The Vibes of the Week #12

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Zo bleek het verhaal van de 400 miljoen verlies voor het betaalde voetbal dan toch eigenlijk gewoon ordinair ‘fake news’ te zijn, gelukkig zit onze Mark niet zo op de Twitter Tour. Als alles tegenzit en er een heel seizoen zonder publiek moet worden gespeeld, dan lijdt het betaalde voetbal 140 miljoen euro verlies. Iedere maand dat er eerder met publiek kan worden gespeeld gaat hier 20 miljoen af. Onze Wopke zit allang te rekenen wat dit betekent als er na ‘de Winterstop(?)’ weer ‘gewoon’ gespeeld kan worden. “En moet dit dan ook terugbetaald worden als er straks weer miljoenen transfers gemaakt worden?”, hoorden wij menig ondernemer denken…

Want arme sloebers zijn het natuurlijk ook weer niet. Het Europese voetbal behaalde vorig jaar een recordomzet van 28,9 miljard dat is een stijging van 0,5 miljard! De Premier League, Spaanse Liga, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1, namen hiervan al 17 miljard voor hun rekening. Opvallend is dat de finalisten van de Champions League (Liverpool en Tottenham) niet in de top 5 van de succesvolste clubs staan. Door de prestaties van Ajax in de Champions League steeg de omzet van de eredivisie met twintig procent. De Amsterdammers haalden de halve finales en verdienden totaal 79 miljoen euro.

In diezelfde Premier League zorgde Everton voor een marketing primeur. De club heeft na het tekenen van een nieuw hoofdsponsorcontract, als enige Premier League club een Engelse hoofdsponsor. Neen, het is niet Unilever; die wachten nog een jaartje, maar Cazoo: een auto retailer waar auto’s online besteld kunnen worden en thuis bij je worden afgeleverd. Alle andere shirts worden door bedrijven uit letterlijk alle windstreken gesierd.

Trouwens nog even over Ajax gesproken, de Amsterdamse club lanceerde afgelopen week hun nieuwe uitshirt en hoewel de eerste maanden het niet geshowd kan worden op de tribunes, liep de website volledig vast. Velen zagen er oude Ajax shirts in terug, maar wij moeten de hele tijd toch echt denken aan een team wat door Theo Reitsma de legendarische woorden deed uitspreken: “Dit is een goed stel, hoor” ook niet toevallig in 1988 aangekleed door, juist: Adidas!

PSV blijft natuurlijk ook in de weer met hun fans en laat ze weten dat ze gemist worden. Kaarthouders ontvingen een brief met daarin een boodschap van Donyell Malen, die als de PSV-app geopend werd ineens in de kamer van de supporters staat. Het zijn deze acties die ervoor zorgen dat de band goed blijft en nog belangrijker dat als het mag, het stadion toch weer vol zit!

AZ gaat in zee met de Amsterdamse juweliershuis Gassan als Time(!)-partner. Nu begrijpen wij dat ze bij Gassan veel verstand hebben van alarmklokken, die op tijd afgaan, maar of dit nou direct de link is…. wel zullen de ouderen onder ons wellicht terugdenken aan de diamantjes die gebroeders Molenaar aan al de spelersvrouwen cadeau deden na het behalen van het kampioenschap in 1981, wat ook toen al voor media commotie leidde.

We zien die nieuwe Ajax-shirts trouwens ongetwijfeld terug op de wandelpaden want, de Wandel Vierdaagse van Nijmegen gaat niet door in Nijmegen, maar wel in de rest van Nederland. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een route van de bekende 10, 20, 30, 40 of 50 kilometer per dag. Deelnemers wandelen vervolgens van 21 tot en met 24 juli een zelfgekozen route. Iedereen die meedoet krijgt na afloop een aandenken, al is dat niet het Vierdaagse Kruisje, dat dan weer niet…

Ondertussen leidt de crisis ook tot menige reflectie van de sport. De coach van Serena Williams, Patrick Mouratoglu, maakt zich zorgen over de hoge gemiddelde leeftijd van de gemiddelde tennisfan: 61(!) jaar en dus gaat hij een toernooi organiseren met nieuwe regels en emotie, om meer jeugdige fans te trekken. Authenticiteit staat hoog in het vaandel en toeschouwers kunnen tijdens breaks vragen stellen aan de spelers en discussies met de scheidsrechters zijn toegestaan . De komende 5 weken wordt gestart met 10 wedstrijden per weekend met een aantal toppers. Eigenlijk wordt oud nu weer ‘legaal’ nieuw.

https://www.youtube.com/watch?v=Xea1KKEgOco

 

Van rechtszaken zal het na deze ‘discussies’ op de baan niet leiden denken wij, daar hebben we het voetbal tenslotte voor. In Frankrijk waren de beslissingen genomen zoals deze Cambuur en de Graafschap voor ogen stonden, maar laat hier de rechter nu wel ingrijpen en hoeven Toulouse en Amiens niet te degraderen. De FFF en de Pro League moeten om de tafel hoe hier nu weer mee om te gaan. Een Lique 1 met 22 clubs lijkt niet uitgesloten. We kunnen in ieder geval niet zeggen dat ze er zich met de Franse slag van af maken.

Dat niet alleen Humpty Dumpty Donald die oude sportbeelden nu wel gezien had, inspireerde Ziggo misschien tot een video om te vieren dat de live sport er echt weer aan komt. Voorlopig alleen maar van over de grenzen, maar het geeft de burger moed. Op 5 en 12 juli in Oostenrijk en dan ieder weekend weer ergens anders, kunnen we de man in de video bewonderen, maar (nog) niet bij ons…

 

Black Lives Matter, het laat de sport en ons natuurlijk niet ongemoeid. Tijdens de Bundesliga wedstrijden werd vooraf een statement gemaakt door met alle spelers en trainers op 1 knie een minuut stilte te nemen tegen racisme. Adidas heeft besloten dat in de US, minimaal een derde van de nieuwe werknemers van het bedrijf gekleurd of van Latijns-Amerikaanse afkomst zijn, meldt zij woensdag. En wellicht de meest traditionele sport in Engeland, maakt duidelijk dat diversiteit een van de ankers is van hun, of misschien wel dé sport: op het veld en ernaast!

 

En dus blank, zwart, bruin, geel of welke kleur dan ook, let op jezelf en je naasten; blijf fit!

Goed weekend!