The Vibes of the Week #35

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

We zaten er afgelopen dinsdag wel weer met 5,6 miljoen, maar waarom weet achteraf niemand. Was er eerst nog sprake dat John de Mol serieus een bod wilde doen op het optreden van Snif en Snuitje om eindelijk op de vroege avond ook een publiekstrekker te hebben, die plannen gaan nu in de koelkast. De sport kwam niet in het verhaal voor en ook voor de evenementenbranche, geen sprankje, nog geen waakvlammetje, aan de horizon.

Terwijl de Raad van commissarissen van de Eredivisie NV wordt weggestemd, juist nu er wellicht leiding nodig is, gaat in Spanje La Liga er hard in. Alle clubs zullen hun totale salarisplafond voor de selectie moeten verlagen, wat dan weer direct betekent dat een aantal geplande versterkingen op de heel lange baan geschoven moeten worden. Bij Barcelona wordt er 40% gekort oftewel van 671 miljoen euro naar 383 miljoen! Bij Real is het 28%, oftewel van 641 naar 468 miljoen. Kortom, dat wordt code rood voor transfers!

Intussen wordt bij Ajax de bijdrage van NOW 2 teruggestort naar het Rijk. Door de transfers van Van de Beek, Ziyech en Dest, was het resultaat over de vergelijkbare periode het jaar daarvoor nou niet echt slechter… Wat wellicht ook een redentje was, was het feit dat beide directeuren Overmars en Van der Sar een prestatiebonus van samen bijna een half miljoen euro kregen uitbetaald; en dan steun gebruiken…

En omdat we toch aan het inleveren zijn, hier dan ook maar direct de daling van het aantal kijkers met maar liefst 48%, van ook het laatste grote Amerikaanse sportevenement: de beslissende dag van The Golf Masters in Augusta. Door de verplaatsing van april naar november, viel het evenement gelijk met de live-uitzendingen van de NFL en dat hakt er in daar in de VS. Terwijl golf toch echt kijkers aan de buis kan kluisteren.

 

NOC*NSF moet sponsorgelden inleveren en door de enorme aandacht die de grote sponsoren hebben voor maatschappelijke projecten zijn de rechtenpakketten die zijn ingekocht bij de diverse sportbonden nauwelijks in trek. Dit zou weleens een snel einde van Team NL concept kunnen betekenen. Door het nieuwe contract met Rabo zal in 2021 geplust worden in sponsoring, ongeveer 6 ton, maar het blijft zolang COVID-19 regeert eigenlijk ook wel een beetje glazen bol kijken.

De eigenaar van de Golden State Warriors levert niks in, hij gaat juist heel veel uitgeven, 30 miljoen dollar, aan testen om 50% van zijn fans weer welkom te heten in Chase Center. Mondkapjes en social distance zijn verplicht. Verplichten om zich te laten vaccineren, doet het IOC, aan sporters die naar de Olympische Spelen in Japan komen, niet. Maar men adviseert het wel als respect(!) naar gastland Japan en de overige atleten. Het Olympisch Dorp wordt een hele grote bubbel op deze wijze, vrezen wij…

Wie van geen ophouden wil weten op jacht naar merkbekendheid, is de online autoverkoper Cazoo. Wij meldden al eerder dat de shirts van 2 Premier League-clubs worden opgesierd met de naam en nu heeft het bedrijf ook een megacontract (meer dan een miljoen pond) afgesloten met de organisatie van de World Cup Rugby League. Tijdens dit toernooi wordt tegelijkertijd om het goud gespeeld door de mannen, de vrouwen en de rolstoelers; 61 wedstrijden in 21 stadions! Voor een bedrijf dat is opgericht in 2018 en vanaf 2019 actief, weet men wel van wanten, maar de rugby league spelers ook.

 

En er dient zich voor de snelle jongens, wellicht nog een evenementje aan in het Verenigd Koninkrijk waar nog wel wat publiciteit valt op te halen. De UEFA twijfelt namelijk of het oorspronkelijke plan van een EK in 12 steden, gezien COVID-19 en het gereis door Europa, niet op problemen zou kunnen stuiten en overweegt het hele EK in Engeland te spelen. Gezien het grote aantal grote stadions (Wembley, Spurs, West Ham, Chelsea en Arsenal) zou zelfs voor één speelplaats gekozen kunnen worden: Londen. Wij hebben zo’n idee dat er in Amsterdam en Zeist (daaaag drie thuiswedstrijden) hier anders over gedacht wordt. Zou trouwens voor Johnson al het eerste Europese succesje zijn na de Brexit…

In Londen wordt op dit moment trouwens super getennist tijdens de ATP finales. Wesley Koolhof speelt daar in de dubbel (nu zelfs de halve finale) samen met Mectic, die hem vlak voor het toernooi doodleuk meedeelde dat de voorgenomen samenwerking voor 2021 niet doorgaat. Koolhof, ook niet gek, heeft gelijk Kubot gevraagd en gaat daar mee verder. Dus of die aaitjes en fluisterpartijen komende wedstrijden allemaal gemeend zijn bij Wesley… Jammer, was toch zo’n chique sport.

Fans… Ze worden node gemist door de clubs en het is dan ook prachtig om te zien hoe clubs er alles aan doen om trouwe fans af en toe in deze COVID-19 tijden nog meer aan zich te binden. Chelsea is maar een van de voorbeelden…

 

Hét woord viel gisteren en wij moesten echt even op zoeken waar het over ging (geintje). De Elfstedentocht gaat in ieder geval dit jaar niet door is bekend gemaakt. Voorkomt voorlopig een hoop nervositeit, maar geschaatst wordt er wel hoor, dit weekend NK Allround in Thialf. Dat wordt ronde tijden schrijven…

Je zag het gelijk aan Frankie Frons: twee keer drie punten daar kan geen Botoxje tegenop. Nu gewoon naar een vaste opstelling toe en dan kunnen we op het EK gewoon lekker ballen vanaf minuut 1!

Let op jezelf en elkaar en blijf toch maar fit!

Goed weekend!