The Line Up #2

In onze maandelijkse rubriek ‘The Line Up’ praten we je bij over de laatste en meest in het oog springende ontwikkelingen in de sportmarketing wereld. 

We gaven het al aan in onze vorige editie van The Line Up: de manier waarop sportclubs – en met name voetbalclubs – fans aan zich binden is in korte tijd volkomen veranderd. Steeds vaker worden fans via social media getrakteerd op gelikte video’s waarin ze een kijkje krijgen in de kleedkamer of de spelersbus, met als doel om de fanbeleving te versterken.

Eén van de clubs die duidelijk de waarde van content en fanbeleving inzien, is Club Brugge. De koploper van de Jupiler Pro League geeft via hun social media kanalen wekelijks een uniek kijkje achter de schermen. Zo ook tijdens de wedstrijd tegen Anderlecht (2-2) in de play-offs om het kampioenschap, met hoofdrollen voor aanvoerder Ruud Vormer en de Nederlandse goaltjesdief Bas Dost.

Afgelopen weekend is de 104e editie van de Giro d’Italia van start gegaan in Turijn. Alle etappes zijn live te zien bij Eurosport, maar ook op de officiële website en de social media kanalen van de Ronde van Italië is het een feest om de Giro te volgen. Zowel op Instagram als op TikTok wordt gebruik gemaakt van herkenbare formats, mooie visuals en toffe foto- en video-content.

In aanloop van de Giro was er – zowel online als offline – volop aandacht voor de wielerwedstrijd; zo werden alle bezienswaardigheden uit de gaststeden waar de Giro doorheen gaat in het roze gekleurd en werden de online wielerfans getrakteerd op een teaser-video waarin de rijke historie van de Giro onder de aandacht werd gebracht. “Amore infinito,” zoals de Italianen zelf zouden zeggen…

 

Op de socialmedia-kanalen van de wielerteams en de renners zelf zijn de échte verhalen uit de sport nog maar mondjesmaat te zien. Een gemiste kans, vinden wij; de wielersport staat namelijk bol van de verhalen die via storytelling naar gave content kunnen worden doorvertaald. Waarom zien we niet meer behind-the-scenes van het trainingskamp van Team Jumbo-Visma of krijgen we vaker te zien hoe het eraan toe gaat in de teamauto van Deceuninck – Quick-Step? Onze favoriet? Dat zijn toch wel de GoPro-beelden uit de Tour de France!

 

In Engeland gingen de socialmedia-kanalen van voetbalclubs in het eerste weekend van mei juist even ‘op zwart’. Clubs in de Premier League, English Football League, Women’s Super League en Women’s Championship plaatsten vier dagen lang geen berichten op Facebook, Twitter en Instagram als statement tegen het racisme waar veel spelers mee te maken krijgen. De boycot werd georganiseerd in samenspraak met voetbalbond FA en Kick It Out: een organisatie die zich inzet tegen racisme in het voetbal.

Bij onze Zuiderburen gaan ze de strijd tegen racisme in het voetbal op een andere manier aan. In België werd namelijk de driedelige documentairereeks ‘FC United‘ gelanceerd, waarin het racisme en het gebrek aan diversiteit in het Belgische voetbal wordt getackeld.

Persoonlijke getuigenissen van prof- én amateurvoetballers tonen hoe ernstig het probleem is, zowel in het mannen- als het vrouwenvoetbal. Daarnaast gaat FC United in dialoog met de huidige beleidsmakers op zoek naar mogelijkheden om samen met de nieuwe generatie voetballers racisme en structurele ongelijkheid buitenspel te zetten. Nu de KNVB haar ‘Aanvalsplan tegen discriminatie en racisme’ is gestart – het initiatief waar onlangs de DiscriminatieMelder-app uit voortvloeide – hopen we dat we gauw een vergelijkbare docu uit Nederland te zien krijgen.

 

In de wereld van online (live) audio is er de afgelopen tijd enorm veel gebeurd. Zo groeide Clubhouse begin dit jaar uit tot dé nieuwste sociale mediahit. In korte tijd groeide het aantal gebruikers op de audio-app en werd er ook in de sportwereld volop met het nieuwe platform geëxperimenteerd.

In april kondigde Clubhouse haar eerste sportdeal aan: de NFL Draft Week, het driedaagse spektakel waarbij de grootste American football-talenten van hun universiteiten worden geplukt, was live te volgen via Clubhouse. De NFL hostte een aantal audiorooms die in het teken stonden van de draft, waarin ook spelers, coaches en fans aan het woord kwamen.

In Nederland ging FC Utrecht voor het eerst met Clubhouse aan de haal. Voorafgaand aan de wedstrijden in de Eredivisie, openden de domstedelingen de deuren van de ‘FC Utrecht Room’ op Clubhouse, waarin er samen met de fans werd vooruitgeblikt op de aankomende wedstrijd. Ook zagen we steeds meer ‘rooms’ over andere sporten, zoals de Formule 1 en wielrennen, alhoewel de hype inmiddels weer enigszins voorbij lijkt te zijn.

Na de populariteit van Clubhouse konden de bestaande social media-kanalen niet achter blijven met een vergelijkbare feature; al gauw introduceerde Instagram ‘Live Rooms‘ en rolde Twitter niet veel later ‘Twitter Spaces‘ uit. De eerste sportclubs, waaronder de Greater Western Sydney Giants die uitkomen in de Autralian Football League, zijn al actief op Twitter Spaces.

In de wielerwereld bijven vooral de podcasts populair. Naast de veelbeluisterde ‘Live Slow, Ride Fast’-podcast van voormalig prof-wielrenner Laurens ten Dam en de ‘Kop over Kop’-podcast van Eurosport, verschenen ook de eerste officiële podcasts van de wielerteams, zoals de #EveryDayRiding-podcast van Team Jumbo-Visma. Over podcasts en audio gesproken, de FIFA lanceerde onlangs een opvallende podcast waarin bekende voetballers, fans en artiesten hun liefde voor voetbal én muziek met elkaar delen. Op die manier probeert de FIFA beide werelden dichter bij elkaar te brengen. Een slimme zet, vinden wij!

Tot slot aandacht voor een mogelijk nieuwe inkomstenbron voor de sport, namelijk NFT’s, oftewel ‘Non-fungible tokens’: een op blockchaintechnologie gebaseerd digitaal verzamelobject. De afgelopen maanden werden NFT’s – zie het als digitale kunstwerken – voor enorme bedragen verkocht. Een digitale spelerskaart van Cristiano Ronaldo van fantasy voetbalgame Sorare, dat onlangs ook een samenwerking aan is gegaan met de Eredivisie, spant tot nu toe de kroon als het gaat om opbrengsten. De spelerskaart ging voor bijna $300,000,-(!) over de toonbank. Daarmee versloeg de kaart van Ronaldo de duurste NBA Top Shot NFT die tot nu toe is verkocht: een legendarische dunk van LeBron James.

Het is nog even wachten totdat we een NFT van de duikende kopbal van Robin van Persie of het kampioensdoelpunt van Dirk Kuyt aan iemand cadeau kunnen doen. Tot die tijd moeten we het vooral doen met fysieke cadeaus, zoals het unieke ‘Full Support Uitshirt‘ voor de seizoenskaarthouders van Feyenoord en het stukje omgesmolten kampioensschaal dat Ajax cadeau heeft gedaan aan hun seizoenskaarthouders.