The Vibes of the Week #13

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Voetbal bepaalt het sportbeeld in Europa de komende maanden: Premier League, La Liga, Serie A en in mindere mate de Bundesliga (nog 2 potjes) zullen worden uitgespeeld en onmiddellijk gevolgd worden door de eindtoernooien van de Champions League en de Europa League. Beide worden in toernooivorm afgewerkt in respectievelijk Portugal en Duitsland. Als deze dan klaar zijn op 23 augustus zullen de nieuwe nationale competities en voorrondes van de verschillende toernooien alweer beginnen…

En net als u denkt: “doe mij een lekker roseetje en een leuk tennispotje of wielerrondje”, dan komen oom Ronald en zijn neefjes in actie op 4 en 7 september, tegen de corona-vrij ingevlogen ploegen van Polen en Italië. Het is dus wel belangrijk dat de missie van Eric Gudde c.s zin heeft gehad naar minister Van Rijn, want volgens Bartje wil Ronald dan uiterlijk 31 augustus zijn mannen bij elkaar roepen. Kortom, wij voorspellen dat er nog wel water bij de eerder genoemde Rosé zal moeten worden gedaan om alles vlekkeloos te laten verlopen.

En dit alles naar wij aannemen zonder publiek, maar met de camera’s van de diverse zenders in alle hoeken van de stadions aanwezig. De mannen en vrouwen van BT zijn wat blij dat ze vanaf morgen weer de Premier League mogen gaan uitzenden en onder de titel “The Noisy Neighbours are Back” steken ze dit onder de opzwepende klanken van good old Slade, niet onder de stoelen of banken (zet de volumeknop maar even op burenruzie hoogte).

https://www.youtube.com/watch?v=jCuDDmWLaUI&feature=youtu.be

 

Dat ze zo blij zijn is ook voorstelbaar, want in ons eigen landje is de kijkdichtheid van Fox Sports, Ziggo en Eurosport -de belangrijkste zenders van live sport – gedaald met 76% in vergelijking met vóór de coronacrisis! Mooie docu’s en herhalingen zijn even leuk, maar – en het is bijna uniek dat we dit schrijven – we zijn het met Humpty Dumpty Donald eens, het gaat wel vervelen. Dit heeft natuurlijk ook direct resultaat op de reclame-inkomsten die met 15% daalden. Voor Fox Sports zijn de druiven het zuurst omdat de Eredivisie niet werd uitgespeeld en de Bundesliga maar heel even grote aantallen trok. Als je dan als corona-effect ook nog abonnementopzeggingen krijgt, is duidelijk dat men hier in zwaar weer zit. Collega zender Ziggo overweegt zelfs te stoppen met het uitzenden van de Fox Sports-kanalen.

Ronald Koeman - Gillette Scout van Oranje

Maar soms zie je dat zaken ook commercieel wél snel worden opgepakt. Het sponsorcontract van Bournemouth (PL) met M88, eindigde op 31 mei en gezien de discussie rond het Aziatische gokbedrijf in Engeland, besloot Bournemouth niet te verlengen. Maar zij spelen niet met blanco shirts, want stadionsponsor Vitality neemt het shirt over voor de komende 9 potjes. Het lokale bedrijf wil hiermee ook de belangrijke rol benadrukken die de gezondheidsbedrijven hebben gespeeld de afgelopen maanden. In overleg met Umbro werd voor de laatste wedstrijden ook alvast het nieuwe tenue gelanceerd waardoor er ook een extra stroom merchandising inkomsten ontstond. Soms is creatief omgaan met een op het eerste gezicht negatieve situatie, dus extra lonend. Of hoe zei Johan het ook alweer…?

Nu we het toch over sponsoring hebben, zou bovenstaand verhaal voor de organisatie van Tokio 2020 – wat dus Tokio 2021 moet worden – goed van pas komen. Op dit moment twijfelt 65% van de lokale sponsoren van de Spelen of zij na het uitstel dit jaar, volgend jaar wel willen (of kunnen…) aansluiten. Onderhandelingen moeten nog worden gestart en veel bedrijven vrezen een volledige afgelasting. Ook de activatie beperkingen, met de maatregelen die getroffen zullen worden, spelen bij een aantal een grote rol. Het betreft totaal een bedrag van 3,3 miljard dollar… Misschien eens kijken waar Toyota deze Hans Klok vandaan haalde!

 

De US Open gaat op 31 augustus van start in New York, weliswaar zonder publiek, maar hopelijk wel met spelers… Djokovic is de eerste topper die zijn eerdere twijfels aan de kant lijkt te zetten, maar kampioen Halep bij de dames en publiekslieveling Nadal voelen niets voor een reis naar het corona-centrum in de Big Apple. King Roger heeft zich voor dit jaar teruggetrokken, ook omdat zijn eigen Wimbledon al eerder was afgelast. Een fantastische animatie over de geschiedenis van dit jaarlijkse hoogtepunt laat ons nu al verlangen naar een volgende editie.

 

Geld blijft allesbepalend in de sport. Afgelopen week doken de verhalen weer eens op over een groep Amerikaanse investeerders die Feyenoord willen overnemen voor 300 miljoen dollar. Wij denken dan altijd direct waarom stoppen die mannen (en vrouwen) zoveel geld in een project wat ze niet kennen. Is het om hun schuld in te verwerken, zoals de Amerikaanse eigenaren ooit deden bij Manchester United (en ook Hema slachtoffer Marcel Boekhoorn weet hier alles van)? Of zien ze echt mogelijkheden aan de oevers van een van de grootste havens van de wereld? Een nieuw stadion? Wij gaan het volgen, maar het kan ook zomaar een corona-komkommer-tijd-verhaaltje blijken te zijn…

En dan nog even de Tour de France, want die gaan we echt rijden (toch?), met of zonder publiek; dat blijft tot het laatst onduidelijk, maar op 29 augustus wordt er gestart en op 20 september is er een winnaar op de Champs. Dat betekent dat veel Nederlanders ’s morgens de beeldbuis aanzetten en dan zich met de prachtige beelden, tot diep in de middag, zonder te vliegen of met mondkapjes, even op vakantie wanen…

En soms valt alles op zijn plek. Marcus Rashford, 22 jaar, zeer begenadigd voetballer, miljonair en maatschappelijk betrokken met een eigen foundation die al miljoenen doneerde aan jeugdprojecten. Hij schreef persoonlijk een open brief naar alle members of parlement om in deze tijden niet te stoppen met ondersteuning van voedselprogramma’s voor de armste jeugd en kreeg Boris Johnson 1,5 dag later zover om het plan terug te draaien. Marcus: solidariteit werkt! In een interview in Breakfast TV legt hij uit waarom hij dit zo belangrijk vindt: indrukwekkend!

 

Dus samen opletten, op jezelf, maar zeker ook op je naasten en blijf fit!

Goed weekend.