The Vibes of the Week #5

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website. 

Daar zaten we dan; 7,8 miljoen pseudo-virologen sterk, klaar om het goede nieuws van Mark zelf te mogen vernemen. Maar helaas, wat een tegenvaller! Want van het echt laten vieren van de teugels wilde Mark nog niets weten. Geen kappers, geen horeca en vooral ook geen evenementen; tot 1 september. Kortom, het blijft stil in de stadions, op de festival terreinen, op de circuits in Zandvoort en Assen. Ondernemers voelden zich eigenlijk wel een beetje gepakt: wel protocollen vragen, maar er niets mee doen! De vraag bij ondernemend Nederland die rest is: stel Hoekstra was de verantwoordelijke minister geweest in plaats van Wiebes, zou het dan ook zo gelopen zijn?

De Nederlandse profclubs gaan vanavond officieel beslissen dat ze stoppen met het seizoen. De UEFA vindt dat de Europese plekken wel op sportieve prestaties moeten worden toegewezen. Dit betekent feest in Alkmaar, want nadat Ajax in het hoofdtoernooi van de Champions League wordt geplaatst zal AZ dat doen in de voorronde; Europa League voor Feyenoord en PSV staat vast. Maar dan: wordt het FC Utrecht of Willem II? Moeilijk; en wat te doen met promotie/degradatie? Wij voorspellen: vanmiddag polderen en dan hoe dan ook op weg naar de rechtszaal!

Is er dan helemaal geen leuk voetbalnieuws? Ja natuurlijk! Dikkie Dik heeft bijgetekend bij de noeste arbeiders van Rotterdam Zuid. De 72-jarige nestor van het trainersgilde kan het nog steeds niet laten en gaat voorlopig even door. Blijft jammer dat hij het seizoen niet nog historischer kon maken voor Lee Towers en zijn achtergrondkoor. Het heeft wel één voordeel: de mythe van “wat als” blijft voorlopig in leven.

In Duitsland en Frankrijk gaat de bal wel weer ‘voor het eggie’ rollen. Bij de Oosterburen stond de datum al vast, maar dit is teruggedraaid; de politiek gaat het ook hier bepalen wanneer er wordt afgetrapt. Het rechtenbedrag van de tv-zenders is wel al vooruitbetaald zodat de ergste druk er bij de clubs af is. In Frankrijk is 17 juni de dag dat er hele schelle fluitjes in stadions zonder fans klinken. Die fans zitten allemaal voor de buis. In Engeland wordt daarom al nagedacht over geluid van fans op de achtergrond. Dus weer een nieuw corona-woordje in de maak: “Fake community singing”. We vrezen voor een tweetje van Humpty Dumpty Donald…

Ondertussen kondigde in Spanje, waar ook geluiden voor een herstart gehoord horen, FC Barcelona aan dat ze voor het stadion Camp Nou voor het seizoen 20/21 een naamsponsor zoeken. De opbrengst gaat volledig naar de Barça Foundation die het gaat gebruiken in de strijd tegen corona en andere projecten. Amerikaans onderzoek verwacht dat een prijs van ongeveer 40 miljoen dollar haalbaar is. Bij de Italiaanse topclub Pescara mochten kinderen het nieuwe shirt van de club ontwerpen; Luigi D’Agostino van 6 jaar won. Met zo’n naam moet je toch beroemd worden.

Van Barcelona naar Lionel Messi is (nog) een klein stapje. In deze tijden van innovatieve ideeën kwamen we ook een oud idee tegen van de Argentijnse tv-toestellen aanbieder Noblex (wie kent ze niet). Zij boden in 2018 hun toestellen aan met als belofte dat als Argentinië zich niet zou plaatsen voor het WK, iedereen zijn geld terug zou krijgen. De toestellen waren in een mum uitverkocht, maar de afloop van het verhaal is historisch en geeft weer eens aan dat de allergrootsten opstaan als het echt nodig is (met name voor een CEO van een tv-toestellen leverancier).

Liverpool gaf een kijkje achter de schermen hoe spelers zich voorbereiden op een virtuele trainingssessie. Om nu te zeggen dat de vonken er vanaf vliegen is wat overdreven. We zullen dit maar onderbrengen in de categorie ‘teambuilding’.

 

Opvallend was het bericht dat nu het schaatsseizoen voorbij is naar buiten komt dat Thialf in grote financiële problemen verkeert en ondersteunt gaat worden door gemeente en provincie met bijna 3 miljoen euro! Duidelijk is na onderzoek dat een gezonde exploitatie zelfs überhaupt niet mogelijk is. Met name de aanzienlijke energiekosten nekken de resultaten. Thialf gaat zich nu volledig richten op haar kernfunctie voor de topsport. Gaan we anders weer een discussie krijgen voor een topsportcentrum in Almere?

Je zal maar de hele handel van het EK 2020 op merchandising gebied mogen leveren en alles klaar hebben liggen en je krijgt te horen: “Sorry, het wordt 2021.” Het enige wat je dan doet, is hopen dat het logo in tact blijft én dat de fans het als een echt collectors item gaan zien.

De Japanse Ab Osterhaus, Kentaro Iwata, heeft aangegeven dat ook de Olympische Spelen in 2021 in Japan geen doorgang kunnen vinden. Hij vindt dat het virus dan wereldwijd, dus niet alleen in Japan, onder controle moet zijn en dit ziet hij niet gebeuren. Ook andere wetenschappers vallen hem bij omdat er een wereldwijde reisbeweging op gang komt om de Spelen te kunnen houden. Tsja, gezondheid voor alles, maar soms moet je, stilletjes, wel blij zijn dat wetenschappers niet alles te vertellen hebben, toch?

De Pride Amsterdam gaat, net als SAIL Amsterdam overigens, dit jaar ook niet door. Hiermee vervalt ook de aandacht die normaal aan diversiteit en inclusie wordt besteed in alle dagen er omheen. Ook in de sport speelt het verhaal en wij blijven het fantastisch vinden dat middels, misschien wel het meest legendarische sportshirt van de All Blacks van Nieuw Zeeland, aandacht wordt gevraagd voor dit onderwerp, met dank aan hoofdsponsor AIG. Prachtige beelden!

https://www.youtube.com/watch?v=7sLLEdBgYYY

 

Laten we eindigen met wat positiviteit: de topsporters en kinderen mogen vanaf dinsdag weer sporten. Ongetwijfeld zal dit het begin vormen van een start naar het nieuwe normaal in de sport. We moeten uitkijken, hoe moeilijk ook, niet al te egoïstisch te denken, want één ding is wel duidelijk dat we hier samen, binnen en buiten de sport en evenementen branche, uit zullen moeten komen!

Dus: let op jezelf, maar vooral ook op iedereen om je heen. En blijf fit. Goed weekend!