The Line Up #1

Een Disney-documentaire over Feyenoord, kartonnen fans in NFL-stadions en virtuele NBA-arena’s gevuld met Microsoft Teams-fans die hun ploegen aanmoedigen tijdens de NBA-bubbel. Welkom in de ’new age of sports’, waarin content, platforms, data en technologie een steeds prominentere plek hebben ingenomen. In onze maandelijkse rubriek ‘The Line Up’ praten we je bij over de laatste en meest in het oog springende ontwikkelingen in de sportmarketing wereld.

Het coronavirus heeft de sportwereld op talloze manieren getransformeerd. Nu alle stadions leegstaan, schreeuwen fans om nieuwe manieren om betrokken te blijven bij hun favoriete club. Het gevolg is dat sportclubs (en topsporters zelf) steeds meer online content produceren zodat thuiszittende fans zich via hun telefoon, tablet of computer verbonden blijven voelen met hun favoriete club of speler.

Van ‘owned’ contentproducties tot aan advertentieplatforms, quizes en online games; sportclubs doen er alles aan om fans digitaal aan zich te binden.

Verschillende voetbalclubs lanceerden hun eigen productiehuis; na de lancering van het Inter Media House kon het AC Milan Media House niet achterblijven. De ‘socios’ van FC Barcelona kunnen via het ‘Culers Premium Membership’ – tegen betaling – onbeperkt toegang krijgen tot exclusieve interviews en behind-the-scenes op Barça TV+. Juventus doet supporters een vergelijkbaar aanbod met hun J1897 Membership. Zo ontstaan er nieuwe verdienmodellen voor clubs; niet alleen directe inkomsten uit de content memberships, maar ook door als club op de juiste manieren in te spelen op de data die ze aan de hand van de lidmaatschappen ontvangen.

In Engeland gaat Wolverhampton Wanderers nog een stapje verder. De Wolves lanceerden onlangs namelijk hun eigen advertentieplatform; vergelijkbaar met de Creator Studio van Facebook, biedt Wolves bedrijven de optie om advertenties op te maken en de looptijd en locaties van hun ads te bepalen op Wolves-kanalen. “Whether a small local business eager to reach supporters in Wolverhampton or a larger organisation looking to connect with our large global following, this platform provides a quick, cost-effective and easy way to do so.”

Ook in Londen hebben ze niet stil gezeten. Daar werden dappere lokale ondernemers door Chelsea in het zonnetje gezet. Volgens eigen zeggen is de club trots om kleine ondernemers te steunen die de stad door de pandemie hebben geholpen. Als dank daarvoor ontvangen kleine, lokale bedrijven gratis advertentieruimte op de social media kanalen van ‘The Blues’. Om de campagne van extra aandacht te voorzien, nam de club een video op met voormalig international Joe Cole.

Olympisch Stadion TCS Amsterdam

Dan waren er nog de NBA-sterren die tijdens hun ‘bubbel’ in Disney World Orlando veranderden in heuse influencers. Zo trok JaVale McGee, ploeggenoot van LeBron James bij de LA Lakers, miljoenen kijkers met zijn eigen (19-delige) vlogserie: Life in the Bubble. Matisse Thybulle, speler van de Philadelphia 76’ers, deed hetzelfde met zijn Welcome to the Bubble vlog. Baas boven baas: niet alleen op het basketbalveld, maar blijkbaar ook daar buiten; LeBon James produceert met zijn mediabedrijf Uninterrupted documentaires, real-time video’s, podcasts en series, en heeft daarnaast ook zijn eigen succesvolle kledinglijn onder dezelfde naam.

 

Naast alle behind the scenes op social media, groeien ook sportgames en -quizzen uit tot nieuwe vormen van ‘fan engagement’. Waar de Fantasy Premier League al jaren miljoenen fans (en de Premier League-spelers zelf) bezighoudt – soms zelfs tot ongenoegen van de Premier League clubs zelf – is de Eredivisie onlangs ook een samenwerking aangegaan met een fantasy voetbalgame. Ook Formule 1-fans zijn, nu het F1-seizoen weer is begonnen, weer aan het puzzelen geslagen. Zij kunnen al enkele jaren hun favoriete F1-team samenstellen (en kans maken op F1-prijzen) met de officiële Formula 1 Fantasy Game.

ESPN laat voetbalfans sinds kort tijdens iedere Eredivisiewedstrijd stemmen op hun Man of the Match en Team Jumbo-Visma wist tijdens de Tour de France meer dan een half miljoen bezoekers(!) naar het platform tourdekans.nl te trekken: een platform met allerlei games en quizzen zoals snake, memory en zoek-de-verschillen, waarmee wielerfans in de prijzen konden vallen.

Dat sportfans dol zijn op dergelijke games en quizzen, hebben wij zelf ook gemerkt. Zo testten duizenden racefans hun Formule 1-kennis via de Dutch Grand Prix Quiz en genoten meer dan 27.000 Oranjefans tijdens het bondscoachschap van Ronald Koeman van Gillette Scout van Oranje.

 

Hoewel hardlopers hun conditie tijdens de coronapandemie konden bijhouden, werden grote marathons in 2020 geschrapt of omgeturnd tot Virtual Run. Zo ook de TCS Amsterdam Marathon. Om hardlopers tijdens hun eenzame, virtuele run toch het gevoel van saamhorigheid te geven, ontwikkelde TCS een Virtual TCS Amsterdam Sound Experience: een playlist met 3d-omgevingsgeluiden van Amsterdam, juichende mensen, gemixt met motiverende hardloop beats.

En terwijl Tokio geen buitenlands publiek toestaat bij de Olympische Spelen en de UEFA diverse scenario’s uitwerkt om publiek toe te laten op het EK voetbal, zullen (jonge) fans dankzij de partnerships tussen SnapChat, Discovery en de NBC Olympics en TikTok en UEFA op de eerste rij zitten. Hoe dan ook; wij kunnen niet wachten tot de stadions weer volstromen met écht publiek, net als onze topsporters. Dat we maar snel weer helemaal Back in the Game zijn…