The Vibes of the Week #4

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website. 

Er wordt langzamerhand smachtend uitgekeken naar de persconferentie van Mark en zijn kompanen op dinsdag 21 april. Veel, zo niet alle toekomstplannen worden, hopelijk, dan een ietsepietsie duidelijker. Ook de sport kijkt reikhalzend uit naar het Salomons oordeel wat dan geveld gaat worden. “Hou vol” is het motto, maar dat is best lastig als het water je ondertussen niet meer aan de lippen, maar de neus staat en virtueel watertrappelen ook niet meer helpt.

In Duitsland en België zijn tot 31 augustus in ieder geval geen grote publieksevenementen en in Engeland zijn er geruchten dat er 9 clubs uit de Premier League vandaag, op een vergadering van de clubs, zullen verzoeken om de competitie te beëindigen. Newcastle United wordt in deze roerige dagen trouwens verhandeld en komt in handen van een businessgroep onder leiding van Mrs. Amanda Staveley. Prijs? 300 miljoen pond. Dit terwijl in Duitsland de teams trainingen gaan uitbreiden, want spelen zonder publiek blijft daar wel degelijk een belangrijke optie.  

Ondertussen zitten internationale organisaties niet stil met het op voorhand alvast verplaatsen van grote evenementen. Zo ook ASO (blijft een aparte afkorting in onze taal), in al hun wijsheid hebben zij de Tour de France, ontegenzeggelijk dé parel aan de wielerkroon, verzet naar 29 augustus tot 20 september. De dag dat de Tour eindigt in Parijs, valt in Martigny (Zwitserland) het startschot voor het WK Wielrennen en dit WK wordt dan weer gevolgd door de Giro (niet van ASO) waarna de Vuelta (wel ASO) hopelijk eind oktober zal kunnen starten in Utrecht. De lokale Vuelta organisatoren zijn niet te benijden in deze, een herfstkoers is toch echt wat anders dan een zomerkoers, of het moet al een Indian summer worden…

Het IOC heeft bij monde van Thomas Bach gemeld dat het verplaatsen van de OS naar 2021 enkele honderden miljoenen euro’s gaat kosten. Japan en IOC zullen deze kosten gaan delen, waarbij het deze keer zeker niet zal zijn: “ik een beetje meer dan jij” Maar de Japanse krant Nikkei becijferde dat de extra kosten rond 2,7 miljard dollar lagen, waarvan het merendeel op het bordje van de host, Japan, zal komen. Van de 12,6 miljard die de Spelen aanvankelijk kostten, droeg IOC 1,3 miljard bij.

Castrol Oil heeft een advies aan alle automobilisten om verspreiding van het virus te voorkomen: Hang up your key! Speciaal hiervoor werd een video gemaakt met coureurs in de verschillende takken van de autosport op welke wijze zij in vorm blijven voor als straks de diverse races en rally’s weer beginnen. 

Ondertussen gaat het thuissporten rustig door (wie gaat straks na corona deze markt claimen?). Ook Zalando, de webwinkel, die schijnbaar net winst aan het maken was, komt met een video waarin influencers laten zien hoe je in deze tijd fit kunt blijven. Onder het motto: Together I am strong.

 

Dan even kijken hoe er op de 1,5 meter wordt gereageerd. Toeschouwers van de NFL zijn heel duidelijk: 70% blijft thuis als er niet schouder aan schouder gekeken kan worden. Wat dan eigenlijk weer direct het probleem van de clubs oplost want daardoor kan de 1,5 meter in de stadions makkelijk in de praktijk worden gebracht. Of dit het probleem oplost is maar zeer de vraag, welk stadion kan zich. zelf bedruipen als 70% van de inkomsten wegvallen? Ook de Nederlandse sport zal protocollen moeten fabriceren die voorgelegd gaan worden aan een toetsingscommissie onder leiding van (o, jee) minister Wiebes… Gelukkig voor hem (en ons) geldt: “Resultaten uit het verleden (belastingen, Groningen, ZZP-ers) vormen geen garantie voor de toekomst.”

De 1,5 meter zijn ze Guangzhou Evergrande alweer vergeten! Hier is gisteren de eerste steen gelegd voor het nieuwe stadion van de plaatselijke FC. Op de tribunes in ieder geval weer met 100.000 man schouder aan schouder. Kosten: 1,6 miljard euro, oplevering: december 2022. Geen last van PFAS, stikstof, protocollen en genoeg arbeidskrachten schijnbaar. Je zou bijna denken dat we in een andere wereld leven!

Heel even dachten we dat het wel heel saai zal worden in de nationale sportwereld tijdens de coronacrisis, maar gelukkig hebben we het schaatsen nog (en 50+, maar dat is geen sport meer). Waar Reggeborgh vorige week nog mijnheer en mevrouw Verweij – Leerdam de deur wees, werd deze week Olympisch kampioen Kjeld Nuis binnengehaald. Professor Doctor Jac Orie, die na 11 jaar afscheid nam van zijn pupil Nuis, ook niet gek, vroeg direct twee sprintkanonnen(tjes) van Reggeborgh om richting Jumbo Visma te komen. Kortom; het wordt, zoals wel vaker, een lange hete schaatszomer!

Sporters, hebben wij al vaker gezegd, zijn meer dan eens gezegend met meer talent dan alleen dat waar wij ze van kennen. Voor ons was het dan ook geen verrassing om Bart Deurloo (topturner) een duet te horen zingen met Afrodite Zegers (topzeilster). Maar toen Bart zijn strot opzette, dachten wij toch gelijk dat dit het perfecte TEAMNL-lied was in deze onzekere tijd. Top!

 

A.s. dinsdag, 19.00 uur op alle zenders de Corona-show van kijkcijferkanon Mark Rutte, we zijn benieuwd!

Ondertussen: let op jezelf en je geliefden; blijf fit!