The Vibes of the Week #34

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Het gaat gebeuren: zondag 5 september 2021 gieren de banden en brullen de motoren op Zandvoort bij de Dutch Grand Prix! En, onder het motto: ‘het duurt even maar dan heb je ook wat’, direct volgend jaar een record aantal races. Niet in Vietnam want een van de lokale organisatoren was even iets vergeten en haalde ‘mijn en dijn’ door elkaar, zullen we maar zeggen. De echte fans kunnen er trouwens een 14-daagse Formule1 Experience van maken, want op 29 augustus staat België gepland. Lewis, Max en al hun vriendjes sluiten het seizoen af bij de sjeiks in Saoedi Arabië en Abu Dhabi.

Dit weekend is de Formule 1 neergestreken in Istanbul; er lijken ons op dit moment voor menig team en racer prettiger plekjes op deze aardbol te vinden. Max, let goed op want vriendjes zijn Mark en Erdogan allang niet meer, en dus staat de beveiliging – niet voor het laatst vrezen wij – op scherp.

‘Mijn en dijn’ daar heeft Humpty Dumpty Donald 4 jaar lang moeite mee gehad en nu het vertrek in één dag op 20 januari uit het Witte Huis dichterbij komt zal ‘mijn’ nog wel een paar keer in de praktijk gebracht worden met ontslagen, benoemingen en tweets. ‘Even doorbijten,’ willen wij kwijt aan onze vrienden aan de overkant van de plas… Hoewel 70 miljoen zullen er moeten worden overtuigd. Joe kan zich geen middagdutje meer permitteren!

Over ontslagen gesproken: corona of niet, in het betaalde voetbal is de eerste tsunami aan de gang van trainers die hun koffers konden pakken. Alsof er geen financiële nood is, krijgen deze mannen natuurlijk allemaal een kleinigheidje mee. Helpt niet echt als er straks hulp nodig is van de overheid, dat dit ook altijd de onderaanstaande clubs, dus nooddruftige clubs gebeurd. Hoewel we zullen maar denken dat de ene zijn dood de ander zijn brood oplevert!

Mooi die bruggetjes, want brood ziet Philips al meer dan 107(!) jaar in PSV, het is wereldwijd het langst lopende sponsorship, wat werd verlengd tot 2031! Met een prachtige clip, ook nog eens ingesproken door de enige echte cultheld van de Eindhovenaren, Björn van der Doelen, wordt duidelijk hoe sterk de band tussen de voetbalclub, Philips en haar supporters was, is en zal blijven. Prachtig…

Het lijkt wel de goed nieuws show daar in Eindhoven, want ook verzekeringsbedrijf Univé verbond zich voor 3 jaar aan het vlaggenschip van Eindhoven. Omdat het gaat om de club met een zachte maar ook grote G, werd het sponsorship aangekondigd door Guus, die een ode brengt aan de supporter van de club.

Waar wij dan wel een beetje van schrikken is het bericht dat de Eindhovenaren nu 15 speciale lampen van Signify (oud Philips, natuurlijk) plaatst omdat die door ontsmetting van de lucht het verspreiden van het coronavirus kunnen voorkomen. Dit klinkt een beetje of Ti Ta Tovenaar Toon toeslaat. Maar zo ja, onmiddellijk op alle scholen plaatsen graag!

Het virus heeft er overigens voor gezorgd dat de NBA haar competitie 2020-2021 heeft ingekort naar 72 wedstrijden in het reguliere seizoen (was 82) en begint op 22 december. Er zijn geen details bekend gemaakt over hoe om te gaan met corona, maar teams spelen wel ‘gewoon thuis’. Ook werd bekend gemaakt dat NBA spelers opnieuw Team America zullen vormen op de Olympische Spelen in Japan.

Ondertussen wordt voormalig NBA kledingsponsor Reebok, door eigenaar Adidas te koop aangeboden doordat het merk, tegenwoordig vooral actief in de fitnesswereld, de laatste jaren verlies draait (het laatste jaar 42%!). De Duitse veelvraat, die na de overname zowel het contract van de NBA als ook de NHL overnam, kocht Reebok in 2006 voor 3,8 miljard dollar maar geruchten zijn dat je het fameuze merk nu voor 2 miljard kan meenemen. Met Humpty Dumpty Donald uit de weg zien wij een Chinese overname aankomen….

Maar ja, Reebok heeft dan ook niet de beschikking over Theo, die ervoor zorgt dat de hoofdsponsor van zijn Vitesse, waterontharder.com, nu echt gaat doorbreken! Wij hadden altijd gedacht Theo wel door Henk Schiffmacher zou worden benaderd, maar hij speelt nu de rol van verstandige huisman. Als wij hem zo bezig zien verwachten we ieder moment dat Thea om de hoek komt…

De organisatie die zichzelf het liefst zo min mogelijk bloot geeft, heeft bekend gemaakt dat de voetbalfans vanaf volgend jaar precies weten wat een spelersmakelaar aan een transfer-deal verdient. Er komen nieuwe regels waar agenten, clubs en spelers zich aan moeten houden. De nieuwe regels liggen nu bij de agenten voor commentaar, maar FIFA denkt toch dat ze in juni 2021 in gaan. In 2019 verdienden de agenten samen 651 miljoen dollar. Er is veel onderscheid in percentages over de rol van de agent en zoals wij het zien kan je als agent het beste een speler voor een club verkopen, je hebt dan volgens de nieuwe regels recht op 10% van de transfersom. Zo komt Jan Splinter door de corona winter!

Frank de Frons zal tot morgenavond zeker geen strak voorhoofd hebben, want het is wachten op de uitslagen van de corona-testen na het vertrek van Vilhena… Als het tegenzit, moeten er nog wat oudgedienden worden opgetrommeld voor de Nations League wedstrijden tegen Bosnië en Polen. Het gerucht ging dat Sjaak Swart weer volop in training is…

Het lijkt erop dat wat het wedden betreft de kip met de gouden eieren al geslacht is, voordat de sport er maar wat rendement uit heeft kunnen oppeuzelen…

Maar let op jezelf en je naasten; blijf fit!

Goed weekend!