Nederland eerste in de poule!

  

Het was smullen met de oranje mannen. Niet alles was goed, maar een écht team wordt herkend door de supporters. De euforie neemt wel direct discutabele vormen aan, maar de resultaten staan en de fans zijn blij met goudlokje. Toch denken wij dat Ronald ‘s morgens, tijdens het scheren, best wel eens aan het nummer van Herman Brood en Henny Vrienten denkt. We geven hem geen ongelijk!

In de O2 arena in Londen beleefden we een sensatie, doordat Alexander Zverev de ATP tour finals won door achtereenvolgens Roger en Novak van de hardcourtbaan te slaan. Een talent dat we allang hebben onderkent, komt nu tot uiting. Het zou zomaar kunnen dat 2019 het jaar van de opvolging wordt. Maar dat zeiden we al een paar keer eerder…

Of het nu sport is of café entertainment, dat Raymond van Barneveld in Nederland (met de hulp van SBS6) darts op de kaart heeft gezet, is duidelijk. Barney stopt met het gooien van de pijltjes, want hij wil zich meer gaan richten op zijn familie en kleinkinderen. In de nieuwe FEBO commercial oefent hij alvast (en pikt nog even snel een graantje mee).

Dat brengt ons bij de mediarechten (TV-rechten dekt de lading niet meer) die maar blijven stijgen, van 46,8 miljard naar 49,5 miljard. Natuurlijk is voetbal de veelvraat, maar opvallend is dat, een mondiaal beperkter beoefende sport, voor 7,7 miljard dollar in de boeken staat. Kom bij de Amerikanen namelijk niet aan hun NFL, voor velen een compleet raadsel, voor de Yank een must see. Overigens is de Superbowl natuurlijk ook het wereldwijd grootste eendaagse evenement.

Amerikanen en geld. Vanavond slaan de twee golfers Mickelson en Woods af in hun 9 Miljoen dollar event. Bij destare down gooide Mickelson er nog een schepje bovenop met een weddenschap, hij zette 100.000,- dollar op dat hij een birdie op de eerste hole sloeg. Tiger ging er met 100.000 dollar overheen dat hem dat niet lukte. Wij troosten ons voorlopig met de hoop dat aan het einde van het evenement (2 dagen) bekend zal worden gemaakt dat al het geld naar een goed doel voor de jeugd gaat.

Ook Nike blijft zich onderscheiden met lucratieve en nieuwe deals gericht op de toekomst. Het laatste contract hebben ze afgesloten met de Chinese League of Legends Pro League. Voor 144 miljoen dollar mogen zij 5 jaar de officiële kleding en schoeisel leveren voor alle teams in de Pro league. Voor de niet kenners: we hebben het hier dus over een E-sport league.

In Manchester, aan de rode kant, gaat het even wat minder met de verdiensten en werd in het eerste kwartaal van dit boekjaar een verlies van 22% genoteerd. Nu kunnen ze daar wel wat hebben, maar toch. En dan komt de Brexit eraan. Nou en? Horen wij u denken. Wel als de Brexit er onder de huidige afspraken gaat komen, dan spelen er 35% spelers illegaal in de Premier League, want deze zouden nooit een werkvergunning verkrijgen. De FA probeert het aantal buitenlandse spelers in de selectie van 25 al terug te krijgen van 17 naar 12, maar voorlopig zonder succes.

En nu zijn er nog maar twee. Ook de bevolking van Calgary heeft zich uitgesproken tegen de organisatie van de Winterspelen in 2026, er bestaat te weinig vertrouwen in een financieel en maatschappelijk goede afloop. De stad was al eerder gastheer in 1988. Eerder trokken Sion, Sapporo en Graz zich al terug. Nu zijn Stockholm en Milaan (Cortina dÁmpezzo) nog in de race. Het is te hopen voor hun dat deze begroting van de Italianen wel wordt goedgekeurd. In juni 2019 valt de beslissing.

Max sluit dit weekend in Abu Dhabi een even succesvol als spraakmakend Formule 1 seizoen af. Het is duidelijk dat hij geen Nederlandse ster meer is, maar internationaal wordt geadoreerd en op handen gedragen. Ook door Liberty Media, want zonder de daden van Max (op en buiten het circuit) was het, als je eerlijk bent, maar een saai jaar geweest. We zijn benieuwd naar 2019!

Max heeft aangegeven dat hij geen sportman van het jaar hoeft te worden, wij geven hem daar helemaal gelijk in. Er zijn namelijk genoeg andere heren die daarvoor in aanmerking komen en de uitslag zal weleens moeilijk kunnen zijn: Kjeld, Mathieu, Epke, Jeffrey, etc. Je zou, als het kon, er Amerikaans legaal op willen wedden, maar helaas.

Het voetbaltalent van het jaar is al bekend, want het is weinigen gegeven om naast in Nederland ook internationaal zo’n doorbraak te forceren en zelfs volgend seizoen al in de Premier League te mogen debuteren, terwijl ook de Champions League al aan de horizon gloort. Voor ons gaat de prijs naar: de VAR.

De hockeydames gaan gewoon verder waar ze gebleven waren. Nieuwe namen of niet, gewoon winnen en de laatste Champions Trophy ophalen: 4 wedstrijden winnen, 13 goals voor een 1 tegen, die tegenstand lijkt niet om over naar huis te schrijven, maar dat mag de oranje pret niet drukken.

Ach ja, die Pieter is gewend om van jongs af aan al geld te verdienen, zelfs toen hij al wist wat hij niet kon. Wij verwachten nu net zo’n kordate opstelling.

Goed Weekend!