Bewondering voor superwoman Bibian Mentel

  

Onze paralympiërs doen het fantastisch in Pyeongchang! De hoogtepunten zijn natuurlijk de twee gouden medailles van Superwoman Bibian Mentel. Hier past alleen maar diepe bewondering. Het toneel waar het allemaal plaatsvindt is sportkoningin waardig, want de Paralympische Spelen van Pyeongchang scoren een record met 325.000 toeschouwers. Hiermee is het aantal toeschouwers van Turijn (2006) bijna verdubbeld. Dit is waar Bibian ook jaren voor gestreden heeft: erkenning van de paralympische sport! Nu de uitzendingen van de NOS nog op een prettige tijd.

Daarnaast kwam dit weekend op de Coolste Baan in Amsterdam, bij het WK Allround schaatsen, alles uit waar de bedenkers van gedroomd hadden: heroïsche gevechten met de weerelementen, spanning, verrassingen, verdriet, geluk en volle tribunes met Nederlands/Noorse samenzang onder het genot van Japanse sushi. Met tenslotte twee prachtige wereldkampioenen: Miho Takagi en (verrassend) Patrick Roest.

We weten dat sjiek gedrag en sport vaak niets met elkaar te maken hebben en dat een verhaal altijd twee kanten heeft, maar de wijze waarop onze succesvolste Olympiër aan de kant wordt gezet, tart alle fatsoensnormen. Je kan denken: we moeten verder met jong bloed en wellicht zou het verstandig zijn om afscheid te nemen. Maar het momentum had beter gekozen moeten worden én het had gezamenlijk gecommuniceerd moeten worden. Zou professor Orie eigenlijk nog een plekje vrij hebben?

VVV speelt zaterdagavond zonder Lennart Thy tegen PSV. De Duitser ontbreekt, omdat hij met zijn bloed een leukemiepatiëntje kan redden. Jaren geleden gaf hij zijn DNA af om, indien nodig, op te kunnen treden als bloeddonor. Zijn trainer, Maurice Steijn steunt hem volledig en de voetbalwereld reageert unaniem positief. Wij hopen dat Lennards hulp ook tot een positief eindresultaat leidt.

Ook mooi (hoewel je zou kunnen zeggen: “dat trekken ze toch even uit hun achterzak?”) is de manier waarop Roger Federer, Bill Gates, Jack Sock en Savannah Guthrie 2 miljoen euro bij elkaar speelden voor de Roger Federer Foundation. Het heeft altijd iets speciaals als deze grootheden zich blootgeven en het levert hele leuke beelden op.

Als de ‘Club of the moment’ van kledingsponsor gaat veranderen dán gebeurt er ook wat. Naar verluidt gaat Manchester City Nike inruilen (ondanks de sterke band) voor een nieuwe partner. De laatst overgebleven merken zijn Under Armour en Puma, waarbij deze laatste de absolute favoriet is. Nike betaalt nu 12 miljoen pond; het nieuwe contract zal minimaal 45 miljoen gaan opleveren.

In de Duitse Bundesliga wordt vanaf volgend seizoen een virtuele advertentie techniek toegepast. Hierdoor kan met gebruikmaking van dezelfde boarding, verschillende boodschappen, zelfs van verschillende merken, naar verschillende doelgroepen worden gecommuniceerd.

PSV-sponsor Axians verstevigde de band met de eigen supporters ook via de boarding. Tijdens PSV – PEC Zwolle werd aan de supporters verteld dat Marco van Ginkel in het eerste half uur van de wedstrijd 75% van zijn duels had gewonnen. Afgelopen maandag waren ze in Eindhoven blij dat Willem II niet over deze mogelijkheid beschikte…

De Rabobank en Nevobo gaan een overeenkomst aan waarin gezonde voeding en duurzame sportvoeding in het bijzonder, centraal staan. De provincie Gelderland, bekend om zijn Food Valley, zal zich bij de evenementen die daar worden georganiseerd ook niet onbetuigd laten. Bij het bid van het WK damesvolleybal 2022 speelt het voedingsprogramma een belangrijke rol. Een fascinerend concept.

Over de Rabo gesproken, de bank treedt ook de laatste editie van de Champions Trophy op als naamsponsor. Deze editie van de Trophy wordt gespeeld in Breda. Naast het herentoernooi is er ook een voorbereidingstoernooi voor het WK dames in dezelfde week: 23 juni t/m 1 juli. Vanaf 2019 wordt de Hockey Pro League georganiseerd door de FIH. Of alle clubs daar blij mee zijn valt nog te betwijfelen.

De bezorgdienst van DHL is ook de komende jaren gefocust op tijd: het sponsorcontract met de Formule1 wordt verlengd. Al vanaf 2004 is DHL sponsor van het flitsende race-circus en ook de komende jaren blijft het naamgever van de snelste ronde en de snelste pitstop. Dus voortaan staan ze ook altijd op tijd voor uw deur toch…?

De liefde tussen Theresa Brexit en Vladimir de Waanzinnige is definitief over na de absurde vergiftigingsactie vanuit Moskou. Diplomatieke sancties volgen elkaar op. Wij vrezen dat de Iron Lady II als volgende stap het nationale elftal van Engeland zal terugtrekken van het WK voetbal in Moskou. Wij begrepen dat Mark Rutte dit keer snel solidair is: “Wij hebben daar in de huidige situatie niets te zoeken”.

Goed weekend!