Korean Vibes of the Week

  

Wat een eerste week! De voorspellingen van de kenners waren voorzichtig. De uitzonderlijke prestaties van Sotsji konden toch niet geëvenaard worden, maar dat verwachtte ook niemand. Na deze eerste, sensationele en koude week staat de teller op 13 medailles (6x goud, 5x zilver en 2x brons) en er komt zeker nog het nodige zilverwerk bij. Wij hopen op onze voorspelling (van nu alweer weken geleden) van 18 medailles, maar een paar meer mag natuurlijk ook.

We begonnen gelijk hoe we in Sotsji geëindigd waren: het schaatspodium oranje kleuren. Meteen hadden we een ‘clean sweep’ op de 3000 meter! Wel met een iets andere verdeling van de medailles dan iedereen vooraf had gedacht: niet Ireen Wüst of Antoinette de Jong, maar Carlijn Achtereekte stond op de hoogste trede van het podium.

Ireen nam revanche op zichzelf op de 1.500 meter. Ze kwam hier tenslotte maar met één doel en dat was voor de vierde Spelen op rij goud halen. Twee dagen na de 3000 meter stond ze dus weer op het podium met GOUD. Nederlandse beste olympiër ooit staat inmiddels op 10 Olympische medailles (5 goud, 4 zilver en 1 brons).De huldiging na de 1500 meter in het Holland Heineken Huis voelde dan ook veel beter dan na de 3000 meter.

Ook Marrit Leenstra werd voor haar brons gehuldigd. Eindelijk geen 4e, de plek waar ze een abonnement op leek te hebben. Zij koos haar eigen weg en ging trainen met de Italiaanse ploeg. Het was daarom mooi om te zien hoe blij de blauwe Italianen waren met het Oranje brons.

Onze grootste schaatslegende bereikte zijn doel echter niet. Natuurlijk was Sven blij met het goud op de 5 km, maar het deed ons allemaal pijn dat hét goud dat hij wilde veroveren op de 10 km niet lukte. Het respect voor hem als sportman na deze desastreus verlopen race nam echter, hoe gek ook, alleen maar toe door de wijze waarop hij binnen 15 minuten voor de camera’s van de NOS verscheen en er niet omheen draaide. Het lag gewoon aan hem en niemand anders. Groots in winst, maar ook in verlies! Door deze Svenmania lukt het overigens die andere lange afstand kanjer, Jorrit Bergsma, maar niet om uit zijn schaduw te treden.

Bij het shorttracken wil het nog niet helemaal lopen, zoals het vooraf wellicht was ingeschat. Twee zilveren medailles zijn tot nu toe een schrale oogst. Het blijft ongekend spectaculair waarbij tactisch inzicht, dat is wel duidelijk, naast een super schaatstechniek en een beetje geluk onontbeerlijk is. We blijven hopen, want er liggen nog mogelijkheden.

Wat ter plekke opvalt is dat de Winterspelen niet echt leven onder de lokale bevolking. Dit was in de aanloop niet anders, begrepen wij. Natuurlijk zijn de restaurants en hotels blij met de extra gasten, maar de echte lokale trots ontbreekt. Net als het goed voorbereid zijn op de golf van internationale gasten. Verrassend of toch niet? De bevolking werd hier geconfronteerd met een beslissing van de regering die ongetwijfeld had ingezet op hogere doelen…

Dit komt ook tot uiting in de minimale aankleding buiten de geaccrediteerde zones. Merken betalen de hoofdprijs om zich te mogen associëren met de Olympische ringen. Binnen de accommodaties mag niets aan uitingen worden getoond, maar daarbuiten gebeurt eigenlijk ook niks. Oké, de gebruikelijk stores, gebrande beelden/billboards en pop-ups staan op het Olympische park, maar mocht je geen ticket hebben dan mis je dat de Spelen worden georganiseerd. Om maar niet te spreken over het ontbreken van de partners van diezelfde ‘onzichtbare’ spelen.

Wel duidelijk aanwezig in gebaar is die zomersport legende: Usain Bolt. Iedere medaillewinnaar die zijn bekende overwinningsgebaar maakt ontvangt namelijk een fles Mumm champagne van zijn sponsor. Guerrilla marketing in optima forma en iedereen werkt eraan mee. Wat wellicht begon als grap blijkt een absolute voltreffer, knap!

Ondertussen staan er tijdens deze Olympics natuurlijk ook nieuwe sterren op, zoals snowboardster Chloe Kim. Ze is 17 jaar en met haar Koreaanse roots, the talk of the town. Het goud was voor haar en ook commercieel ontbreekt het haar niet aan de nodige support (Nabsico, Visa, Toyota en Samsung). Ze kan uitgroeien tot een perfecte, goedlachse ambassadeur van de sport.

En dat brengt ons toch even wat dichter bij huis. Hoe moet het zijn als toernooidirecteur: dat de legende aangeeft graag een wildcard te mogen ontvangen voor jouw toernooi? We waren erbij op woensdag en het duurde (helaas) maar 45 minuten (gisteren wat langer). Wat een uitstraling en charisma! Een uitverkocht Ahoy kijkt deze week ademloos toe en geniet. Vanavond onder het toeziend oog van de hoogste bazen van Nike, wordt hij op 36-jarige leeftijd weer officieel nr.1 (als het Robin behaagt). Maar wie geweest is zal erkennen: Roger Federer is gewoon altijd nr.1 en onvergelijkbaar.

En tenslotte, we kunnen er niet omheen, matchfixing. Wij, Nederlanders, hebben altijd ons vingertje opgeheven naar Chinezen, Russen en andere discutabele figuren. Nu gebeurde het zomaar binnen onze nationale sport waarmee we op het Olympische podium altijd weer scoren. Degenen die hierbij betrokken zijn moeten zich goed realiseren dat ze hier de sport en vooral de sporters, een hele slechte dienst hebben bewezen. Het gaat niet om wel of niet ernstig, het gaat om het feit dat je anderen de gelegenheid biedt vragen te stellen over prestaties die behaald zijn door sporters die zich hier vele jaren op voorbereiden. En dat is onvergeeflijk!

Goed Korean weekend!