Clean sweep tijdens WK tijdrijden

  

Het zou dus weleens een toernooi kunnen worden zonder allerlei politieke bespiegelingen vooraf: het EK 2024 in Duitsland. De messen van de media in West-Europa waren al geslepen voor als de keuze op Turkije was gevallen, maar zover komt het niet. Het is wel mooi als, 36 jaar later, de geschiedenis herschreven wordt. Weer even genieten!

Laten we het erop houden dat Ajax geen Barcelona is en AEK geen PSV. Dan valt zo’n uitslag best te begrijpen. Verder vonden wij het van Amsterdamse zijde weer eens een voorbeeld van hoogmoed en val. Als je (al vind je ze eigenlijk niet goed genoeg) verdedigers hebt die in ieder geval qua lengte toch aardig in de weg kunnen lopen, dan zouden wij ze opstellen, want om nu je beste speler op te offeren. Maar zoals ze in de Tour zeggen: Parijs is nog ver.

Kiki won wéér een toernooi en moest binnen 24 uur opnieuw aan de bak voor een nieuwe uitdaging. Dat ging even goed, maar toen moest ook onze topper het hoofd in de schoot leggen. Ondertussen gaat ze wel mondiaal richting de top 10! En er was nog meer succes voor Oranje vrouwen: bij het WK judo. Medailles voor Verkerk, Steenhuis en Franssen. De heren lieten het enigszins afweten op de tatami.

Vrouwensport in Nederland. Wat te denken van een clean sweep van de wielrensters tijdens het WK tijdrijden! Van Vleuten prolongeerde haar titel en Van de Breggen en Van Dijk waren goed voor zilver en brons. Dit zijn taferelen die we kennen uit het schaatsen, maar bij het wielrennen? Tom betaalde de prijs van een lang en succesvol seizoen en moest het afleggen tegen Dennis. Een zilveren jaar.

Wie is weer terug aan de top? Tiger Woods! Hij won het laatste FedEx toernooi in de States. Het is duidelijk dat dit was wat de mensen zochten. De beelden van de laatste hole zijn ongelofelijk en geven zijn status goed weer. NBC scoorde een absoluut record in livestream in de golf geschiedenis; 500% hoger dan vorig jaar en ook de kijkcijfers op ‘traditionele’ TV lagen 190% hoger.

En nu staat Tiger in Parijs voor de Ryder Cup, de strijd tussen USA en Europa. Onze razende reporter maakt eigen beelden van de golfkeizer en het is duidelijk dat hij zijn vorm heeft meegenomen. Vandaag gaan de mannen van start. Dat het hier meer is dan een golfpotje is duidelijk. Spelers kunnen boven zichzelf uitgroeien en geld is even niet belangrijk.

Nu we het toch over golf hebben. Ons eigen KLM Open gaat na volgend jaar (100e editie!) verhuizen van The International bij Amsterdam naar Bernardus Golf in Cromvoirt (voor niet golfers: dat ligt bij Den Bosch). Een gloednieuwe baan met enorme uitdagingen aldus ‘de kenners’. Wij zijn altijd een voorstander van spreiding door het land, zodat alle fans een kans krijgen het meest prestigieuze toernooi van Nederland te bezoeken.

De VAR doet volgend seizoen ook zijn intrede in de UEFA Champions League. Om de één of andere mistige reden zal dit pas in het seizoen 2020 – 2021 gebeuren in de UEFA Europa League. Dat terwijl onze VAR batterij wel gaat opdraven bij het Europees Kampioenschap van 2020. Het zou ook wel vreemd zijn als gezegd werd: vanaf 1 januari 2019 overal de VAR.

Ons oog viel op een heel opmerkelijk bericht uit het Verenigd Koninkrijk. De Formule 1 teams, die daar gevestigd zijn, hebben sinds 2012 subsidie ontvangen van de overheid. Alles bij elkaar was dit 112 miljoen pond. Dit kregen ze voor ontwikkeling en research. Force India kreeg het meest, 51 miljoen pond, McLaren 28 miljoen pond, Mercedes(!) 12 miljoen pond etc. Niet geheel onverwachts kwam hier kritiek op: dat de sport, die bol staat van miljonairs en multinationals, zoveel publiek geld naar zich toe haalt. Wat wordt vergeten is dat de teams de wettelijke mogelijkheden, die aangeboden worden, gewoon gebruiken. Raar, maar doet ons een beetje denken aan die dividendbelasting.

Nu we toch weer groot aan het denken zijn. De president van Real Madrid heeft snode plannen voor zijn basketbaltak. Hij wil dat zij gaan meespelen in de Eastern Conference van de NBA. Hij geeft aan dat de NBA naar een Europese tak kijkt, maar alleen Real heeft aangegeven mee te doen. Dus wil hij nu gewoon meespelen in de USA? De commissionair ziet grote problemen in de snelheid van de vliegtuigen die het schema in de war zouden sturen. Het geeft de term dat een team ‘on the road’ is wel een aparte dimensie.

En we gaan door. The Kosmos Investment Company van Gerard Piqué (inderdaad die van Barca) en Hiroshi Mikitani (opperhoofd van Rakuten, inderdaad die van Barca) wil een nieuw tennistoernooi organiseren: The Majesty Cup met het principe ‘the winner takes all’. Dat ‘all’ is 10 miljoen dollar. Het gebeurt de week na de US Open en geeft 64 spelers de kans om voor de jackpot te gaan.

Wij blijven een merk als Björn Borg, die overigens vaak ‘all’ meenam naar Zweden, liever volgen met hoe zij bezig zijn om de maatschappij wakker te schudden met opmerkelijke staaltjes communicatie. In deze nieuwe commercial kun je drugs inruilen voor sportkleding onder het motto: sport werkt ook geest verruimend. Wij zijn benieuwd wat er in Amsterdam zou gebeuren als dit echt in werking wordt gezet.

De volleybaldames gaan van start op het WK in Japan, de WK wielrenners gaan de weg op, Europa en de US vechten het uit op de greens van Parijs en FC Groningen……”Kop d’r Veur!”

Goed Weekend!