The Vibes of the Week #2

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website. 

Al vele jaren weten we niet beter: geld en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net als we ook wel weten dat sport en politiek veel met elkaar te maken hebben, soms te goede en soms ten kwade. Nu komt daar ineens sport en volksgezondheid bij. Sport…. De mens begint er vaak aan om gezond en fit te worden, of te blijven. Laten we dus nu heel even terug gaan naar de basis en zorgen dat de wereld om ons heen weer gezond en fit is, voordat we weer aan geld en politieke lijntjes gaan denken. En wij weten het als geen ander, het is voor iedere organisatie een heel moeilijke beslissing, want ook hier geldt (lees ook de vorige Vibes of the Week #1) wat je ook beslist, je doet het natuurlijk nooit helemaal goed.

Maar we begrepen dat Ajax, AZ en PSV niet gaan opkomen (zoals dit zo mooi heet) bij hervatting van de Eredivisie, dus dan gaan al hun wedstrijden verloren met 3-0. Marc Netto (ook wel Flappentap) nam het onverwachte, maar zeer reële voortouw en de rest volgde. Wordt dus wel een rare eindstand, maar we nemen aan dat Dickie zo niet naar de Coolsingel wil. Er komt een pot voor de echte noodlijdende clubs vanuit ING, dus daarvoor hoef je ook niet door te gaan. Kortom: houd er nou mee op, dat bespaart iedereen een hoop ergernis!

Sports Illustrated wist op een mooie manier in te haken op de huidige stand van het voetbal door het coronavirus.

Maar het was natuurlijk heus wel even slikken afgelopen dinsdag! Niet dat we het niet zagen aankomen: de verlenging van de maatregelen t/m 28 april (lees: zeker 9 mei). Kortom; nog een dikke maand aan huis gekluisterd, niet naar de sportclub en misschien voor velen het allerbelangrijkste: geen werkzaamheden! Dat doet pijn, maar laten we wel in de goede modus doorgaan waarvoor Rutte ons, terecht, prees en niet afwijken van wat we, met elkaar, voor elkaar hebben. Brabant moet ons allen voor ogen blijven staan, ook dit zonnige weekend en de Paasdagen.

Het is overigens wel goed om te zien dat ze juist dáár, in Brabant, niet de zelfspot verliezen! Björn van der Doelen, cultheld van PSV, brandt elke ochtend een kaarsje voor al die mensen die getroffen zijn door de corona-crisis. Maar de mensen waar eigenlijk niet zo veel mee aan de hand is, hebben volgens Bjorn niet zo veel te mauwen. Als altijd kijkt hij alweer, op zijn bekende, geheel eigen wijze, zélfs nu, naar de mooie kanten van het leven.

Over inventiviteit in de sport hebben we ook niets te klagen, maar wij dachten toch echt dat het een te vroeg uitgelekte 1 april grap was, toen Red Bull baas Helmut Marko aangaf dat hij zijn racers opzettelijk wilde besmetten om ze resistent te maken voor de rest van het seizoen. Enge gedachte, die gelukkig door de racers en de rest van het team onmiddellijk werd afgeschoten. Flater van de week!

Dan kijken wij liever met bewondering naar onze eigen Sietse van Berkel (WK BMX) die, geïnspireerd door de sluiting van alle sportaccommodaties, een veilig trainingsapparaat ontwikkelde, wat door iedereen zelf is te fabriceren. Hierdoor kunnen alle BMX-ers thuis in de kamer op een paar vierkante meter trainen. Lof vanuit vele hoeken, ook van de UCI, was zijn deel.

 

De Engelse FA, bekend om hun slogan ‘Football is coming home’, heeft ondertussen een fantastische variant gemaakt met #footballisstayinghome, waarmee de belangrijkste coronaboodschap wordt benadrukt. Op Facebook wordt er iedere dag een nieuw programma geplaatst, met iedere vaste dag een eigen thema als skills, fun, stories, etc. Het geheel wordt aangekondigd door de captains van de nationale teams. Indrukwekkend van opzet.

Kane and Houghton help launch Football's Staying Home

We're launching #FootballsStayingHome! ⚽️🏠Our captains, Steph Houghton and Harry Kane, are here to tell you all about our new campaign. Take it away, guys…

Geplaatst door England football team op Maandag 30 maart 2020

 

In Duitsland hebben de twee internationals van Bayern München, Goretzka en Kimmich, een campagne ontwikkeld: “We kick Corona”. Zij willen hiermee mensen bewegen geld te geven voor onderzoek, etc. Naast voetballers hebben ook NBA-spelers, ijshockeyers, skiërs en tennissers zich aangesloten. Opvallendste naam in dit gezelschap van allemaal top-sportende Oosterburen is onze eigen Klaas Jan Huntelaar, afgebeeld in zijn Ajax-shirt. De band die Klaas Jan nog altijd heeft met de fans van Schalke 04 is hier waarschijnlijk de oorzaak van.

Omdat we het niet kunnen laten, toch even een opmerkelijke sponsordeal, ook uit Duitsland. Daar switchte Eintracht Frankfurt van stadionsponsor. De huidige partner Commerzbank verdwijnt en daarvoor in de plaats komt voortaan de naam van de concullega Deutsche Bank op de gevel. Opbrengst 38 miljoen euro in 7 jaar. Maar ja, die bankencrisis ligt ook wel weer heel lang geleden achter ons.

Ook voor straks, dit (al ietwat oudere) voorbeeld bij de ijshockeyclub Davos van een 360-graden interactie tussen club, spelers en supporters, waarin ook de merchandising en catering werden meegenomen. Met als resultaat dolblije supporters die tot de laatste seconde meeleven met de wedstrijd en een penningmeester die op alle fronten scoort. Nog even wachten tot na corona, maar leg de bingokaarten maar vast klaar!

 

In al het coronanieuws sneeuwde het een beetje onder, maar het had er ook wel weer zijdelings mee te maken. De Nederlandse Loterij, een van de grootste sponsors van de Nederlandse sport met in 2018 een afdracht van ruim 43 miljoen aan NOC en bonden, kijkt al weer vooruit. Als partner van Team NL zullen plannen van 2020, ongetwijfeld net als bij veel andere sponsors, de kast in gaan om er in januari 2021 weer uit te komen. Uitgangspunt van sponsorloterij is om ook de komende jaren aan Team NL verbonden te blijven, dit lijkt ons voor Papendal een geruststellend gevoel.

Nog een opmerkelijk bericht vanuit de NBA: zij hebben een contract afgesloten met Thibaut Courtois, de doelman van Real Madrid (en dan niet de basketbal tak). Nu zien we Thibaut niet direct een blok uitvoeren op LeBron James, maar dat was ook niet de bedoeling. Thibaut gaat andere Europese topsporters uitdagen voor het wekelijks spelen van de NBA game NBA2K20, om zo de Europese fans aan de NBA te blijven binden tijdens corona. De eerste wedstrijd was tegen Mats Hummels van Borussia Dortmund.

 

Wat zou het mooi zijn: op 10 mei a.s. begint de Victorie op Corona: we mogen weer naar buiten en… het is Moederdag!

Let op jezelf en je geliefden; blijf fit!