The Vibes of the Week #17

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

We stellen ons het volgende toneelstukje voor tijdens een theekransje ergens in de woestijn, Sjeik A zegt tegen Sjeik B: “Als jij nou het shirt neemt, doe ik het stadion, en als dat nog niet genoeg is dan gaan we de tribunes onder elkaar verdelen. Dat doen we dan bij alle clubs in de Premier League, waardoor alles marktconform is, oké?” Of hoe na de uitspraak van het CAS de Premier League zal gaan uitgroeien tot de NBA van het voetbal, oftewel het hoogst haalbare. Als dan ook de regels van de NBA worden overgenomen zou dat mooi zijn, maar daar is Sjeik A noch Sjeik B gek op. Newcastle United is de volgende…

Maar we voorspelden al toen de straf tegen Manchester City werd uitgesproken dat het nog wel even zou duren voordat hij inging…. en zie het CAS heeft in al haar wijsheid besloten dat het bewijsmateriaal te dun was. De boete van 10 miljoen euro betekent dat één van de prinsen de komende week de sigaar is en geen zakgeld krijgt. Het toneelspel dat Klopp nu speelt nadat hij de laatste jaren een half miljard heeft mogen uitgeven, vinden wij de coach van een kampioen echter ook onwaardig.

Laten we maar even bij het geld blijven, maar dan in een sociale context. Wimbledon heeft besloten om het prijzengeld van dit jaar, 11 miljoen euro, te verdelen onder de tennissers die daarvoor in aanmerking komen, dus inclusief kwalificaties en rolstoelers. Dit zijn er 620 bij elkaar, maar toch het lieve sommetje van 17.000 euro per speler (als iedereen mee wil delen). Wimbledon had zich zoals eerder gemeld verzekerd tegen afgelasting door een pandemie en kan hierdoor dit mooie gebaar maken. Wie wij denken dat afziet om mee te delen is de King, maar die heeft ook nog genoeg andere inkomsten.

 

Volkswagen USA wil sporters nadrukkelijk betrekken bij haar maatschappelijke rol en selecteerde een team van Amerikaanse internationals die hun eigen goede doel mochten kiezen, dat VW dan ondersteunt. De introductie video is niet echt verrassend, maar wel duidelijk.

 

Fortuna Sittard bewijst maar weer eens dat iedere sportorganisatie veel aandacht moet besteden aan alle sponsors. Hurkmans Groep, infra- en grondwatertechnieken(!), kwam binnen als Businessclub lid maar het komende seizoen, zullen zij de voorzijde van het shirt sieren. Met name de maatschappelijke rol van Fortuna in Limburg, speelt voor hen een belangrijke rol.

 

Adidas is bij de KNHB niet begonnen als kleine adverteerder of businessclublid, al vanaf 1999 is de, succesvolle top van het hockey gekleed in de kleding van de drie strepen firma. De KNHB was in deze moeilijke dagen dan ook extra blij met de verlenging van het sponsorcontract t/m 2024. Opvallend is dat er, door de vraag van de fans, nu ook meer aandacht komt voor merchandising en er zo eigenlijk weer een nieuw activeringshoofdstuk kan worden toegevoegd.

Over merchandising gesproken, het aantrekken van Arjen Robben leidt nu al tot grote omzetten in met name de replica shirts van de Groningse vedette. En het vertrouwen van de fans dat hij echt het verschil gaat maken op het veld zien we terug in de stand van de verkoop van seizoenkaarten. Alle clubs hadden vorig jaar om deze tijd meer kaarten verkocht, met als uitzondering de Trots van het Noorden, nu 27% in de plus! Opvallend is overigens dat bij ADO er ‘maar’ 14% minder is verkocht, tegenover het succesvolle Willem II, 25%!

 

De sterren in de trailer van een nieuwe docu-serie op Apple TV hebben ook aardig wat replica en merchandising letterlijk en figuurlijk op hun naam staan. Maar in deze serie geven de sporticonen het cruciale moment in hun carrière aan voor het behalen van hun succes. O.a. LeBron James, Usain Bolt, Tom Brady en Kelly Morgan kijken terug op hun turning point.  Als de serie de trailer benadert, wordt het ook visueel smullen.

 

Ons eigen sporticoon eindigde afgelopen weekend weer ‘gewoon’ op de 3e plaats bij de tweede F1-race in Oostenrijk. Mercedes was te snel….het is alsof we een echo horen van de afgelopen jaren. Ferrari reed zichzelf in de wielen, dus daar had Max niets van te vrezen. Zondag in Hongarije weer een kans voor de technische staf om te verrassen, aan de rijder ligt het niet.

We sluiten bewust af met het bericht waar velen misschien deze Vibes mee waren begonnen, het overlijden van Lara van Ruijven. Wij vinden dat de dood van deze 27 jarige topsportvrouw, die 5 weken geleden nog gewoon op het ijs stond, niet slechts vermeld mag worden om daarna, zoals altijd, weer over te gaan tot de orde van de dag. Haar overlijden symboliseert, ongewild, eigenlijk de krankzinnige tijd waarin wij nu leven. De hartverscheurende, open maar mooie wijze waarop de shorttrack familie het overlijden van een van haar dierbaarste leden herdacht, verdient ons respect en bewondering. Wij hopen dat als u de beelden ziet én de teksten hoort hoe er met liefde over Lara wordt gesproken, u de laatste zinnetjes waar we ook deze Vibes als altijd weer mee afsluiten net even anders leest…..

 

Let op jezelf en je naasten; blijf fit!

Goed Weekend!