LeBron James evenaart de grote legende

  

Eén Oranje zwaluw maakt de WK-loze zomer nog niet goed, maar we zullen zeggen dat het begin er is. Het lijkt een goede zaak om op basis van het mirakel van Genève door te borduren (we hebben die Pröpper altijd al een aardig spelertje gevonden). Het is overigens jammer van Ronaldo: zo’n grote speler die zich gedraagt als een klein kind wat zijn zin niet krijgt.

Even goed een chaos bij FC Twente. We nemen aan dat een paar ouderwetse textiel-koningen zijn bijgesprongen, want de tweede trainer eruit binnen één seizoen riekt naar Tukkerse paniek. De buitenwereld begrijpt er ook helemaal niets meer van. Waar komt dat geld vandaan, want Gertjan pakt toch niet zo maar zijn tasje in?

Geld blijft een hoofdrol spelen bij veel sporten. Het bestuur van de KNBSB is opgestapt, omdat het saneringsplan dat zij hadden voorgesteld niet werd geaccepteerd. Wat is er gebeurd bij deze bond? Nog geen 2 jaar geleden lieten zij de hele honkbalwereld versteld staan met een wereldteam waar ook veel geld mee verdiend werd. Of zijn de baten naar buiten gebracht en werden de lasten verzwegen? Enige openheid lijkt hier op zijn plaats, zeker gezien de overheidssteun!

Vandaag ook weer een verhaal over tv-rechten in de Wakkere Krant. Met de interesse van Youtube (NBA!), Amazon, Facebook, Twitter, etc. lijkt het ons beter om nu standaard over beeldrechten te gaan praten, want het Kastje van weleer is allang niet meer het voornaamste uitzendmedium. In Duitsland zit er veel beweging in. Hier hebben 26 bonden met al hun kampioenschappen en competities van Olympische én niet Olympische sporten (weliswaar m.m.v. ARD en ZDF) gekozen voor een digitale partner die alle beelden live of on demand uitzend: Sport Deutschland TV. Tip voor John, nu je toch lekker bezig bent: Talpa Sport TV?

We meldden het al eerder, maar afgelopen week werd het driejarige foodplan van de Rabobank i.s.m. de Nevobo echt gelanceerd. Door topsporters werd als sterk gelet op de voeding, maar nu kan (of moet) iedereen aan de Volley Bowl bij de grote evenementen van Nevobo. Oud international Debby Stam en chefkok Erik te Velthuis (Papendal) staan borg voor de gezonde menu’s, waarvan u en ik gaan profiteren. Tijdens de introductie gaven, op hun geheel eigen wijze, Brouwer en Meeuwsen hier een invulling aan.

Heineken, een andere grote speler op de sportmarkt, verlengde het contract met de Major League Soccer in de USA met maar liefst 5 jaar (t/m 2022). De goudgele rakkers van wijlen Freddy schijnen ook de Amerikaanse kelen tijdens de wedstrijden goed te smeren. Kosten waren 10 miljoen dollar per jaar, maar wij denken dat ook de sponsor accijns iets gestegen zal zijn.

Nu we toch over de plas zijn aangeland. Het bid van de US, Mexico en Canada voor het WK voetbal 2026 (ja, als je een groot evenement wilt hebben moet je écht vooruit plannen) zit financieel wel dicht getimmerd: United 2026 belooft 80 uitverkochte wedstrijden met een opbrengst van 1,8 miljard dollar. En die worden dan ook nog eens gespeeld in stadions met de namen: MetLife Stadium, AT&T Stadium en Mercedes Benz stadium. Enige concurrent Marokko wijst de FiFa vooral op het zeer lage wapenbezit in het land……. wie niet (financieel) sterk is, moet slim zijn!

In de NBA zal de spelende legende LeBron James dit weekend het record, van die andere legend Michael Jordan, van de meeste wedstrijden achter elkaar met meer dan 10 punten gaan verbeteren. 867 (and counting)! We moeten terug naar januari 2007 om nog een wedstrijd tegen te komen met minder dan 10 punten. Hoe hij dit doet? He delivers.

‘We are in the stars and stripes mood’. Nike verlengde haar contract met de NFL (een van de meest begeerde deals in de US) t/m 2028! De swoosh is tot die tijd op alle kleding en materiaal van de NFL te zien. Het oude contract was 220 miljoen dollar per jaar, wij gokken nu op een kleine 300 miljoen?

Toch hebben ze bij Nike ook nog tijd voor een beetje fun. Bij de introductie van hun nieuwe loopschoen ‘the React’ konden in drie Chinese steden mensen de nieuwe schoen testen in een Super Mario game-achtige omgeving. Lopend op een band zagen ze zichzelf over de hele wereld rennen.

Wij hebben gelukkig ook onze eigen ambassadeur van de sport, de tweevoudig gouden kampioen van PyeongChang, Kjeld Nuis. Wat een open gast is dat! Een warme uitstraling bij een ijskoude sport en dan ook nog eens de snelste op twee smalle stalen buisjes (vak jargon), met 93 km per uur. Top!

Goed Weekend en voor zondag: zoek ze!