Oranje koningin Sharon van Rouwendaal

  

De European Championships zijn voorbij en de geluiden zijn wisselend. Of het een vervolg krijgt is de vraag. Wij hadden de indruk dat de focus op een aantal sporten wel zorgde voor meer aandacht, maar om het echt te laten slagen moet nog meer het Olympische gevoel bij de sporters (EC-dorp?) worden losgemaakt. Maar zeker op het commerciële vlak (collectieve marketing en sponsoring) valt volgens ons nog veel te verbeteren. Sportief gezien hebben we het natuurlijk prima gedaan met een 4e plaats (vóór Duitsland) in een ranking van 53 landen Oranje Koningin van de Championships werd lange afstand zwemster Sharon van Rouwendaal met 3x goud en 1x zilver.

Het buitenbeentje van de Championships, Het EK atletiek (in Berlijn i.p.v. in Glasgow), zorgde voor mooie sport. Sifan Hassan was de enige, prachtige, gouden prestatie op de 5000 meter. Dafne Schippers herstelde enigszins op de 200 meter en werd tweede, waar dan weer Jamil  Samuel verrassend derde werd. Met 8 medailles voldeed de ploeg aan de verwachtingen en het is duidelijk dat er in de breedte genoeg potentie is voor groei.

Nu we het toch over koninklijke personen hebben, wat te denken van Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus, die beiden wereldkampioen windsurfen werden in Aarhus. Mooi was ook de zilveren plak van Dorian’s trainingsmaatje Kiran Badloe. Als je deze geluiden en prestaties ziet dan verlangen wij nu al naar Tokyo 2020!

Tokyo 2020, de Japanners halen technologisch alles uit de kast om ons weer eens van hun kunde te overtuigen: de Spelen als Showroom. Nu werd ook bekend dat bij de Spelen op het gebied van beveiliging gebruik zal worden gemaakt van gezichtsherkenning van NEC. Het systeem zal voornamelijk worden ingezet voor de atleten om hun wachttijd bij security te verlagen, maar ook vrijwilligers en officials zullen op deze wijze worden gecontroleerd.

Veiligheid is een belangrijk onderwerp bij sportevenementen. Dit merkte ook de leiding van Tottenham Hotspur bij de bouw (of renovatie, want the Spurs blijven op dezelfde plek) van hun stadion. De opening die gepland stond op 15 september is uitgesteld, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Een forse tegenvaller, want ook de NFL wedstrijd die zou worden gespeeld in het nieuwe stadion moet worden verplaatst naar Wembley, net als de thuiswedstrijden van the Spurs. Wij gokken op radeloze aannemer.

Want gokken en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zeker in Engeland (hier wil het maar niet vlotten). Cijfers van het laatste WK in Rusland geven maar weer eens aan hoe groot deze industrie is. Zwitsers onderzoek, in opdracht van de FIFA, toont aan dat de totale omzet rond de wedstrijden bijna 160 miljard dollar bedroeg wat een gemiddelde betekende van 2,4 miljard per wedstrijd. De finale was goed voor 8,2 miljard dollar. Het onderzoek werd gehouden onder 550 aanbieders wereldwijd. Van wedstrijdmanipulatie, ook onderzocht, was geen sprake.

Wij gaven het al eerder aan dat innovatie van een sport of evenement erg belangrijk is. In het tennis wordt de Davis Cup volledig gewijzigd waarin na één voorronde alle landen in november op één locatie tegen elkaar spelen. Vanuit commerciële overwegingen een begrijpelijke stap, maar de live oranjebeleving bij thuiswedstrijden zullen we toch wel missen… Wel ontstaat een potentieel nieuw groot media evenement. En ook het overstappen naar best of three gewonnen sets vinden wij anno 2018 een prima ontwikkeling.

La Liga, het Spaanse bedrijf dat de hoogste divisies aanstuurt, heeft een 15 jarige overeenkomst afgesloten met een Amerikaans entertainmentbureau om de groei van het voetbal in de US en Canada te stimuleren. Speciaal hiervoor worden Spaanse competitiewedstrijden gespeeld in de US. Wij vragen ons dan altijd af hoe de fans van de clubs, die de plas oversteken voor hun wekelijkse potje, zullen reageren. FC Utrecht – Vitesse in Los Angeles, met een heuse Bunnik-side?

Maar ja, de ECV kan wellicht het voetbal in Tonga, nr. 206 op de FIFA ranglijst, gaan promoten want in de USA zitten ze niet op ons te wachten. Hartstikke leuk in eigen land, maar even buiten de onze eigen landsgrenzen valt het niet mee. Ons Europese lot ligt nu geheel in handen van PSV en Ajax, die beide een Oostblok muur zullen moeten slechten.

Feyenoord heeft het wellicht het zwaarst. Naast negatieve energie te moeten steken in over het paard getilde voetballertjes, wil het voor Giovanni, in het veld niet lopen. Dat er op dit moment wel een aantal basisspelers ontbreekt mag geen excuus zijn voor een slechte prestatie, zoals in Doetinchem. Maar zoals Parijs in de Tour na 1 etappe nog ver is, geldt dit ook voor de eindstreep van de competitie.

Maar de Kameraden zouden de Kameraden niet zijn als ze buiten het veld voor hun trouwe fans, omdat de club 110 jaar bestaat, niet een leuke verrassing hadden. 45.000 fans ontvingen een persoonlijke infographic met hun eigen Feyenoord story. Daarmee ben en blijf je de club van het volk! Ondertussen zijn de infographics op social al meer dan 12.000 keer gedeeld.

De fans van Tom zullen met lede ogen zien hoe de leegloop bij Team Sunweb doorgaat terwijl andere teams ook nog eens super actief zijn (Tony Martin naar Jumbo). Hoe komt hun idool ooit in het geel op die Champs-Élysées? Onze zelfbenoemde huisvriend, Niki Terpstra, ruilt Quick Step na 8(!) jaar in voor Direct Energie. Een hele stap, maar waarschijnlijk voor een aanbod waarvan je vanzelf energie krijgt. Doelstelling voor de zingende wielrenner is een Touretappe winnen.

Dan nu het grote geld, oude tijden herleven in Bella Italia! Meer dan een miljard euro gaven de Italiaanse clubs met z’n alle uit, een kwart alleen al door Juventus 257(!) miljoen euro, en ze hebben nog ruim een week. Nu kwam er ook genoeg binnen, maar ook hier geldt dat de ‘nieuwe eigenaren’ met hun hobby willen winnen, zoals ze dat in het bedrijfsleven gewend zijn.

Vanavond: FC Groningen – Willem II, ook leuk.

Goed weekend!