Laureus Foundation
+
Alleen jij bepaalt

Laureus Foundation

Alleen jij bepaalt (AJB) is een gedragsinterventie gericht op jongeren die beoogt om een positieve gedragsverandering te bewerkstelligen met het doel overlast gevend en/of delinquent gedrag te voorkomen. Het initiatief is gestart in 2012 door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en richt zich op jongeren tussen de 12 – 18 jaar die praktijkonderwijs of de basis of kadergerichte leerweg van het VMBO volgen. De jongeren die zich aanmelden voor AJB gaan samen een seizoen lang voetballen, honkballen of basketballen onder leiding van een professionele trainer. Sport wordt als middel ingezet om eerder genoemde doelen na te streven. Het programma concentreert zich vooralsnog op de steden/regio’s rondom Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Het project gaat uitbreiden naar grotere steden in het noorden van Nederland.

Sinds 1 november 2016 is Laureus Foundation aangewezen als uitvoerende projectorganisatie door het Ministerie van V&J. Laureus Nederland, een dochterstichting van de International Laureus Sport for Good Foundation, wil de achterstandspositie, op sociaal en maatschappelijk vlak, van zoveel mogelijk kinderen en jongeren verbeteren. AJB vormt voor Laureus Nederland een belangrijk fundament voor de toekomstige activiteiten en kan niet alleen de positie/imago versterken, maar ook als katalysator dienen voor funding voor toekomstige geld genererende activiteiten.

SportVibes ondersteunt de Laureus Foundation en het project AJB op het gebied van online communicatie en PR. Op deze manier wordt er meer aandacht gegenereerd voor de inhoud en doelen van de stichting en bijbehorende projecten.

Ambassadeurs

Alleen jij bepaalt kent 4 ambassadeurs: Raily Legito (249-voudig international honkbal), Serdar Gözübüyük (scheidsrechter betaald voetbal), Chip Jones (40-voudig international basketbal) en Ricardo van Rhijn (profvoetballer). Deze ambassadeurs zijn voor veel jongeren een voorbeeld. De ambassadeurs gaan geregeld langs bij scholen of evenementen om het project onder de aandacht te brengen. Ook online proberen we deze ambassadeurs in te zetten om het verhaal van Alleen jij bepaalt te vertellen. Dit doen we onder andere door middel van videoportretten.

Samenwerkingen

Alleen jij bepaalt werkt samen met scholen en sportverenigingen. Via scholen krijgen jongeren clinics om te kijken of zij de sport leuk vinden en kunnen zij zich aanmelden bij een team. Samen met de andere jongeren die zich aanmelden vormen zij een seizoen lang een team die ook een seizoen lang traint en wedstrijden speelt. Hierna stromen ze hopelijk door in de vereniging.

Begeleiding

De jongeren worden begeleid door professionals. Dit wil zeggen dat de trainers specifiek zijn uitgekozen door de Laureus Foundation om deze jongeren te helpen in hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling. In de video legt Marthy (projectleider basketbal) uit wat Alleen jij bepaalt de jongeren oplevert.

Portretten

Om het project AJB online beter zichtbaar te maken, proberen we het verhaal te vertellen vanuit verschillende betrokken personen. Zo hebben we video’s opgenomen met Raily (ambassadeur), Marthy (projectleider), scholen en trainers. Zij kunnen het verhaal beter vertellen dan wie dan ook. De authenticiteit is erg belangrijk en hier hechten we veel waarde aan.

Logo AJB brons Twitter

Exciting facts:

  • +/- 500 jongeren per jaar
  • Uitstroom naar 35 verenigingen

Digital facts:

  • Nieuwe online community gecreëerd voor Alleen jij bepaalt (Facebook, Instagram en Twitter)