The Vibes of the Week #14

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Niet vaak besteden wij extra aandacht aan een bepaald onderwerp, maar omdat het wel lijkt of een tweede pandemie ons landje bedreigt, maken wij hier nu toch een keer een uitzondering op. Het gaat om de discussie(?) over racisme in Nederland. Eenieder die hier zijn ogen voor sluit, doet aan struisvogelpolitiek, maar tegelijkertijd is het juist bij dit onderwerp zo belangrijk om niet door te slaan en, nog erger, geweld te gebruiken noch in woord of lichamelijk.

Het vrije woord is een groot goed (wij weten dit als geen ander), maar geeft aan de gebruikers hiervan ook een verantwoording mee, het op de juiste wijze te gebruiken. En natuurlijk houd je altijd voor- en tegenstanders over welk onderwerp dan ook, zo ook over racisme, wat eigenlijk door iedereen moet worden bestreden. Als sportliefhebbers denken wij dat sport een voorbeeld zou moeten zijn, hoe het ook kan. Zijn wij dan naïeve dromers? Misschien wel, maar wij zijn dan wel in goed en bewonderenswaardig gezelschap, want wij denken graag terug aan degene voor wie het woord ‘ego’ alleen maar vraagtekens opriep, en die de sport écht zag als een verbinder:

“Sport can create hope where once there was only despair. It’s more powerful than government in breaking down racial barriers. It laughs in the face of all types of discrimination.”

27 jaar zat hij gevangen omdat hij zich verzette tegen racisme. Toen hij vrij kwam leidde hij geweldloze acties, werd president van zijn land en won de Nobelprijs. Voor velen was het hoogtepunt van het WK voetbal in 2010 zijn rondgang in een golfkar. Juist, we hebben het over Nelson Mandela. Misschien is het goed dat wij in deze tijd, waar we elkaar te pas en te onpas in de haren vliegen, even aan hem terugdenken, en aan zijn boodschap – en vooral de wijze waarop hij deze overbracht…

 

En het is ook weer eens zover dat het tuig van de richel en schorem, dat zelfs vredige demonstraties gebruikt om te rellen en te plunderen, door de media weggezet wordt als ‘voetbalsupporters’ of ‘voetbalhooligans’. Zelfs Mark weet nu dat dit doorgesnoven mafkezen zijn. Laten de clubs waar ze allemaal bekend zijn (ja, heus), nu met de coronamaatregelen in de hand, ze voor eens en voor altijd buiten de deur zetten.

Want we mogen weer van alles of… Is het eigenlijk allemaal wel een beetje flauw?  1,5 meter, à la; maar daar komt bij dat supporters die willen juichen of zingen onmiddellijk de mond gesnoerd wordt: dat mag niet én dat moet dan gehandhaafd worden. Door wie? Door de clubs, die blij zijn dat ze eindelijk weer binnen mogen? Door de burgemeesters, die nu al reageren dat ze geen ‘juich-politie’ gaan aanstellen? Maar Mark is heel consequent: geen 1,5 meter en spreekkoren, alles weer terug naar het oude, nieuwe normaal. Eigenlijk begrijpen wij de échte supporters wel die zeggen, “dan maar niet…” Maar wie weet wat de UEFA gaat beslissen, wij hopen op sfeer, want dat is wat het voetbal mist.

 

Daar staat dan weer tegenover dat het nog steeds behoorlijk mis kan gaan… Dat bewees onze nr. 1 van het tennis en de voorzitter van de spelersafvaardiging: Novak Djokovic. Hij organiseerde voor profspelers een toernooi, Adria Tour, in verschillende steden in Servië en Kroatië, waar weer ‘gewoon’ gedaan werd op en langs de baan. Resultaat is dat hij, zijn vrouw, coaching staf en 3 spelers nu in quarantaine zitten met corona. Hij had net aangegeven dat hij toch naar de US Open wilde komen… Wij vrezen nu dat New York aan hem vraagt thuis te blijven!

De DFL (Duitse Fusballl League) heeft, corona of geen corona, een nieuw televisiecontract afgesloten voor de Bundesliga en Zweite Liga voor 4,4 miljard euro voor de periode 2021/22 – 2024/25. Dit betekent dat er 200 miljoen wordt ingeleverd, maar gezien de huidige situatie een knap onderhandelingsresultaat. Sky Sport en abonneezender DAZN zijn de grote jongens in het contract, terwijl Pro 7, ZDF en ARD hun deeltje in de vorm van samenvattingen meepikken. Even voor de statistieken… In 2024/25 loopt ook het tv-contract van de Eredivisie van 1 miljard euro totaal af… Maar dat gold wel voor 12 jaar!

Bij ons is het wachten nog steeds op een bericht van minister van Rijn, die over 14 dagen vertrekt overigens, over de aanvraag van 140 miljoen voor het hele betaalde voetbal (met de nieuwe maatregelen gezakt naar 100 miljoen). Gedetailleerde cijfers over omzetverlies kunnen schijnbaar moeilijk worden opgehoest door de clubs. Dat er een aantal het loodje gaan leggen als het te lang duurt, is langzamerhand wel duidelijk aan het worden. Dat hier namen bij kunnen zitten waar niemand rekening mee houdt, achten wij zeker niet uitgesloten… Wij wensen Tamara van Ark veel (voetbal)wijsheid!

Tegenover al deze malaise staat dat het NOC*NSF 2019 gezond heeft afgesloten met 2,5 miljoen meer sponsorinkomsten (Heineken en MissieH2). 2020 en 2021 worden ook met vertrouwen tegemoetgezien. Wij zouden wat voorzichtiger willen zijn. Naast de kosten die al gemaakt zijn 2020 in voorbereiding op Tokio, zullen deze kosten, in ieder geval gedeeltelijk, nog wel eens terug kunnen komen in 2021. Als, we kunnen het bijna niet geloven, het online gokken op 1 januari wordt vrijgegeven, dan zal dit ongetwijfeld ten koste gaan van de bijdrage van de Nederlandse Loterij. Het is te hopen dat Mark in de coronaperikelen tijd heeft gezien om af te spreken dat een deel van de nieuwe belastinginkomsten die deze bedrijven gaan betalen, ook weer wordt afgedragen aan de sport…

Ondertussen meldt de organisatie van de gecombineerde Europese Kampioenschappen 2022 in München 4 nieuwe sporten (waaronder Beachvolleyball) terwijl er van 2 sporten (waaronder zwemmen; de zwembadaccommodaties voldeden niet!) afscheid wordt genomen. In totaal worden van 11 t/m 22 augustus nu in 9 sporten de Europese Kampioenschappen georganiseerd. Een ongekend succes voor een event wat sceptisch werd ontvangen bij de launch in Glasgow en Berlijn in 2018.

Liverpool is kampioen van de Premier League! Zonder te spelen konden Wijnaldum en Van Dijk de champagne in huiselijke sfeer ontkurken. Met nog 7(!) wedstrijden te gaan zijn ze niet meer in te halen door Manchester City, dat verrassend verloor van Chelsea. Er is eigenlijk een seizoen lang naartoe geleefd door heel het rode deel van de stad, en nu het zover is, kunnen ze het niet uiten. Daarom een hommage aan de club met het lied, dat, als u de intro van deze Vibes goed heeft gelezen, meer dan ooit zou moeten gelden, en waar rood zwart/wit gezamenlijk geniet.

 

Let dus op elkaar, blijf fit!

Goed weekend!