorbroken. Het is nog altijd ver achter de Premier League, maar ze komen eraan. Bayern München onderstreepte nog eens duidelijk dat voor chauvinisme geen plaats meer is door Lufthansa(!) als carrier te vervangen door Qatar Airways voor de komende 5 jaar. In diezelfde Premier League werd door de deal tussen Arsenal en haar shirtsponsor Fly Emirates, duidelijk dat er nog altijd baas boven baas is. Het shirtsponsor contract werd voor 5 seizoenen verlengd voor 226 miljoen euro. Als je het snel zegt lijkt het niets.

En het is duidelijk, ze kunnen uit het ‘vet’… Siberische nachten en de eerste kluuntrainingen zijn al in gang gezet in Friesland.

Goed Korean weekend!