The Vibes of the Week #10

De sportwereld ondervindt grote hinder van het coronavirus. Om je toch op de hoogte te houden van wat er zoal speelt in de sportwereld, keren de VIBES OF THE WEEK tijdelijk terug op onze website.

Prima beweeg-initiatief van Erik Scherder en een aantal topsporters –en coaches, gesteund door een aantal grote sportbonden. Wij eindigen niet voor niets iedere week met “en blijf fit!” Alleen die kop van de advertentie vonden wij niet zo gelukkig: Bewegen het nieuwe Normaal! Het woordje ‘nieuwe’ vonden wij niet normaal. Crisis of geen crisis; bewegen is altijd normaal, ook in het post-corona tijdperk (wanneer dit dan ook is). Verplichte omscholing wordt nu een verplichting aan bedrijven, verplichte sportmogelijkheden had dat allang moeten zijn.

Maar zoals altijd begint het bij de basis(onderwijs) en laat daar nu bij bijna 30% van de kinderen de motoriek niet voldoen aan de minimale eisen! Dus weer een pagina vol in de Wakkere krant met Wakkere taal, maar het gaat om de actie, net als bij de Beweging hierboven vermeld. Dus wordt het écht tijd dat al die mooie teksten ook worden omgezet in daden. Wij zijn nu al benieuwd naar de verkiezingsprogramma’s van alle partijen (volgend jaar maart is het weer zover) en hoe vaak dit probleem gesignaleerd gaat worden, want dán ben je bezig met zorg-preventie! Wij zijn, helaas, niet optimistisch, gek hé?

AZ retteketet, maar nu even niet voor de KNVB, Ajax, Feijenoord, PSV en de Eredivisie CV. In deze tijden dat we met elkaar bepaalde zaken moeten ‘flikken’, heeft het geen pas om een hele middag poeslief solidariteit uit te zitten kramen, terwijl ’s avonds blijkt dat je als club, zonder andere betrokkenen (Ajax, KNVB en Eredivisie CV, maar eigenlijk het hele betaalde voetbal) te informeren, bezig bent bij de UEFA je gelijk te halen. Dat je het uiterste probeert voor je eigen zaak, logisch, maar houdt je wel aan de fatsoensnormen. Een jammerlijk einde aan een op het veld geweldig seizoen!

Neen, dan deden Phil Mickleson en Tiger Woods een beter duitje in het zakje! Letterlijk en figuurlijk, met hun The Match 2 waarbij ze worden bijgestaan door 2 Football-sterren, Brady en Manning, met hun re-match liefst 20 miljoen dollar bij elkaar putten voor de coronabestrijding. Voor de statistieken: Woods/Manning wonnen… Soms is het dan wel aardig, als de druk er af is, hoe de ‘heren’ elkaar ‘ondersteunen’.

 

Wat minder gesteld was het met Daniel Abt, racer in de Formule E en normaal best een van de toppers, maar niet nu de races virtueel worden geracet vanuit de woonkamer. Steevast eindigt Abt achterin, maar vorige week in de race van Berlijn deed hij ineens volledig mee in de kop. Toen hij daarna niet in beeld verscheen bij de interviews werd een hoop duidelijk: hij had een professionele sim-racer achter het stuur gezet. Abt kreeg een boete die hij betaalde aan een goed doel, maar Audi Sport was not amused en ontsloeg Abt per direct. Volgens Abt begrepen ze de clou van de grap niet… wij ook niet!

Corona-inventiviteit, de Amerikaanse club Pensacola Blue Wahoos heeft z’n stadion te huur aangeboden via Airbnb. Voor een slordige 2.000 euro kan je een nachtje blijven slapen op het complex dat prachtig aan het water ligt van de kust van Florida. Omdat er in de Minor League voorlopig niet gespeeld gaat worden, lijkt dit een prima bron van inkomsten. In Nederland zagen wij het Olympisch Stadion ook slim inspelen op de mogelijkheden in deze onmogelijke tijden; in de aanbieding: de grootste buitensportschool van Nederland! Tot 1 juli dus een mooie uitwijk locatie.

En nu we het toch hebben over Amsterdam en het iconische Olympisch Stadion: de wijze waarop TCS, o.a. hoofdsponsor van de marathon van Amsterdam, vooruitkijkt op de tijd dat het weer mag, is fascinerend. En wat blijft hangen is dat bewegen en lopen is weggelegd voor iedereen, wat je looptechniek ook is, we kunnen het straks weer allemaal op onze eigen manier! Heerlijke beelden.

 

Wat misschien begon als grap, maar bijzonder goed uitpakte, was de wijze waarop Fox Sports tijdens de Bundesliga toppers het publiek live implementeerde, waardoor de doodse sfeer van de eerste week (Geisterspielen) vrijwel verdween. Het verhoogt in ieder geval de sfeer en door de aanpassing van de cameraregie, waardoor meer beelden geconcentreerd waren op het veld, vielen de lege tribunes ook minder op. Volgens ons zijn de technologische hoogstandjes nog niet opgedroogd…

De National Hockey League (USA) heeft besloten om van de competitie één grote play-off competitie te maken: 24 clubs gaan strijden om de Stanley Cup. Met een eerste ronde in twee steden waarin de stadions moeten voldoen aan een heel uitgebreid en streng protocol. In de tweede ronde zullen dan de clubs terugkeren naar hun eigen stadions. Mooi plan, maar wanneer gestart wordt is nog niet bekend…

Even wat cijfer-weetjes: KPMG kwam weer met de waardelijst van 32 Europese top voetbalclubs en opnieuw doet de Koninklijke haar naam eer aan en staat het bovenaan deze lijst met een waarde van 3,48 miljard euro, gevolgd door Manchester United met 3,34 miljard, waarmee ook wordt aangetoond dat de sportieve prestaties niet altijd leidend zijn in deze rangorde, waar FC Barcelona nu derde staat. De waarde van de Catalanen nam toe met maar liefst 19%. Dat is statistisch niet heel veel (Real Madrid 8% en Manchester United 4%), naar 3,19 miljard en zij passeerden daarmee Bayern München, het voorbeeld van Ajax, dat zelf op een 23e plaats staat genoteerd met een waarde van 432 miljoen; een stijging van maar liefst 37%. En dat 25 jaar na de laatste Champions League overwinning van de Amsterdammers.

Geen Dutch Grand Prix in 2020. Het hing natuurlijk al in de lucht, maar het was toch best even slikken. Al het werk dat onder een enorme tijdsdruk moest worden gedaan, de vreugde toen alle deadlines werden gehaald en de fans die hun dankbaarheid toonden in een uitverkocht Zandvoort, even teniet gedaan. Maar in 2021 gaat het gebeuren en als het aan ons ligt, mét publiek. Als dank aan alle harde werkers nog even deze beelden.

 

Het is altijd goed om je te realiseren dat – waar dan ook, hoe dan ook – sport en sporters altijd terugkomen! De toppers geven het voorbeeld, maar ook de paralympische, geestelijk gehandicapte of gewoon ‘joggers van om de hoek’; ze komen terug…

 

Let op jezelf en je naasten; blijf fit!

Goed weekend!