The Vibes of the Week #7

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Dus zaten we er weer klaar voor, dit keer niet als viroloog, maar als horecaman/vrouw, sportschoolhouder, tennisleraar, golf-pro, docent, pedicure, tattoo-King of evenementen-organisator. Oftewel 7 miljoen naar versoepeling hunkerende Nederlanders lagen wederom aan de voeten van Mark. Sommigen sprongen een gat in de lucht, anderen dropen, opnieuw teleurgesteld, af. Tennis en golf mag weer vanaf 11 mei, maar de sportschool niet. Het lijkt er dus op dat de, altijd zo geprezen, verloren zweetdruppeltjes, deze branche voorlopig gesloten houdt. Dit geheel tegen de wil van de sportschoolhouders in. Arie Boomsma verwoordde op Radio 1 de ontevredenheid van vele sportschool-, pilates- en yogaschoolhouders.

Geen grote evenementen dus tot zeker 1 september, maar er wordt zelfs gesproken over een jaar; éérst een vaccin, roept Hugo de Jonge; dus betaald voetbal vanaf 1 september zonder publiek. Of gaan andere landen hier zorgen voor een snellere aanpassing van de regels? Duitsland mag nu officieel van de overheid op 16 mei weer beginnen, ook zonder publiek, en gaat de competitie uitspelen. Tot grote opluchting van een belangrijke groep medewerkers…

 

Wat ons in al deze krasse taal met betrekking tot grote evenementen verbaasd, is dat tegelijkertijd de UCI een nieuwe wielerkalender bekend maakt waarin de grote evenementen achter elkaar of zelfs over elkaar heen georganiseerd gaan worden (met de Giro en de Vuelta die elkaar overlappen). Is dit dan met toestemming van betrokken overheden en worden protocollen opgevolgd? Wij zijn echt benieuwd of – en zo ja, hoe – de Amstel Gold Race er op 10 oktober uit gaat zien: een Cauberg zonder publiek? En wat te denken van de Ronde van Vlaanderen op 31 oktober! Om maar te zwijgen over het EK allround en EK sprint schaatsen op 10 t/m 13 januari in het toch al geplaagde Thialf!

Vroegen we vorige week nog hoe het zat met de steun aan de (breedte)sport, ’s middags kregen we al antwoord middels een toezegging van minister van Rijn: 110 miljoen euro. Een mooie start en een teken dat ook de regering begrijpt dat sport een onlosmakelijke rol speelt in de maatschappij. Niet alleen belangrijk voor de fysieke, maar zeker ook de mentale fitheid. En op maandag was het daar, het Gezicht voor de Sport, Anneke van Zanen – Nieberg, in een paginagroot interview in de Telegraaf, met een helder verhaal en een visie!

Bijna was Lars Veldwijk vandaag de meest bekeken Nederlandse speler sinds jaren geworden, want de Zuid-Koreaanse K-league gaat wel gewoon van start en Lars zou met Jeonbuk Hyundai tegen Suwon Samsung spelen. Maar helaas: geblesseerd en nee, geen corona, maar ‘gewoon’ vocht in de knie gisteravond. De wedstrijd gaat namelijk wereldwijd, live, op YouTube en Twitter (met Engels commentaar!), 12.00 uur Nederlandse tijd. En dat maakt het toch een beetje ‘met het bord op schoot….’

https://www.youtube.com/watch?v=xRIaHZvjipo

 

Mocht u nu thuis klaar zitten maar de afstandsbediening in het bezit zijn van een van de (tele)kids of uw eigen liefje, die toevallig rond die tijd een heel ander programma voorzien hadden, dan moet u toch maar de ooit verketterde Vuvuzela van stal halen en even flink blazen. Het probleem lost zich dan vanzelf op.

 

Ronald Koeman - Gillette Scout van Oranje

Wat wij een prachtige ode aan de kijker, de sportfan vonden is een kort maar indringend filmpje van SkySport. Hiermee maken ze een prachtig vergelijk tussen de beelden van de sportsterren in prachtige stadions en de individuele fan in zijn thuisomgeving.

 

Er mag dan misschien niet gevoetbald worden, dat betekent niet dat er niets gebeurt in de wondere wereld van het bruine monster! Mathijs Manders anticipeerde op geluiden uit het veld en koos ervoor om de Eredivisie NV te verlaten en zich te laten benoemen tot directeur van NAC, terwijl de open plek bij de Eredivisie werd ingenomen door een andere oude bekende, Jan de Jong, oud directeur van Feyenoord maar vooral de NOS. Er is iets in ons wat zegt dat de Eredivisie NV hiermee beter uit de crisis komt…

En er was de enorme schrok toen bekend werd dat de bondscoach, Ronald Koeman, was opgenomen met hartproblemen in het AMC. Door snel ingrijpen is alles nu weer tot rust en meldt de bondscoach zich weer op zijn best. Gelukkig maar, want hij heeft ‘ons’ toch wel heel ver gebracht en dat hadden we bij de startopname voor Gillette Scout van Oranje, nooit gedacht.

 

Wat ons opvalt is dat er weinig inventiviteit heerst bij de Eredivisie, vooral als we kijken naar de Premier League waar in een maand tijd, een E-sport invitatie toernooi werd georganiseerd waar, van alle PL clubs, toppers meededen en meer dan 150 miljoen views werden gescoord op alle social media kanalen bij elkaar opgeteld. Kortom, om de band met de fan te behouden, moet je wel in beweging komen!

 

Wie dat deden is de directie van La Liga, de organisatie van de twee hoogste Spaanse voetbaldivisies. Zij zijn bezig om India te veroveren en hebben hier nu 4 miljoen fans op Facebook, waar de wedstrijden zijn te volgen. De Spanjaarden zagen in dat ze om deze positie te veroveren, naast Spaanse sterspelers,  lokale influencers nodig hadden en sloten een contract af met een van de grote cricketsterren van India Rohit Sharma.

Ook FC Utrecht is creatief bezig en is de eerste club die inspeelt op de verplichting van mondkapjes per 1 juni in het openbaar vervoer. In de kleuren van de club 2 stuks voor 9,99 waarvan 50% naar de maatschappelijke afdeling gaat. In België verkocht Standard Luik zo 37.500 exemplaren…

En, omdat we er nog steeds de pest over in hebben dat jaren werk door zo’n ***virus in dit jaar voor niets lijkt geweest, hierbij een stukje, snelle, sightseeing van Nederland!

 

Versoepeling of niet: let op jezelf en dierbaren; blijf fit!

Goed weekend!