The Vibes of the Week #33

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Tellen, tellen, tellen… gek, wij moesten de laatste dagen denken aan de uitspraak van Co Adriaanse over scorebord journalistiek, maar ook aan de mandjes die bij Telstar gehesen worden na het scoren van een goal. Kortom vreugde na een doelpunt of overwinning. Maar zoals de sport het CAS heeft als ultiem gezag, zal Humpty Dumpty Donald zich gaan wenden tot het, voor een deel door hem benoemde, hooggerechtshof oftewel hoe klein kan een groot land zijn…

Het was ook de week dat de nationale topsportbonden iedere dag met dichtgeknepen billetjes, de brievenbus, of liever gezegd de mailbox, in de gaten hielden want, de financiële toewijzingen t/m 2024 werden weer ‘uitgedeeld’ door technisch directeur van het NOC*NSF, Maurits Hendriks. Zeilen, roeien, baanwielrennen en hockey(!) zagen hun toelages stijgen, waarbij andere gelijk bleven of iets zakten. Opvallend is dat judo, ondanks alle perikelen, ‘gewoon’ 1,7 miljoen per jaar ontvangt. Wij konden niet zo gauw ontdekken wat het succesvolle handbaldamesteam ontving, maar we hopen dat zij wel in programmakosten beloond zijn voor hun prestaties…. Overigens is er een evaluatie momentje ingebouwd na de OS 2021.

Wie ook nog wel even gaan evalueren is het Red Bull team van Max. Het is iedere keer Mamma Mia in plaats van Bella Italia. Het lijkt er op dat er voor Max geen eer valt te behalen in het land van de rode Ferrari ’s. Nu weer een klapband op het moment dat er wederom een podium gloorde aan de horizon.

Kortom wij gokken erop dat Max niet snel voor het steigerende paard gaat kiezen maar toch richting de grundlichheit van het sterretje gaat. Lewis is nog in twijfel, of loopt dan alleen de dollarkoers maar vanzelf op?

Het gokken houdt de gemoederen in de Europese sport overigens behoorlijk bezig. In Spanje wordt de hele sport verplicht om na dit seizoen, de gokindustrie buiten de deur te zetten. De zichtbaarheid rond de sport zou een verkeerde invloed hebben op het gokgedrag van met name de jeugd, die de laatste jaren explosief is gestegen. Dit betekent voor 7 van de 20 clubs uit La Liga dat ze op zoek moeten naar een nieuwe shirtsponsor en alle overige overeenkomsten moeten worden opgezegd. Buiten de corona ellende betekent dit nog een extra verlies van 90 miljoen euro. De voorzitter van La Liga pleit voor een overgangsperiode van 3 jaar. Wereldwijde deals vallen waarschijnlijk buiten de wet…

In eigen land hele andere geluiden, daar wordt het online gokken vanaf 1 januari (zien is geloven) gelegaliseerd en omarmde de Nederlandse Loterij net de oer-Hollandse sport het Schaatsen; er werd een partnercontract met de KNSB afgesloten en het logo verschijnt, bij de wedstrijden, op alle schaatspakken van de nationale teams.

Bij toepassing van de Spaanse verordening zouden deze deal en ook alle Toto deals met eredivisieclubs, richting Kliko gaan…

Dit betekent dat de commerciële afdelingen van de voetbalclubs zich moeten gaan richten op andere bronnen van inkomsten en middelen om de fans te binden. Wij zagen al eerder dat sport en artiesten veel samen optrekken en het is dan ook geen verrassing dat de muziekindustrie en voetbal elkaar hebben gevonden. Het laatste voorbeeld is AC Milan, waarbij fans de favoriete nummers van spelers kunnen luisteren. Wij zijn benieuwd welk nummer Zlatan luistert, zou weleens over hem zelf kunnen gaan want aan zelfvertrouwen geen gebrek (behalve gisteren tegen Sven Botman: 0-3.)

 

Verstappen

Omdat we voorlopig vooral zijn aangewezen op voetbal, schaatsen, wielrennen en een verdwaalde hockey- of golfbal, profiteren deze sporten ongetwijfeld van hogere kijkcijfers. Zoals we al meldden was dit niet zo in de VS waar nu ook de cijfers van het honkbal uitwijzen dat de sfeer in de stadions ook bepalend is voor het aantal kijkers. De zesde wedstrijd in de World Series scoorde maar liefst 32% lager dan de laagste kijkcijfers hiervoor ooit uit 2012.

Maar toevallig of niet werd deze week wel bekend dat er toch groen licht is voor de verkoop van de New York Mets voor 2,4 miljard dollar aan de hedgefonds eigenaar Steve Cohen. Zoals eerder gemeld moeten in Amerika de overige eigenaren een nieuwe franchiser goedkeuren en dat gebeurde. Steve, privé goed voor 14,5 miljard, kreeg 26 van de 23 stemmen die hij nodig had. Hier ging het tellen wel wat sneller…

Frans van Seumeren, de enige echte clubeigenaar van Nederland, zal zich nog weleens bedenken om zulke bedragen in een club te stoppen. Hij kan maar niet wennen aan het gebrek aan loyaliteit van trainers en spelers aan een club. Maar toen van den Brom afgelopen wedstrijd sterspeler Kerk aan de kant hield, moet hij al gedacht hebben “waar zit ‘ie met zijn verstand?”. Het antwoord is duidelijk: In Genk en niet bij de Domtoren. Snel Van Basten bellen of hij toch geen zin heeft om het jaartje af te maken…

Wat waren ze goed hé, de kozakken van Dickie uit Rotterdam Zuid. Spektakel zonder Legioen maar met felle inzet, top. Bij PSV zakte het geheel als een kaartenhuis (toch weer een beetje bij het gokken..) in elkaar, terwijl AZ les kreeg. Ajax overwon met name een corona soap, maar best was dat niet…

Usain Bolt kan nog niet zeggen dat hij de schaapjes op het droge heeft gesprint, maar dat zijn medailles een verzekering(!)  waren voor een mooie oude dag is duidelijk. In de serie die hij voor Allianz maakt, blijft hij een atletische verschijning en wordt er ook een knipoog gemaakt naar zijn ambities om ook in andere sporten uit te blinken.

 

En omdat u ook nog zit te wachten wie het wordt, keken wij nog even terug naar The Shop van Lebron, daar was hij te gast en liet zien hoe het ook kan, zonder geschreeuw en theatraal theater.

 

En wie het ook wel wordt, let op jezelf en je naasten de komende week en blijf fit!

Goed weekend!