The Vibes of the Week #36

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Het was 19 april 1989 en we gingen er eens even goed voor zitten: Bayern München – Napoli een droomaffiche in de halve finale Europa Cup. Toen we inschakelden zagen we, live op het veld, iets dat we nooit meer zullen gaan vergeten: Diego, een voetbalkind, was aan het genieten, met en zonder bal, en nam een heel Duits stadion aan zijn hand mee. Vanaf die dag, het voorbeeld van hoe leuk voetbal kan zijn én hoe het verbroedert! Een warming-up zoals we die nooit meer zullen mogen aanschouwen……tsja.

 

Het gaat te ver om Mathijs de Ligt ook maar in de schaduw van de kleine grote man te plaatsen, maar het is duidelijk dat hij in Italië bezig is om in de harten van de Juventus fans gesloten te worden, nu met een stijlvolle trainer, Pirlo, die uit onze Oranje troef weer die dingen haalt die we allemaal zo bewonderden uit zijn tijd in Amsterdam. En als je dan ook je blessuretijd optimaal benut om ook met je taal nog dichter bij de tifosi te komen….

 

En nu we het toch over Argentijnse helden hebben….onze vriend in Barcelona wil volgens ons zo snel mogelijk zijn koffers pakken en naar het beloofde land van Boris J afreizen waar vriend Guardiola voor twee jaar bijtekende bij de woestijnridders van City. Wij hebben het idee dat een bijzonder kerstcadeau een belangrijke factor was in het overtuigen van de Spaanse furie; dollars, ponden of euro’s (o, nee die niet meer) krijgt ie al genoeg….

Overigens is Boris al volledig in de Kerstsfeer en overweegt zelfs weer toeschouwers toe te laten bij het voetbal! 50% van de capaciteit mag worden gebruikt, maar wel met een maximum van ….4000 toeschouwers! Toch is iedereen blij, het zal wel even wennen zijn voorlopig 2000 mensen in het Emirates, maar je “blood, sweat and tears..” wordt natuurlijk wel live gehoord in de huiskamer.

JD Sports is ook volledig in kerstsfeer en maakte een commercial met zoveel sportsterren dat ze er bijna een wedstrijdje van maakte onder het motto: “hoeveel herken jij er?”. Nou wij haalde er direct één uit die deed wat wij hopen dat hij straks bij het EK ook weer kan doen voor ons. Wel vroeg opgenomen die beelden dus…

 

Waar helden gaan, staan nieuwe op… bij het tennis zou het dan komend jaar best wel eens het jaar van de waarheid kunnen worden tenminste als de ATP finales een voorproefje zijn. Medvedev won voor Thiem, beiden schakelde een grootheid uit in de halve finale. Alle ogen zullen gericht zijn op de Australian Open. Daar waar Wesley Koolhof als onze wereldkampioen zal aantreden met zijn nieuwe partner in het dubbel. Koolhof blonk de hele week uit en steeg naar plaats 5 op de dubbelspelers lijst. Klasse!

We hadden dit weekend ook de eerste schaatskampioenen te bewonderen: Antoinette de Jong en Patrick Roest werden allround kampioen; zonder Sven kramer en Ireen Wust toch een beetje gedevalueerd. Het meest opmerkelijke resultaat vond niet plaats óp maar juist ván het ijs, plaats: Jorien ter Mors stond na 3 afstanden aan kop bij de vrouwen, na een wat tegenvallende 1500 meter besloot zij de 5000 meter niet te rijden. Niet echt respectvol naar al die fans die toch weer ouderwets voor de buis zaten, dit weekend gaan we verder met het NK sprint.

De KNVB maakte bekend dat zij door de coronacrisis 12,5 miljoen euro aan inkomsten misgelopen zijn, waardoor er een totaal verlies van 7 miljoen is geleden. Er werd veel steun uitgekeerd aan verenigingen en er werden interlands afgelast. De vraag is gerechtigd of het voor het lopende jaar beter uitziet. In ieder geval brengen interlands om des keizers baard wel wat munten binnen, maar ook veel kritiek door blessures bij de hoofdrolspelers.

Maar waarom sluit de KNVB niet aan bij het contract van de Eredivisie met Holland Casino? Dat voor een aantal jaren de gokpartner van onze hoogste afdeling wordt en 2 miljoen per seizoen betaald. Dit contract kan dan schijnbaar dus naast de contracten die individuele clubs hebben afgesloten met de TOTO of nog gaan afsluiten met de Unibets van deze wereld. Het blijft in dat ene Europa een ongekend fenomeen: waar wij staan te juichen om te gaan beginnen, zijn diverse landen allang weer op de weg terug….Maar ja, één lijn is wel heel lastig ook in het gewone leven al…

Waar de KNVB in ieder geval wel won was in de rechtszaal aan de hand van Talpa Johnny, zij werden in het gelijk gesteld door de rechter in de zaak die zij hadden aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens, die VoetbalTV een boete van 575.000 euro hadden opgelegd i.v.m. de wet op de privacy. Ondertussen is Voetbal TV wel failliet en is de vraag: wanneer komt Bunker Boys 7 – de Rode Hel 5 weer op de livestream?

Dit weekend gaat het Formule 1 verhaal gewoon door, met wereldkampioen Lewis Hamilton en Max Verstappen, die hard toe is aan een paar lekkere rondjes door de Fata Morgana in de woestijn. Lewis gaat volgend jaar dus zeker op voor het record aantal WK’s, dit deelt hij nu met Michael Schumacher en wil hij maar wat graag zelf bezitten want de vraag is of dit dan nog ooit verbeterd zal worden.

Kort en goed het is leuk al dat voetbal door heel Europa, het tennissen en golfen door de besten van de wereld, maar wat iedereen, hoog en laag spelend, eigenlijk wil, is gewoon weer op een veld tegen een bal trappen, door en over een net spelen in de zaal of met een stick op het groene veld of bevroren water, bezig zijn. Wat blijkt is dat het onze algehele fysieke én mentale gezondheid niet ten goede komt dat we alleen maar passief mogen genieten van sport: we willen allemaal zélf weer zo graag .

 

Maar voorlopig geldt: let op jezelf en je naasten en blijf fit, zodat je straks wel direct weer kan springen en rennen op veld, zaal en baan!

Goed Weekend!