Frenkie de Jong naar lichtstad van Europa?

  

Wat zijn we toch een land van tradities! Net als ieder jaar glijdt namelijk de Zwarte Pieten discussie naadloos over in ‘de nominatie’ discussie. Oftewel wie wint de sportprijzen van het jaar. We hebben al 17 miljoen bondscoaches, maar eigenlijk ook 17 miljoen juryleden, die overigens aangeven de huidige verkiezing niets te vinden. Wij hebben ook een mening, maar zijn allang blij dat onze ‘campagne’ voor Jeffrey Herlings, eindelijk effect heeft gehad. Maar toch, en echt voor de laatste keer: volg het voorbeeld van de BBC en laat het publiek de Sportpersoonlijkheid van het Jaar kiezen!

Als bondscoach kun je er alleen maar van dromen: met nog 1,5 seconden te spelen bedenk je een tactiek voor een vrije bal, die door je speelsters perfect wordt uitgevoerd; een 10 met een griffel! De handbaldames deden dit tegen Spanje en zijn heel goed bezig met drie gewonnen poulewedstrijden. Ook mooi, die aanstormende talenten die naadloos ingepast worden.

En dat doen de dames dan allemaal met een nieuwe shirtsponsor, de Nederlandse Loterij, op de borst. De grootste sportsponsor van Nederland schoot het NHV te hulp door tijdens het EK op het shirt te willen staan. De handbaldames zijn op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor en zouden anders met een smetteloos oranje shirt in Frankrijk aangetreden zijn. Ze verdienen vanaf zondag -als de tweede ronde begint- in ieder geval ook uw steun aan de buis!

In die ronde komen ze Duitsland tegen, de ploeg van voormalig bondscoach Groener. Als we dat winnen zullen ze in Duitsland langzaam een trauma van ons gaan krijgen, want we komen ze ook weer tegen in de EK-kwalificatie voetbal. Normaal overigens appeltje, eitje voor de twee grootmachten als je de poule indeling ziet, maar we nemen aan dat Ronald zijn mannen even een (scheer)spiegel voorhoudt, waar we vandaan komen en dat iedere vorm van onderschatting uit den boze is.

De hockeyers merkten dat weer even op het WK. Onze Oosterburen blijven toch echt altijd een, in goed Nederlands, Angstgegner. De 1-4 nederlaag bezorgt Caldas en zijn mannen overwerk, omdat nu eerst een tussenronde moet worden gespeeld om zich te plaatsen voor de volgende ronde op weg naar het goud…?

Overigens werd deze week ook duidelijk waarom sommige eredivisieclubs toch eerder die half hinkende international uit Kameroen nemen dan eigen jeugd opleiden. Het afgelopen WK leverde de clubs namelijk voor afgestane internationals, in totaal 3,4 miljoen FIFA euro’s op. Feyenoord scoorde een miljoentje, maar ook ADO met 200.000 en zelfs FC Twente met 17.000 pikten een graantje mee.

En nu we het toch over de sterren aan het voetbal-firmament hebben… sommigen van de allergrootsten hebben gezamenlijk een eigen fanclub opgericht. Dagen werden de hardcore fans ‘lekker’ gemaakt met mysterieuze boodschappen, maar voor hun opent zich nu écht de voetbalwereld van de sterren. De selectie van OTRO, de andere club, liegt er niet om en via een app aankoop van 4,50 euro zullen fans Messi, Suarez, Lukaku, Neymar, maar ook Beckham, Zidan en Cantona kunnen volgen. Toen we ook onze eigen Lieke zagen verschijnen was het duidelijk: we tellen ook hier alweer een beetje mee.

Maar binnenkort zal ook Frenkie de Jong wel toetreden tot het OTRO gezelschap. Hij is de eerste die Marc Flappentap gaat wegbrengen. 75 miljoen, schrijft de Wakkere krant, heeft PSG er voor over. Geen Barcelona, Madrid of Premier League, maar de lichtstad van Europa. Hoewel daar op dit moment zodanig wordt huis gehouden door mensen in gele reservehesjes, dat de nieuwe voetbalvrienden van Frenkie zelfs niet in actie kunnen komen dit weekend. Bij Willem II hebben ze overigens met de 15% meedeel bonus op Frenkie, een heel jaar gratis voetbal veilig gesteld.

Het rommelt aan het Olympische boks front. Na de verkiezing van Gafur Rakhimov, een speler in het internationale drugscircuit, heeft het IOC een onderzoek ingesteld naar de internationale amateur boks-federatie, AIBA. Zolang het onderzoek loopt zullen ook alle kwalificatietoernooien voor Japan 2020 worden uitgesteld. Er wordt gevreesd in bokskringen dat van uitstel hier ook echt afstel gaat komen.

Waar het heel snel minder gaat rommelen, hoopt de UEFA, is tijdens de Champions League wedstrijden. Ons voetbaltalent van het jaar, de VAR, wordt versneld ingevoerd. Ook tijdens de finalewedstrijden van de Nations League, met voor Nederland eerst een wedstrijd tegen Engeland, zullen scheidsrechters door de VAR op de vingers of fluit worden getikt.

Supersponsor Jumbo heeft voor haar kerstcommercial eens hard aan de boom geschud en alle (sport)coryfeeën draven of glijden op, in de traditionele jaarafsluiting. Zelfs Roy Donders p(r)ikt alweer een vorkje mee. Kortom gezelligheid troef en zelfs deze wat uitgekauwde tune, wordt dan weer als nieuw.

Goed (griepvrij) Weekend!