The Vibes of the Week #3

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website. 

Het Nieuwe Normaal… Het is een gevleugelde tekst met een onheilspellende inhoud voor de sport. Wat mag wel, wat mag niet? Zijn we op weg naar een compleet andere sportbeleving? Wie het weet, mag het zeggen. Maar dat is het hem nu net, niemand weet het. Natuurlijk is regeren vooruitzien, maar wel altijd met oog voor de realiteit. Wat de UEFA nu aan het doen is, is krampachtig vasthouden aan het heden omdat het om heel veel geld gaat. Wat ze eigenlijk zouden moeten doen is hoe gaan we het Europese voetbal vanaf september/oktober (her)inrichten.

Wij vragen ons af of het een poging van de KNVB is om het kabinet onder druk te zetten door nu doodleuk aan te kondigen dat de bekerfinale op 12 juli staat gepland, naar wij aannemen zonder publiek overigens. Als wij de geluiden vanuit Den Haag en Eindhoven horen dan lijkt dit een kansloos verhaal. Aan alle Nederlanders wordt gevraagd om zich aan de voorschriften te houden, dat betekent dat het geen pas heeft om dan voor de (treur)muziek uit te gaan lopen.

Maar ja, dan de andere kant van het verhaal; KPMG heeft berekend dat als al het Europese voetbal nu stopt, de 5 grote competities: Premier league, BundesLiga, La Liga , Serie A en Lique 1 samen bijna 4 miljard euro zullen verliezen. Dit zijn inkomsten uit recettes, TV en sponsoring. Dit zal ongetwijfeld ook impact hebben op de personeelsleden van alle clubs, waardoor het ook nog een groter maatschappelijk effect heeft en dan hebben we het nog niet over de erfenis in 2021. Maar we zeiden het al: wie het weet.

PSV is als club erg actief om de band met zowel het zakelijke deel van hun aanhang als ook de supporter op de tribune hecht te houden. Zakelijke partners, die op 1 juli hun bijdrage voor het nieuwe seizoen zouden moeten voldoen, kunnen gebruik maken van een gespreide betalingsregeling en op het platform #PSVWeStandTogether worden de supporters dagelijks verrast met nieuwe video’s, games, etc. Zo kan je natuurlijk alvast anticiperen op betere tijden.

Voetballers van Wolfsburg gaan ondertussen een ochtend werken in een supermarkt om het personeel te ontlasten en te laten merken hoe hun werk gewaardeerd wordt. Mooi initiatief. Ook mooi was de voorpagina van Het Nieuwsblad op de dag van de Ronde van Vlaanderen. In plaats van de namen van de renners op het asfalt gekalkt, stonden daar de namen van de nieuwe helden uit de gezondheidszorg.

En over wielrennen gesproken; Dylan Groenewegen, normaal heel rap op de sprint, brengt nu boodschappen rond bij ouderen die de deur niet uit mogen. Naar wij aannemen zal dit niet vanuit blauwe Appie maar vanuit het zwart/gele Jumbo gebeuren.

Sporters die naar de Spelen zouden gaan en nu klaar moeten zijn om in 2021 topfit zich alsnog te plaatsen verzinnen eigen trainingsmethoden. Zo ook Alexander Brouwer die zonder zijn vaste maatje Robbert Meeuwsen aan de gang gaat in zijn eigen omgeving.

Arjen Robben gaat niet naar de OS of het EK (toch?), maar wil wel fit blijven. Hij heeft zich volledig op de padelsport gestort. Het blijkt dat hij deze sport allang een warm hart toedraagt en heeft zich nu voorgenomen om de sport in Nederland groot te maken. Zlatan Ibrahimovic deed dit al in Zweden. Binnenkort een potje padel tussen Arjen en Zlatan in de Euroborg?

De afgelasting van Wimbledon deed ons denken aan alle andere mensen die, naast de spelers, een heel jaar lang bezig zijn met het zo goed mogelijk voorbereiden van, voor hun, hét evenement van het jaar. Ook zij moeten de knop omzetten en hopen op een beter 2021.

 

Maar de Engelsen blijven natuurlijk een gok belust volkje, ook in bittere tijden. En dus werd de uitzending van de virtuele Grand National (afgelopen zaterdag 4 april zou deze paardenrace van het jaar gereden zijn), op dezelfde dag en tijd bekeken door 4,3 miljoen mensen. De opbrengst van de bookmakers werd overgemaakt naar de National Health Service ter ondersteuning van de strijd tegen Corona. Voor de kenners: Potters Corner (18 – 1) won.

Het Madrid Open (tennis) is ook bezig om in te spelen op de Corona Crisis en zal van 27 t/m 30 april een e-sports replica spelen; the Mutua Madrid Open Virtual Pro. De lijst van spelers en speelsters, die vanuit hun eigen huis spelen, wordt komende week bekend gemaakt. De hoofdprijs is zowel bij de mannen als de vrouwen 150.000 euro. Zij mogen beslissen welk deel van het geld naar spelers uit de onderste regionen gaat als steun en welk deel naar de Corona bestrijding. Vanuit de organisatie gaat hier sowieso 50.000 euro heen.

Nike heeft ondertussen ook niet stil gezeten en heeft voor medische en verplegend personeel een volledige gezichtsbescherming ontwikkeld waardoor deze niet in contact komen met het virus. Daarnaast is er direct gekeken naar een zo eenvoudig mogelijke productie. Innovaties die over de sport heen gaan, mooi!

We waren het een beetje vergeten, maar er is nieuws rond het nieuwe stadion van Feijenoord, of eigenlijk het oude. Het DMK (De Mooie Kuip) consortium heeft een alternatief plan (nr. 223) ontwikkeld. Voor 200 miljoen wordt de Kuip uitgebreid naar 63.000 plaatsen; voorzien van een schil, maar blijft hij dakloos. Zoals bekend denkt de leiding van Feijenoord dat een nieuw stadion de enige toekomst is voor de club. Het voorstel moet, aldus DMK, alleen gezien worden als reddingsboei bij het niet doorgaan van de nieuwbouw… dat hebben we ook al eerder gehoord.

We sluiten af met de aanvoerder van Oranje, Virgil van Dijk, die het voortouw nam om, na overleg met minister Hugo de Jonge, namens de spelers van Oranje, een gift te doen aan ‘NL voor Elkaar’, het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. De kracht van Oranje is het bundelen van talenten en samen succesvol te zijn. Dat is wat wij als Nederlanders nu ook moeten doen.

 

Dus: let op jezelf, op je dierbaren en blijf Fit!