The Vibes of the Week #11

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Het was een klap in het gezicht voor zorgpersoneel, handhavers, horecapersoneel, evenementen organisatoren en anderen wat er afgelopen maandag gebeurde op de Dam. Niet het doel van de demonstratie zorgde voor de kwaadheid, maar door de massale opkomst werden alle corona-afspraken met voeten getreden en ontstond, logisch, een opstandig gevoel bij mensen die juist door deze maatregelen beknot worden in hun werk of zich maanden hebben ingezet om een pandemie de kop in te drukken waar nu eigenlijk de deur weer wagenwijd voor werd open gezet. Jammer, dat het in een debat dan gaat over appjes in plaats van verantwoordelijkheden…

Nike reageerde op de laatste racistische gewelddadigheden in Amerika op een wijze die we van hun gewend zijn; stijlvol en uitdagend. Dat hierbij gebruik gemaakt werd van een aanpassing van hun slogan maakte het verhaal nog sterker.

 

Maar ook Nike kwam onder vuur op social media met de beschuldiging van een board of directors die bestaat uit louter witte mannen, tsja… Adidas steunde echter de actie van hun grootste concurrent op Twitter, wat hun weer sierde!

De Formule 1 heeft gekozen voor races zonder publiek. De ‘Stille Racekalender’ start op 5 en 12 juli in Oostenrijk op de Red Bull Ring, waar Max de laatste twee jaar won, waarna het Circus doorreist naar Hongarije op de 19e. Daarna gaan we toch naar Silverstone voor twee races waarna Spanje, België en Italië staan geprogrammeerd. Deze 8 races zijn er genoeg om te spreken van een heus wereldkampioenschap en een titel, maar Liberty Media hoopt er nog 10 bij te krijgen in Azië en Amerika.

Het NBA seizoen wordt, ook publiekloos nemen wij aan, voortgezet in Disney World in Orlando Florida, waar het ESPN Sports-complex het toneel vormt voor het restant van de competitie met 22 teams. Er worden nog 8 reguliere wedstrijden gespeeld waarna de play-offs starten en het geheel op 12 oktober moet zijn afgerond. Na The last Dance is, volgens ons, een nieuwe documentaire serie van ESPN in de maak. Wij moesten nu al gelijk denken aan de volgende beelden…

 

Ondertussen wordt in Nieuw Zeeland verwacht dat de premier op 8 juni het alert systeem terug gaat brengen naar level 1, wat zou inhouden dat er weer publiek welkom is in de stadions. Niet een paar duizend, zoals overigens ook besproken wordt in Italië(!) en Duitsland bij de voetbalwedstrijden, maar een volledig uitverkochte hut! Zal een nieuwe emigratiegolf, zoals in de jaren 60, richting de Kiwi’s het gevolg zijn?

Door de corona ontstaan ook ‘nieuwe sporten’ oftewel ‘oud in een nieuw jasje’. Badminton heeft altijd een beetje een suffig imago, maar met de aanpassingen die er gemaakt zijn om in de buitenlucht goed te kunnen spelen, zelfs bij wind, lijkt er een nieuwe doelgroep aangeboord te kunnen worden. Een futuristische shuttle en nieuwe regels, wij zelf vinden de vergelijking met Beachvolleybal, wat ook een nieuw imago aan het volleybal gaf, een prima vergelijking.

 

Onze Max verloor al voordat er een motor is gestart. Niet op het circuit, maar in de rechtszaal dit keer. Het gerechtshof in Amsterdam vernietigde in hoger beroep een eerdere uitspraak waarmee online supermarkt Picnic werd veroordeeld voor een boete van 150.000 euro. Zij lieten een Max Verstappen lookalike boodschappen bezorgen (2018) en Max en zijn management ‘were not amused’. Het portretrecht van Max legde het echter af tegen het gevoel voor humor van de rechtbank, die vond dat een grapje moest kunnen! Oei, wat als dit jurisprudentie gaat worden…

Nu zal Max niet wakker liggen van de gemiste inkomsten, want hij zit warmpjes in zijn kuipje, maar nog niet zo warm als onze King Roger die de inkomstenlijst van Forbes bij de topsporters voor het eerst aanvoert met 106,3 miljoen dollar. Gedoodverfde koplopers als Messi en Ronaldo zagen hun inkomsten dalen door de corona-perikelen. De Amerikaanse Basketballers (35) en Football spelers (31) zijn natuurlijk weer ruim vertegenwoordigt in de top 100. Naomi Osaka is de best betaalde vrouw staat op de 29e plaats. Haar sportieve prestaties mogen wat minder zijn, op reclame gebied heeft ze een aantal grote slagen gemaakt met Nike, P&G, Nippon Airways en Nissan. Serena Williams volgt op plaats 33 vlak achter haar. Ach, en nu het nog kan en we er meer dan ooit behoefte aan hebben, toch maar even de Baas zelf in actie.

 

Over geld gesproken; de finale van de Champions League had natuurlijk afgelopen zaterdag gespeeld moeten worden in Istanboel. De UEFA gaat nu op 17 juni bepalen waar de finale gespeeld gaat worden: Lissabon of Frankfurt. Daar worden dan ook eerst de restanten van de achtste finales, de kwart –en de halve finales gespeeld en dit alles in 10 dagen om de herstart van de nieuwe kwalificatiecyclus niet in de weg te zitten. Het lijkt ons een redelijk optimistisch plaatje…

Of geld het breekpunt is dat noch Jumbo/Visma of Reggenborgh toehapt, dat vertelt het verhaal niet, maar ons schaatspaar van de lange baan, gaat een eigen ploeg vormen. Koen Verweij en Jutta Leerdam vormen samen met Kosta Poltavets (niet geheel zonder verleden) de basis van de ploeg waar nog andere schaatsers voor benaderd gaan worden.  Een ‘groep’ ondernemers buigt zich het hoofd over de noodzakelijke sponsorinkomsten, er waren makkelijker tijden om een dergelijk project te starten.

De voetbaltransfers. Ze gaan natuurlijk voornamelijk om geld, maar soms zijn er wel aparte extra voorwaarden opgenomen in contracten. Zo wilde Dennis Bergkamp voor geen prijs in een vliegtuig naar uitwedstrijden; de Argentijnse keeper Guzmán heeft opgenomen dat als Messi naar New Old Boys in Argentinië teruggaat, hij ook onmiddellijk hierheen kan; zij zaten beide in die jeugdopleiding! De leukste vonden wij die van Ronaldinho, die liet opnemen bij zijn terugkeer bij Flamengo, dat hij twee keer per week tot diep in de nacht mocht stappen. Waarom ze instemden? Showtime!

 

Let, nog steeds, op jezelf en je naasten én blijf fit!

Goed weekend!