Carolijn Brouwer schrijft geschiedenis

  

Het kon bijna niet mooier, de finish van de Volvo Ocean Race. Carolijn Brouwer, ooit uit Scheveningen werd de eerste vrouw die won. De Chinese boot van Dongfeng bleef door een tactische manoeuvre op onze eigen Noordzee na meer dan 80.000 km net alle andere boten voor. De finish, gecombineerd met het stralende weer van de hele week, deed menig droom uitkomen in de Hofstad! Tot gisteravond een tragisch ongeluk dit overschaduwde.

Op dat andere grote sportfeest van Vladimir bleef het tot de laatste dag van de poulewedstrijden, door velen gezien als een hinderlijk verhaal, spannend en moest de Fairplay stand er aan te pas komen om Japan verder te laten gaan. De Belgen wilden niet winnen, maar wonnen toch doordat sommige wisselspelers zich echt wilden laten gelden.

En geen mooier vermaak dan leedvermaak bij de uitschakeling van de Duitsers. Hoe diep de haat schijnbaar nog steeds zit bleek uit de ongepaste ‘40-‘45 vergelijkingen. Maar ze zijn naar huis en weer even rustig. De clashes gaan nu beginnen met morgenmiddag meteen Frankrijk – Argentinië!

Dat brengt ons direct bij het grootste debacle van dit WK genaamd Maradonna. Hoe een weergaloze voetballer, die de weelde niet aan kon, kan afglijden werd afgelopen week herhaaldelijk in beeld gebracht. Walgelijk en als het aan ons ligt waren dit ook de laatste beelden, want om tijdens een wedstrijd gestoord te worden door een halve gare door-gesnoven mafkees die schijnbaar ambassadeur van de FIFA is, daar zitten we niet op te wachten.

De huidige ster van het WK, Ronaldo, zien wij niet zo afglijden. Hij houdt teveel van zijn eigen lichaam, maar dat hij kinderlijk gedrag gaat tonen als het even niet gaat, liet hij van de week weer zien. Overigens zal Harry Kane hem wat de spotlight betreft weleens kunnen bedreigen. Maar de onvervalste MVP van het WK is de VAR. Ondanks nog wat gesputter, functioneert hij naar behoren en lijkt een welkome toevoeging binnen het voetbal!

De Mexicaan Marquez, die zijn 5e WK speelt, is niet de MVP. Hij wordt vervolgd voor banden met drugskartels in Mexico. In Amerika staat hij op de blacklist en zijn financiële tegoeden zijn bevroren. Volgens de US wet, mag hij niet in beeld komen met Amerikaanse branding tijdens dit WK en dat is met Budweiser, Coca-Cola, McDonalds en Visa aan boord niet eenvoudig. Hij heeft op trainingen zijn eigen bidons en staat niet voor backboards. De teammanager van Mexico heeft het er maar druk mee.

Ja, want ook voor toppers gelden regels en dat merkten onze eigen Dafne en Epke tijdens de NK ’s van respectievelijk atletiek en turnen. Een valse start en een gescheurd leertje deed hun de das om. Het hopen op een aanpassing van de regels is natuurlijk vreemd en ook enigszins hypocriet, want het zou een devaluatie van je eigen NK inhouden.

Alleen maar verder stijgen doet Max, nu al tweede achter Lewis. Gek genoeg gaf Max, enige weken geleden, enigszins gepikeerd aan dat hij op dezelfde wijze bleef racen als altijd. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat hij wel degelijk wat, op zijn Hollands gezegd, ‘uitgenaster’ rijdt. Dit weekend door in Oostenrijk.

Wie komend jaar geen baantjes rijdt is Koen Verweij. Hij hangt zijn schaatsen voor een jaar aan de wilgen (had hij dat al niet eens gedaan?). Wij denken dat hiermee een einde komt aan een carrière waar veel meer had ingezeten, maar er nooit uitkwam.

Een carrière die nog volledig op gang moet komen, maar Ajax wel een stevige transfer buit opleverde, is die van Kluivertje. Zijn overstap naar AS Roma lijkt ons wat vroeg, maar wellicht worden we geloochenstraft en ontwikkelt hij zich in Bella Italia tot een echte prima donna in de positieve zin des woords.

Waar de één droomt van een mooie carrière, komt deze uit voor een ander! Vitesse gaat verder met Droomparken als shirtsponsor. Het vakantieparken bedrijf gaat de club ook helpen bij hun marketing en exposure. Het rare is dat wij bij het zien van de nieuwe Russische trainer van de club niet denken aan de toverfee uit onze dromen.

En nu we het toch over dromen hebben die uitkomen. Bij Barcelona stond de shirtsponsor Rakuten op en rammelde nog eens met haar beurs. Zij worden voor de komende 20 jaar naamfounder van het nieuwe Camp Nou. Zij hebben hier 300 miljoen euro voor over en op deze wijze dekt Barcelona 50% van de investering van 600 miljoen af.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Forbes constateerde dat FC Barcelona de enige club in 2017 was waar de sponsorinkomsten toenamen met 15 miljoen. Bij alle andere clubs uit de top tien, gedomineerd door de Premier League, zakten de sponsorinkomsten met gemiddeld 15 miljoen. De TV rechten daarentegen…

Het slechtste wat je kunt doen is geloven in je eigen dromen en dus jezelf iets wijsmaken. Dat doen ze in Enschede nu al een paar jaar en daar moeten ze mee stoppen, want goedgelovigheid is een woord waar ze in de jungle van het voetbal om lachen. Wake up! Maak echt schoon schip, misschien wel door een verkoop!

Dromen, dat doet de sport in Nederland ook nog steeds van een nieuwe gokwet. zoals u van ons gewend bent houden wij de boel internationaal in de gaten. Unibet (jawel, daar zijn ze weer, wielervrienden) sloot een deal af met de twee hoogste voetbal leagues in Zweden(!) als official betting partner. Het contract vanaf 1 januari 2020 loopt 6 jaar, met een optie voor nog 6. Opbrengst na 12 jaar: 175 miljoen euro.

De mooiste droom van deze week komt echter van het Fonds Gehandicaptensport, één waar wij ook graag aan bijdragen dat hij uitkomt, namelijk dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Goed weekend en werk aan je eigen droom!