Einde aan imposante interlandcarrière

  

Dat was afgelopen weekend nog eens een prima Korea douceurtje in China. Jorien ter Mors werd wereldkampioen sprint bij de dames en Kjeld Nuis tweede bij de heren. Dit weekend hebben we nog het, nu al heroïsche, WK allround op de Coolste Baan (en gekoeld moet die worden) en sluiten we af met de wereldbekerfinale in Minsk (al een paar niet onbelangrijke afhakers) en dan…

Wordt het wederom een lange hete schaatszomer, want behalve onze mannen (en vrouw) van professor Orie en de Clafins ploeg, moet iedereen die een beetje competitief over het ijs glijdt, zorgen dat hij of zij onder de pannen komt. Dit wordt best een opgave.

Ondertussen gaan vandaag de Paralympische Spelen van start. Bibian Mentel is wederom vlaggendraagster tijdens de opening. Natuurlijk hopen we dat zij de ultieme beloning voor haar strijd tegen die kut kanker (haar woorden, maar hadden de onze kunnen zijn) gaat halen. Succes!

Ondertussen worden we ook weer verwend door de start van het wielerseizoen. Hoewel verwend? Team Sky ligt zwaar onder vuur nu zelfs een parlementaire commissie in Engeland heeft geoordeeld dat Bradley Wiggins heeft vals gespeeld in 2012. En dat terwijl de huidige kopman Froome het ook al moeilijk heeft. Gelukkig hebben wij Dylan Groenewegen die oude Oranje sprinttijden doet herleven.

Eén ding is zeker, de fietsen van de LottoNL-Jumbo ploeg zijn in ieder geval van nu af aan absoluut brandschoon. Kärcher is namelijk official cleaning partner van de ploeg geworden. Auto’s, bussen en fietsen: alles gaat onder de hogedrukspuit na de koers. Sterke kerel die dan nog een vuiltje gaat vinden.

In Engeland, tijdens het WK indooratletiek won Nadine Visser verassend brons op de 60 meter horden. Dafne viel niet in de prijzen (en misschien wel een beetje tegen). Op een ander WK, dichter bij huis in Apeldoorn, werd flink gescoord tijdens het baanwielrennen. Kirsten Wild is onze hoop in Tokyo 2020 met 3x goud en 1x zilver!

Ondertussen moeten we afscheid nemen van één van onze vaste “medewerkers”: Pieter Plakplaat. Na 133 interlands moet hij, van de nieuwe bovenmeester van Oranje, een punt zetten achter zijn imposante interlandcarrière. En imposant was deze, met als hoogtepunten natuurlijk de tweede en derde plaats op een WK. We zullen Wesley missen (en met hem Yo). Hopelijk mag hij inderdaad de verkorte trainerscursus doen. Een mooi afscheid in de Johan Cruijff Arena (die geen Johan Cruijff Arena heet) zal ongetwijfeld uitverkocht zijn.

En nu we toch in Amsterdam zijn… ze zijn eruit bij Ajax (voorheen de lefgozertjes en nog langer geleden de godenzonen). De 10 punten achterstand komt allemaal door Edwin! Hij zorgt ervoor dat de ballen er niet in gaan (inderdaad deed hij dat natuurlijk ooit wel), dat pseudo vedettes de poort voor de vijandelijke aanvallers openzetten en dat de trainer(s) een slechte hand van wisselen hebben. Allemaal de schuld van Sarretje. Nu straalt hij inderdaad niet uit dat hij het nog leuk vindt en dus zouden we zeggen tegen Edwin, “Krijg toch allemaal de klere”.

Maar gelukkig hebben de Amsterdammers volgend jaar de Tunnel Club. Hier kunnen 24 fans (ongetwijfeld tegen betaling) naar de laatste warming-up kijken van hun ‘idolen’ voor ze het veld op gaan. Manchester City ging hun voor. De beelden geven meer een indruk dat de mannen denken “als je haar maar goed zit” dan dat ze hem eens lekker erin gaan schieten. Of lijden we nu aan Tunnelvisie?

KIA heeft, na het internationale tennis, ook de weg naar de Nederlandse gravelbanen gevonden. Zij zijn voor drie jaar verbonden aan de KNLTB als official car partner en gaan ook het programma Tenniskids steunen. Vooral dat laatste is hard nodig, want we hebben snel nieuw bloed en talent nodig. Je kan niet eeuwig blijven teren op Robin Haasse en Kiki Bertens.

Het Tmall logo zegt u nu nog niks, maar dat gaat straks veranderen. Het is het Chinese marktplaats van Alibaba en zal gedurende de Formule1 races in China op de wagens van Renault prijken. Op deze wijze wil Renault haar naam in China verder uitbouwen en zorgen dat als in 2020, China marktleider is in luxe auto’s, er veel Clio’s door Peking scheuren. Let op dat u niet te snel iets bestelt op Tmall, want u moet die tweezitsbank wel zelf gaan halen.

Het Italiaanse sportmerk Lotto is wars van medailles voor wedstrijden en vindt het gewone leven een groot sport strijdperk; waarin we allemaal een topprestatie leveren. De LIFE’s Collection is hierop geïnspireerd. Aardig gevonden, maar geef ons toch maar af en toe een WK-tje.

Opvallend nieuws uit Duitsland waar Borussia Dortmund een samenwerking aan gaat met het Johan Cruijff instituut. En dus gaan straks 25 coaches en trainers naar Amsterdam om daar door o.a. Henk Groener (bondscoach handbal(!) van Duitsland) les te krijgen in de ideeën van Cruijff over leiderschap én team dynamiek. Misschien goed om ook die van de Toekomst even uit te nodigen?

Ach, wat hebben we hem gemist, maar hij is gelukkig weer terug: de voorselectie van bovenmeester Ronald. Er werd menig champagneflesje opengetrokken. Liefst 7 debutanten zagen hun naam terug in de selectie. Of ze er volgende week ook nog in staan is niet zeker, maar ‘this moment of fame’ pakken ze niet meer af van Wout Weghorst en Hans Hateboer.

Goed weekend!