Spraakmakende US Open finale: Naomi vs Serena

  

Het leek erop dat het Serena allemaal teveel was geworden. De emoties spatten van het scherm en haar argumenten leken de relevantie uit het oog te verliezen. Wij vonden het eigenlijk tweeledig jammer: voor Serena want ze is een groot kampioen waar voorlopig niemand bij in de buurt kan komen, maar vooral ook voor Naomi Osaka die een voor Japan historische overwinning behaalde op haar jeugdidool.

Naomi Osaka staat 27e op de lijst van de sporters die de komende jaren het best te vermarkten zijn. Zij slaat na haar titel dan ook gelijk toe door het grootste kledingcontract ooit in het damestennis te gaan tekenen. Het merk is nog onbekend, maar het bedrag van 8,4 miljoen dollar per jaar niet. Eind 2018 loopt haar contract met Adidas af en zal de nieuwe sponsor bekend worden. Het zal ons niet verbazen als Nike ook nu weer van zich doet spreken. Hetgeen de finale van de US nog specialer maakt.

Die lijst wordt overigens aangevoerd door Paul Pogba, de zeer dynamische middenvelder van wereldkampioen Frankrijk. Hij laat diverse ‘grote’ namen achter zich. Wie ook in de top 50 staat is onze eigen Max Verstappen op plaats 40 (stond vorig jaar iets hoger). Hopelijk blijft hij zijn sponsor van het eerste uur wel trouw, zodat we nog kunnen blijven genieten van deze voor Nederland unieke activaties.

Adidas zit ondertussen ook niet stil en heeft met de Duitse voetbalbond een lopend contract opengebroken en verlengd t/m 2026. De sponsorovereenkomst bestaat al meer dan 60 jaar en werd met name verlengd met het oog op het EK 2024 waar Duitsland zich kandidaat voor heeft gesteld en hoge ogen gooit.

In Engeland werd het 25 jarig bestaan van de ‘kick it out’- campagne (tegen discriminatie op de sportvelden) op televisie vorm gegeven door de opkomst van de nationale teams tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Engeland – Zwitserland; 25 seconden in zwart-wit beelden uit te zenden. Een mooi gebaar en helaas na 25 jaar nog steeds actueel.

Coca Cola tekende op het eiland een langjarig contract met de Premier League voor 10 miljoen pond per jaar. Uniek is dat het hele portfolio (20 merken) van Coke wordt aangeboden onder het motto voor ieder wat wils. Zichtbaarheid in de stadions en een Premier League Trophy tour behoren tot de rechten. Daarnaast zal ruim aandacht worden besteed aan de recycling van de verpakkingen.

In dat kader gaat Bar-le-Duc, mineraalwater, in Nederland op zoek naar de duurzaamste vereniging om zo bij te dragen aan een beter milieu. De winnende clubs krijgen een plastic recycling service aangeboden voor de verwerking van hun plastic afval. Tevens ontvangen zij een geldbedrag van 1.000 euro.

Degene die voor het Londense West Ham United FC de onderhandelingen heeft gedaan met het London Stadium (oud Olympisch stadion) zal iedere bestuursvergadering geprezen worden. De honderdjarige(!) overeenkomst bepaalt dat West Ham 2,5 miljoen pond huur betaald. Naar nu blijkt dat dit nog niet eens voldoende is om de kosten, verbonden aan de wedstrijddagen, te dekken. De Engelse belastingbetaler moet de komende 10 jaar rekenen op een verlies van 140 miljoen pond. Die onderhandelaar moet anders maar naar Rotterdam-Zuid komen?

Even leek het erop dat La Liga toch haar zin kreeg en dat Girona – Barcelona inderdaad in Miami in de US zou worden gespeeld, januari 2019. Maar zoals wij u al eerder meldden hebben diverse partijen hier nu wederom een stokje voor gestoken. Zoals wij het nu zien is het slechts uitstel en geen afstel; ook gevoed door het gerucht in Spanje dat de Champions League-finale in 2021 weleens in New York kan worden gespeeld.

Het sluit ook aan op het steeds maar uitbreiden van de Europese en wereldwijde competities in het voetbal, zowel op club als op nationaal teamniveau. Een overkill lijkt op de loer te liggen, maar aan de andere kant biedt nieuwe contentzoekers als Facebook en Amazon rechtenhouders als FIFA, UEFA, nationale bonden en clubs de gelegenheid nieuwe commerciële wegen in te slaan op Internet. Een niet terug te draaien beweging.

In eigen land wordt dit weekend de voetbalcompetitie bedreigt door een mogelijke politiestaking. Ajax en PSV willen niet wijken voor het protest en bieden aan de gemeenten aan om zelf alles in en rond het stadion op veiligheidsgebied te reguleren. Wij juichen dit toe, want waarom zou de sport weer eens de klos moeten zijn van iets wat in politiek Den Haag geregeld moet worden?

Old soldiers never die… Dickie Dik en Guus Geluk gaan er gewoon weer wat jaartjes aan plakken in het trainingspak (ook al sluit dit steeds nauwer). Dik gaat Utrecht redden, hoewel de problemen nog overzichtelijk waren en hoopt het er beter van af te brengen dan zijn laatste klusje in Rotterdam. Guus gaat ook wat Yens verzamelen in China, waar de grote leider deelname aan de Olympische Spelen van Tokio eist. Ach, het houdt ze van de straat en achter de geraniums vandaan.

Max gaat dit weekend zwetende rondjes rijden in Singapore, maar wij verheugen ons op de nieuwe wereldkampioen Jeffrey Herlings die dit weekend zijn droom kan waarmaken in Assen. Een meesterstukje van een bevlogen en sympathieke topsporter, die onze bewondering meer dan verdiend!

Goed Weekend!