Sport ontroert SportVibes

Wij weten bij SportVibes natuurlijk wel wat de impact van sport kan zijn. Dat merken we bij onze mooie maatschappelijke projecten zoals Olympic Moves, Tour du ALS en Special Olympics. Maar wij raken ook nog geregeld ontroerd van de vreugde die sport kan brengen. Zoals toen we op een middag een groep basisschoolleerlingen in contact brachten met bewoners van een Haags verzorgingstehuis. Wat begon als een PR-actie voor de Stadsspelen, mondde uit in een onvergetelijke middag voor jong en oud…

Het was een simpel idee en het paste helemaal in de visie van de Stadsspelen Den Haag ‘heel Den Haag in beweging, van 0 tot 88. Breng jong en oud samen om te bewegen, maak hiervan een mooie videoreportage en genereer wat extra aandacht voor het eindfeest van de Stadsspelen. En zo liepen tientallen leerlingen van de Nutsschool in de Haagse Bezuidenhout op een vrijdagmiddag naar het nabij gelegen verzorgingshuis Cato. Ze namen ballen, hoepels en pionnen mee en haalden de bewoners op uit hun kamers. Toen de hele groep vervolgens in het park achter het verzorgingshuis ging spelen en sporten samen, zagen wij de intense vreugde bij zowel jong als oud. De kinderen waren ontzettend lief, geduldig en behulpzaam, de senioren lachten, genoten en deden enthousiast mee.

We legden alles vast op video en foto en stuurden het door naar de lokale media. Maar dat was achteraf eigenlijk bijzaak. Los van fijne dag die we de betrokkenen hadden bezorgd, sprongen we een gat in de lucht toen we hoorden dat de school en het verzorgingshuis elk jaar zo’n dag wilden organiseren. Dat er vervolgens op het -door SportVibes georganiseerde- slotfeest van de Stadsspelen in twee dagen 14.000 mensen (jong&oud!) afkwamen was natuurlijk helemaal fantastisch.

Special Olympics

Ontroering was er ook toen we enkele weken later in Scheveningen het blije gezicht zagen van Nlunga Nijanda. De grafisch ontwerper ontwikkelde samen met het creatieve team van SportVibes het logo voor de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag. Het concept van Nlunga was gekozen uit veertig inzendingen van Haagse kunstenaars met een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel. De onthulling van het logo tijdens de Volvo Ocean Race was eveneens de officiële de kick-off van de Special Olympics Nationale Spelen 2020, een tweejaarlijks nationaal sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

Olympic Moves

Die Nationale Spelen waren ook al zo zichtbaar tijdens de Olympic Moves School Final. Olympic Moves is de grootste schoolsportcompetitie van Nederland waaraan gedurende het schooljaar meer dan 100.000 leerlingen van ruim 300 middelbare scholen deelnemen. Samen met alle betrokken partners, besloten we de opening van het Special Olympics Nationale Spelen 2018 in Doetinchem te combineren met de Olympic Moves Final op Papendal. En zo genoten we toen honderden middelbare scholieren klapten en juichten toe een van de sporters met een beperking het olympisch vuur aanstak op het podium.

Trihartlon

Als je dan denkt de mooiste momenten van ons prachtige werk wel te hebben gehad, deed een bijzondere triatleet nog een duit in het emo-zakje van SportVibes. Wouter Duinisveld, een triatleet met een donorhart, deed mee aan de Trihartlon, een bijzonder evenement dat we samen met de Hartstichting organiseerden op 10 juni in Biddinhuizen. Duinisveld heeft een beperkte levensverwachting en zijn enige doel nog in het leven, is zoals hij zelf zegt ‘herinneringen maken voor zijn vrouw en kinderen’. Dat deed hij tijdens de Trihartlon, het eerste evenement wat hij samen met zijn kinderen kon doen. Ze renden samen over de finishlijn en zelfs de stoerste SportVibers moesten even slikken.

De kracht van sport… het geeft ons nog meer energie voor het tweede deel van 2018 en verder!