The Vibes of the Week #6

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website. 

Wat een rommelig weekje! Een perfecte Koningsdag (sorry, maar Woningsdag….pffff), opstandiger bedrijfsleven, dreigende rechtszaken voor de KNVB, geen Vuelta start in Nederland en geen TT, wel testen/niet testen, wel mondkapjes/ geen mondkapjes, maar geen persconferentie. Kortom Mark: let op je zaak!

NOC*NSF klopte tevergeefs aan voor extra steun voor de (top)sport in Den Haag. De sport lijkt vergeten te worden, waar het extra geld Den Haag uit golft als een tsunami, moeten in de sport de eerste druppels nog vallen. Verontrustend vinden wij de cijfers waarin gepubliceerd werd dat 1,7 miljoen minder mensen aan het  sporten zijn sinds de uitbraak. De jeugd gaat weer beginnen, maar een trainingspak aantrekken om een eigen rondje te rennen moet iedereen kunnen. Maar één ding is duidelijk: we missen een écht Sport-Boegbeeld! Straks bij de medaille verdeling staat iedereen weer te dringen, maar nu? Er zijn mensen die terugdenken aan Erica…

Wat dan ook niet slim is, is dat een zwaar ondersteunde bond als de KNZB haar technisch directeur niet in de hand heeft en die, ondanks de duidelijke lockdown, zijn topzwemmers toch laat trainen. Hier helpt dan zelfs geen Boegbeeld aan, dit is gewoon dom! Zeker niet sociaal t.o.v. je collega-sporters die zich wel aan de regels houden.

Nog even(!) over geld gesproken. Zowel FIFA, de UEFA als het IOC zullen financiële steun bieden aan hun leden zodat zij deze kunnen inzetten om het voetbal en de sport in hun land overeind te houden. FIFA stuurt $ 500.000,- naar alle 211 lidstaten en werkt verder aan een wereldwijd plan om het voetbal te laten overleven. De UEFA geeft al haar 55 leden liefst 4,5 miljoen euro om de grootste nood te ledigen. Het IOC tenslotte, laat de 185 nationale Olympische Comités 10 miljoen dollar verdelen om de kosten te dekken die de verplaatsing van de Olympisch Spelen naar 2021 met zich meebrengen. Kortom, internationaal sportgeld rolt er genoeg…

Basic Fit doet er ondertussen alles aan om mensen vooral wél aan het sporten te krijgen en te houden. Op zaterdag 4 april organiseerde de sportketen, in samenwerking met Decathlon, een live sportdag voor alle mensen thuis: #HomeGymDay. Tijdens live lessen van 10.00 uur ‘s morgens tot 14.00 uur ’s middags konden mensen gratis kennis maken met de meest populaire oefeningen. Het resultaat? 750.000 mensen in 5 landen stonden tegelijkertijd hun oefeningen te doen!

Aftermovie – Biggest Home Gym Day (Sqaure).mp4

Hier is 'ie dan, de Basic-Fit Home Gym Day Aftermovie! Met ontzettend veel deelnemers uit heel Europa hebben we keihard geknald! 💪Onze eerste Home Gym Day was een onwijs succes en zijn daarom mega trots op jullie, onze Orange Family🧡🧡.#homegymday #basicfithomegym #basicfit #orangefamily #itrainathome #liveworkout

Geplaatst door Basic-Fit op Woensdag 8 april 2020

 

 

Konden we vorige week nog melden dat de Lique 1 in Frankrijk definitief weer van start zou gaan in juni, een paar dagen later werd ook hier door de overheid een stokje voor gestoken, omdat tot begin augustus teamsporten zijn verboden. Ook hier dus op naar het nieuwe seizoen. Over de Tour de France wordt nog niet gerept. In Duitsland gaan ze stug door met trainen (volgende week valt de definitieve (?) beslissing), maar dat doen wij vanaf vandaag, tussen de rechtszaken door, bij ons ook. Maar de Eredivisiespelers doen veel meer dan dit.

Toch zonder publiek spelen straks? Bij Bavaria dachten ze; als de supporters niet naar het stadion kunnen komen, dan brengen we de stadionsfeer toch bij hun thuis! Het is duidelijk dat je het geluid (PSV-Ajax uit 2018) wel het beste hoort als je er een Bavaria biertje bij neemt. Liefst 0,0% (maar of dat lukt in die Brabantse huiskamers bij een kampioenswedstrijd valt te betwijfelen). Maar ‘Thuis bij ons PSV’, is het wel!

Terwijl in Engeland een discussie gaande is om het restant wedstrijden van de Premier League, ook op het open net uit te zenden, woedt er elders al een oorlog op het gebied van de tv-rechten. De duidelijkste voorbeelden op dit moment, spelen zich af in Duitsland en Frankrijk. Discovery wil haar contract met de Duitse bond met onmiddellijke ingang opzeggen middels een speciale clausule in haar contract. Discovery zond de DFL-beelden uit via Eurosport, maar de ROI was al ver onder de maat. DFL wil Discovery nu dwingen het contract na te leven via de rechter. Overigens betalen andere nationale afnemers van de DFL-rechten wel gewoon hun fee. In Frankrijk hebben Canal Plus en BeIn Sports, na het verbod op de herstart van het voetbal, de Franse Lique gemeld geen betalingen meer te zullen doen, hetgeen een verlies van 152 miljoen euro betekent voor de clubs.

Het wordt tijd dat de rechtenhouders zich realiseren dat zij wellicht een stapje terug zullen moeten doen. Zij moeten niet vergeten dat zij nog eens extra scoren met inkomsten uit shirt en bordreclame, dankzij de uitzendingen. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat de verhouding tussen sponsorinkomsten sec en Tv-rechten in landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje volledig zoek is. Voor met name 80% van de clubs in die landen zijn de tv-rechten inkomsten een levenselixer geworden en gaan ze voor alles! Het lijkt duidelijk dat deze corona-crisis haar sporen nog lang zal nalaten in de sportwereld en dat er serieus rekening moet worden gehouden met een daling van rechten opbrengsten.

Televisie, livestream. In de Formule 1 zijn de gesprekken gaande over het racen dit jaar zonder publiek omdat de grote supporterslegioenen (of eigenlijk is het er natuurlijk maar één) niet mogelijk zijn. Het moet allemaal beginnen in Oostenrijk en dan de wereld over. Het zal wennen zijn, maar enige tijd geleden liet Honda toeschouwers zelfs genieten van een ronde van de fameuze Ayrton Senna, op een circuit, zonder dat er een auto in beeld was! Denk de bolide er maar bij.

 

Wij, van SportVibes,  kijken op deze dag toch met enig verdriet naar hoe mooi het weekend had moeten zijn: vrijdag, Jumbo Super Friday; zaterdag: kwalificatie en zondag tenslotte het Wilhelmus, niet in je woonkamer, maar voor het ereschavot met Max op de hoogste trede!

Maar omdat het belangrijk is dat we ons tegelijk wel blijven realiseren hoe mooi sport in al zijn facetten kan zijn én, heel egoïstisch, om alle evenementorganisatoren, ook buiten de sport, en de velen die normaal werken aan en in de sport, een hart onder de riem te steken, dit meesterwerkje van Adidas. Let op: we (het), komen(t) terug! Zorg dat je er klaar voor bent!

 

Let dus op jezelf, je geliefden en blijf fit!

Goed weekend!