EK-goud beachvolleybal!

  

Pfffff, de airco is stuk!

De Tour gaat zondag zijn apotheose tegemoet in Parijs. Een Tour waarin nog nooit zoveel is gesproken over de formule i.p.v. over de prestaties. Centraal staat de vraag: “hoe moet het na 105 jaar verder”. Nou niet met een formule1 start in ieder geval, dat was een hoop gedoe om niks. Maar wel met kortere etappes met meer spanning. Etappes van maximaal 180 km vlak en 125 km met bergen, lijkt ons wel wat.

Voorlopig is de uitslag van deze Tour nog ongewis, hoewel Thomas met de ploeg die hem ter beschikking staat eigenlijk de beste papieren heeft. Tom toont zijn uitzonderlijke klasse, maar zal vandaag een laatste poging tot een echte aanval moeten doen. Hij moet bijna 2 minuten goed maken in de tijdrit van zaterdag. En wat nu als het verschil zaterdagavond 4 seconden is, gaan we dan zondag toch de ‘champagne’ etappe zien? Nee toch hopelijk.

Het wordt steeds duidelijker dat een sport vooral ‘leeft’ bij de gratie van helden, zoals in deze Tour natuurlijk Tom, Peter Sagan en de bergkoning Julian Alaphilippe. De content die zij leveren maken het event. Wat dat betreft zitten wij wel goed met wielrennen, waar naast Dumoulin ook Mathieu van der Poel zich tot het heldendom opwerkt met drie nationale titels in aparte disciplines. Een uitzonderlijk talent waar we zowel fysiek als social nog veel over gaan horen.

Niet alleen de Tour is een instituut dat kijkt naar verandering. Ook de bijna 150 jarige Open Golf van Engeland doet dit. De uiterst conservatieve R&A, als organisator, wil een event gestart in de 19e eeuw laten profiteren van de mogelijkheden uit de 21e eeuw. Met name door nieuwe publieksgroepen te koppelen aan een traditioneel evenement.

En ook de Formule1 is met de nieuwe eigenaar Liberty constant aan het kijken hoe nu verder. Hier zijn we allemaal in de ban van Max, maar global loopt de interesse terug. Terwijl Assen en Zandvoort trappelen van ongeduld, kan afgelopen weekend wel eens de laatste race in Duitsland zijn geweest. Ook Hockenheim heeft aangegeven de financiën niet meer rond te kunnen krijgen omdat tegen de ‘nieuwe geldwereld’ niet valt te concurreren. Maar wij ‘brengen’ zelfs in het buitenland al 10.000 Max-tribune klanten mee en 50.000 man bezoeken een demo-dag, dus het risico lijkt aanvaardbaar.

Over automerken en sport gesproken. Toyota wil van Tokyo 2020 echt een showpiece maken. Het Japanse merk is bijvoorbeeld van plan de atleten in haar e-Pallets auto’s te vervoeren; hierin is geen plek voor een chauffeur. De ontwikkeling van de auto is nog in volle gang, maar zullen hun weg dus chauffeurloos gaan vinden. Of de ingenieuze wagens ook het Holland Heineken House in hun programma hebben staan, is nog onbekend.

Voorlopig verschijnen alweer de gebruikelijke berichten dat ook in Tokyo de accommodaties niet op tijd klaar zijn als het tempo niet wordt verhoogd. Wij hebben de boeken er eens op nageslagen en kwamen tot de ontdekking dat er eigenlijk geen Spelen meer hadden kunnen worden georganiseerd de laatste 40 jaar, tenminste als het aan de berichten van een twee jaar eerder lag, dus kan iedereen gewoon door trainen en de tickets gaan boeken.

Door trainen moeten zeker ook de beachvolleyballers Brouwer / Meeuwsen, die in het Haagse zand al in de kwartfinale van het EK moesten afhaken. Voor Nederland kwam er wel een onverwachte EK titel bij, de dames Meppelink / Keizer. Een prestatie van formaat vooral tot stand gekomen door een enorme drive gecombineerd met, duidelijk zichtbaar, veel plezier!

Plezier dat de Ajax-supporters ook weer eens hadden in hun team. Fris en vrolijk combinerend leek er tegen Sturm Graz eindelijk weer eens een Ajax signature zichtbaar, alhoewel wij de euforie na de twee lucky goals wel wat erg ‘Amsterdams’ aan vinden doen. Maar dat het team wel eens de investering van een seizoenkaart waard zal zijn dit jaar, lijkt groot.

Investeren…..dat heeft Mark Netto (of moeten we hem langzaam toch Mark Flappentap gaan noemen) ook gedaan 17 miljoen euro Tadic en 21 miljoen euro voor kind van de club Blind, het is niet niks. We zijn erg benieuwd hoe onze Don Corleone Ten Hag met alle egootjes weet om te gaan straks als iedereen fit is.

De kas van AZ puilt uit, met nu weer 25 miljoen euro voor Jahanbakhsh (goede speler, maar 25 miljoen?). Na het verlies van gisteravond en dus wellicht een voortijdig einde van het Europese avontuur, verwachten wij deze week in Alkmaar een aantal ‘gerichte’ aankopen die we dan zeker niet als paniek moeten zien.

Fox wil in ieder geval alle clubs dit seizoen in haar dromen laten geloven en produceerde voor ieder van de 18 eredivisieclubs een speciale video over de verwachtingen van het seizoen. Zoals gebruikelijk gaat er dus niemand degraderen en zullen 12 clubs strijden om Europese tickets. Wel een goed initiatief.

Pfffff…..woensdag pas weer gemaakt, die airco!

Goed Weekend!