Sensationele toernooiwinst Kiki Bertens

  

Ongelofelijk, onmenselijk, held en man van 3,5 miljoen euro. Wij sluiten ons natuurlijk aan bij alle kwalificaties die Maarten van der Weijden kreeg toebedeeld na zijn zwemtocht van 163 kilometer. Wij zagen toch vooral een gepassioneerde man die uit zijn eigen ervaring met deze klote ziekte, de moed putte om als ambassadeur van het KWF écht een daad te willen stellen en dát maakt hem absoluut uniek!

Binnen de topsport was de prestatie van Kiki Bertens ook uniek. Zij versloeg de nr.1 van de wereld, Halep, om het toernooi van Cincinnati op haar naam te schrijven en steeg naar plaats 13 op de wereldranglijst. Raemon Sluiter blijkt haar nog steeds verder te kunnen brengen en alhoewel hij binnen het voetbal waarschijnlijk de meest gewilde coach zou zijn, blijft hij gelukkig voor Kiki, ons en het tennis, nog een tijdje voor haar behouden. Vanaf maandag te bewonderen tijdens de US Open.

En waar helden op staan, nemen er ook afscheid. Nog één keertje in de voorselectie en nog één keer in het Oranje: Wesley Sneijder. Hij, die bij ons bekend zal blijven onder zijn geuzennaam: Pieter Plakplaat, neemt afscheid tegen Peru. Een afscheid van hem maar ook van YO, bedankt! En, de scherpe Scouts van Oranje voorspelden het al, het stokje wordt overgenomen door Frenkie de Jong, die in de Arena met de naam van de allergrootste, zich al heeft ontwikkeld tot dirigent van het rood/witte ensemble.

Ajax en PSV zijn bezig om de eer in Europa hoog te houden en beide clubs gaan wellicht de stap maken naar het grote geld van de Champions League. PSV heeft de beste papieren met de uitwinst in Borosov. Ajax gaat nog een heet avondje in Kiev tegemoet, maar lijkt ook sterk genoeg om dit te overleven. En dan gaat toch gebeuren wat niet meer zou kunnen: twee ploegen in de poulefase van de CL! Eens temeer blijkt dat sport altijd onvoorspelbaar blijft.

Over onvoorspelbaar gesproken, de VAR heeft na alle hosanna nu ook te maken met de eerste kritiek. Soms ongenuanceerd; soms terecht. Wij denken dat aanloop problemen logisch zijn, maar vinden tegelijkertijd dat de VAR juist moet leiden tot eenduidigheid en die waren we afgelopen weekend even kwijt.

Wie we ook niet kwijt raken is Jillert Anema. Hij tekende voor zijn team een sponsorcontract met easyJet en gaat dus verder als Team easyJet. Een verrassende sponsor met een behoorlijk Oranje tintje in de kleurstelling. Het bedrijf dat al vanaf 1996 op Schiphol vliegt, wil af van het rebelse karakter en het prijsvechtersimago en denkt met de schaatsploeg deze doelstellingen te realiseren. Met Jillert in de buurt blijven ze in ieder geval wel spraakmakend.

Wie ook scoorde op het sponsorvlak was Tottenham Hotspur. Ze konden wel wat positief nieuws gebruiken nu blijkt dat de heropening van het stadion wel eens tot februari moet worden uitgesteld. Audi als offcial car en Schaffhausen als offcial timekeeper zien we terug. Men is nog op zoek naar een naam-fouder voor het nieuwe stadion: 20 miljoen pond per jaar, maar wel voor 20 jaar tekenen graag!

Ook iets te vroeg gejuicht hebben ze bij La Liga. Wij meldden het u nog dat er reguliere competitiewedstrijden van de Primera Division in de US gespeeld zouden gaan worden, maar gezien de batterij aan instanties die hier toestemming voor moeten geven lijkt de haalbaarheid ineens twijfelachtig: FIFA, UEFA, Zuid-Amerikaanse bond, de United States Soccer Federation (USSF), de Spaanse FA, het Spaanse National Sports Council en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kortom de persconferentie was iets te vroeg.

Nu we het toch over het nut van persconferenties hebben; dat is een ‘dingetje’ aan het worden in de Eredivisie. De ‘grote’ 3 willen het anders: de trainers komen na elkaar en hoeven niet meer op elkaar te wachten aan een tafel. Nu moeten wij toegeven dat wij ook niet altijd onder de indruk zijn van de vragen die gesteld worden, maar het zorgt natuurlijk af en toe wel voor mooie content.

Gaven wij nog het tip(je) aan Amsterdam om zich te melden voor de volgende editie van The European Championships, nou dat hoeft niet meer. Het lijkt erop dat onze oosterburen de handschoen oppakken en in 2022 de 7 EK’s in één evenement gaan organiseren. Als opwarmer voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2032. Zoiets bedoelden wij dus ook, 2026 dan maar?

Max kan bij de Belgen niet meer stuk. 80.000 man en een uitverkocht Franchorchamps, zondag bij de hervatting van het Formule1 seizoen. Nederlands is dus belangrijk voor de racers om te spreken. Toch benieuwd hoe het zal gaan met Ricardo als hij moet kiezen tussen Max voor laten gaan of een Renault. Transfers zorgen altijd voor discussie.

Dit geldt echter nog sterker voor de wielrenners in de Vuelta. Na de Tour gaat alles los en dit heeft tot gevolg dat 25% van de renners, die morgen starten in de Vuelta, volgend jaar andere ploeg-belangen hebben. Wij denken dat tot het WK het officieel niet mogelijk zou moeten zijn om over te stappen.

Maandag weer gewoon aansluiten in de files.

Goed Weekend!