Na 10 jaar weer grote titel!

  

Money let the (sport)world goes around.

Tom Dumoulin bevestigde wederom zijn enorme potentie en zal volgend jaar dus echt een gooi doen naar het eindgeel van de Tour. Gezien zijn prima prestaties, konden wij echter wel leven met de winnaar van 2018: Geraint Thomas. Sky verdiende 728.630,- euro. Waarvan Thomas persoonlijk zorgde voor 522.000,- euro, maar de ploeg hielp en hield hem in het geel. De 245.000 van Sunweb kwam vooral tot stand door de 211.000 van Tom persoonlijk. Wat zal dit worden als er ook om hem een ploeg wordt gebouwd?

We hoeven gelukkig niet in een zwart gat te vallen als sportkijker, want vanaf dit weekend kunnen we kijken naar het nieuwe fenomeen The European Championships uit Glasgow. In zes sporten wordt gestreden om het Europees Kampioenschap. Een gedurfd format, maar wie ons kent weet dat wij hier liefhebber van zijn. Misschien in 2022 iets voor Amsterdam of Rotterdam? Qatar is toch in de winter. Hoewel, de Schotse overheid gelooft er wel erg in en investeert 90%(!) van de 115 miljoen euro die nodig zijn. Of Den Haag zover wil gaan?

Atletiek sloot niet aan bij zwemmen, golf, wielrennen, turnen, roeien en triatlon en koos met Berlijn voor een ‘eigen’ locatie. Wie terug denkt aan het spektakel twee jaar geleden in Amsterdam, snapt dit wel. Berlijn zorgde natuurlijk ook voor extra inkomsten in het laatje van de Europese atletiek federatie. Terwijl het hockey bij de dames dit weekend in Londen al hun Europese titelstrijd afronden met, naar wij verwachten, Oranje goud.

Ook Ajax gaat door op weg naar het grote geld. Na Sturm Graz wacht nu Standard Luik in de horde race voor een plek in de Champions League. Naast mooi voetbal zullen de Amsterdammers dan getest worden op hardheid. De poulefase Europa League is nu al veilig gesteld, maar voor de echte miljoenen en de aandacht is de Champions League natuurlijk het toneel.

We voorspelden het overigens vorige week al dat Don Corleone ten Hag weleens probleempjes zou kunnen krijgen met de ego’s. De eerste dient zich aan en draait om een rugnummer (ja, aanzien…): 10. Ziyech had het, Tadic heeft het! Contractueel afgedwongen bij Mark Flappentap. Het zou wel bij Ajax passen: een kort geding om een nr.10 shirt.

Max, onze populairste sporter op dit moment, en de Renault motoren lijken niet voor elkaar gemaakt. Opnieuw liet de Franse slag techniek hem in de steek, maar hij moet volgens ons nog wel een paar maandjes met de motor aan de bak en wij denken dat de sfeer na de persuitingen van afgelopen maandag er niet beter op wordt. Even lekker op vakantie en dan toch maar weer tegen beter weten in misschien: allez la moteur de France.

De waterpolodames wonnen eindelijk weer een grote titel en dat geeft de burger moed op weg naar Tokyo. De Europese titel was de eerste na de Olympische titel uit 2008, maar daarvoor was het ook 15 jaar mis gegaan. Laten we hopen dat de Oranje badmutsen de juiste weg gevonden hebben!

De Serie A heeft haar sponsorcontract met TIM (Telecom Italia), dat al 20 jaar loopt, voor drie jaar verlengd. Opbrengst 15 miljoen euro per jaar. Dat is nog wel iets minder dan het bedrag dat Ronaldo gaat neertikken bij de Spaanse belasting 18,3 miljoen euro om ervan af te zijn. De twee jaar gevangenis die hij, net als Messi, ook tegemoet kan zien, hoeft hij volgens de Spaanse wet niet uit te zitten. Rare mensen die Spanjaarden!

We hadden al gemeld dat er in de USA op sportwedstrijden mocht worden gegokt en de inkt van de uitspraak was nog niet droog of de NBA heeft al voor 25 miljoen dollar een deal met MGM. Wel voor drie jaar en dat is eigenlijk dan weer een opmerkelijk bedragje voor wie de normale bedragen kent die daar over tafel gaan.

In de Premier League halen de clubs dit jaar het recordbedrag aan shirtsponsoring (alleen de voorzijde) op van 412 miljoen dollar; als we de nieuwe mouwsponsors meetellen, dan komen we uit op 473 miljoen. Ondertussen blijft de Engelse spelersmarkt nog tot 8 augustus open en gaan er weer voldoende bedragen over de toonbank. Volgende week een klein overzichtje.

Bij ons blijft Ajax het populairste clubmerk met Feyenoord als tweede. De Kuip blijft overigens wel stadion nummer 1. Trots werden wij wel van de vijfde plek van ADO Den Haag in 2010 nog 17e. Door de gerichte aanpak van de supporters problematiek en het charme offensief van de club, is de waardering dus enorm gegroeid.

Een opmerkelijk berichtje, maar met grote gevolgen wellicht. We lazen dat het buro MediaPro de uitdrukking VAR heeft laten registreren voor Europa als merk. Zij leveren de technologie al aan La Liga (Spanje) en Portugal, maar hebben nu ook de naam VAR beschermd, zodat deze commercieel niet meer door iedereen kan worden gebruikt.

Ooit begon in Alkmaar de victorie…….

Goed weekend!