Anna van der Breggen, genadeloos!

  

Anna van der Breggen sloeg genadeloos toe op de weg. Ze werd wereldkampioen wielrennen, één van de weinige titels die nog ontbrak. Na een glorieuze solo kwam zij over de streep. De pechprijs was (wederom) voor Annemiek van Vleuten die hard ten val kwam, haar knie brak, maar wel de wedstrijd uitreed(!). Helaas is ze voorlopig uit de roulatie.

Tom Dumoulin werd geen tweede bij de mannen, maar helaas vierde. Na een imponerende inhaalrace waar de laatste ‘d’r op en d’r over’, niet meer lukte en de pijp voor dit jaar definitief leeg was. Volgend jaar gaat hij weer aan een nieuwe cyclus beginnen. Dat doet hij dan op een nieuwe fiets, want we meldden het al eerder maar het is nu definitief; Cervélo Cycles wordt de opvolger van Giant. De renners verwachten veel van het innovatieve merk en kunnen haast niet wachten.

Wie ook niet kunnen wachten zijn de volleybalvrouwen. Zij denderden door de eerste ronde van het wereldkampioenschap heen met 5x winst. Maar eigenlijk gaat het toernooi nu pas beginnen en zal de tegenstand wel taaier worden. De dames zelf wensen niet zonder medaille huiswaarts te keren.

Voor de Energieke jongens uit Eindhoven ging helaas weer een oude wijsheid van bovenmeester Johan op: “De Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen”. Als altijd waren er genoeg zaken om op te wijzen (scheids, pech, blundertje), maar het resultaat bewees het gelijk van de uitspraak. De lefgozertjes uit Amsterdam verrasten alle analisten (en misschien zichzelf); ze hadden de winst kunnen grijpen. Sommige spelers spekten nu al de kas van Mark Flappentap door hun waarde te verhogen.

In de Formule 1 zal wel eens een opmerkelijke transfer kunnen plaatsvinden. Ferrari-baas, Maurizio Arrivabene, zal de renstal vaarwel zeggen en switchen naar de toppositie van Juventus, de recordkampioen voetbal van Italië. Maurizio (61), wilde graag veteraan Raikonen naast Vettel volgend jaar, maar dat mislukte en dat was wellicht de druppel. Max is alweer in Japan aan het pezen om zondag weer puntjes te sprokkelen.

Een andere Italiaan stal overigens de show gedurende de Ryder Cup ontmoeting van Europa tegen de USA. Francesco Molinari won alle vijf de wedstrijden die hij speelde, iets wat een Europeaan nog zelden had gepresteerd. Hij was de kwelgeest voor Tiger die drie keer van hem verloor. De overwinning van Europa kwam na dag 1 eigenlijk niet meer in gevaar.

Roger Federer heeft aangegeven waarom hij is geswitcht van Nike naar het Japanse Uniqlo. Tot onze verbazing gaf de legende aan dat de plannen, die Uniqlo met hem had voor na zijn tenniscarrière, de doorslag hadden gegeven. Het toont eens temeer aan dat de echte toppers niet alleen meer geïnteresseerd zijn in geld (dat is er al voldoende), maar wel in een oplossing om niet tegen een paar potten met geraniums aan te kijken. Misschien moet Nike daar eens over nadenken.

Maar het grote geld zal altijd een rol blijven spelen in de wereld van de sport. Barcelona heeft aangekondigd dat zij dit jaar met een recordomzet de miljard dollar grens zullen doorbreken. De teller stopt naar verwachting op 1,1 miljard dollar (nog wel 960 miljoen euro).

Daar staat dan wel tegenover dat Bournemouth, de verrassend leuke spelende ploeg uit de Premier League haar stadionplannen heeft moeten uitstellen. De club van Aké beschikt nu over 11.450 (!) plaatsen in het huidige stadion en kan een veelvoud aan kaarten verkopen, maar toch vond de board de plannen te optimistisch en zal er opnieuw gerekend gaan worden. Kortom: denk niet dat er helemaal niet meer wordt nagedacht.

De FA heeft ondertussen een overeenkomst over Wembley met Shahid Khan voor 600 miljoen pond. Het bestuur van de FA moet de deal nog goedkeuren en daar wordt aan getwijfeld. Khan, ook eigenaar van Fulham en de NFL Jacksonville Jaquars. Deze laatste ploeg zal wel eens een aantal wedstrijden in Londen gaan spelen. De grasmat van Wembley tijdens Tottenham – Barcelona is hopelijk geen voorbode van wat er komt.

Vanavond is het zover, dan moeten de Oranje leeuwinnen laten zien dat ze een waardig Europees Kampioen zijn in de eerste ply-off wedstrijd tegen Denemarken. De fans geloven er heilig in: het stadion van NAC was in 50 minuten uitverkocht! De bal ligt letterlijk en figuurlijk bij de meiden van Sarina om in te koppen of schieten.

JR Smith (de Pieter Plakplaat van de NBA) heeft een waarschuwing gekregen van de commissionair. Zijn laatste plaatje op zijn kuit mag niet zichtbaar zijn tijdens wedstrijden. ‘Supreme’ staat er geschreven, een kledingmerk uit New York en de NBA heeft natuurlijk iets te grote contracten met Nike om dit in de waagschaal te stellen. Interessant om te volgen hoe dit afloopt; maar wij kunnen het eigenlijk al voorspellen.

Tiger, Ronaldo… nemen die Nike sporters de slogan “Just, do it” af en toe iets te letterlijk, misschien?

Goed Weekend!