Ajax overwintert in Champions League!

  

Ajax is door! De aspirant Godenzonen gaven, een wel zeer teleurstellend, AEK een lesje in effectiviteit. Best was het niet, zeker ook niet op de tribune, maar de poet is binnen en Marc Flappentap kan rustig tellen wat hij komende zomer gaat uitgeven. En daar komt natuurlijk nog het één en ander bij uit de transferruif, die al goed gevuld is en alleen maar verder in waarde gaat stijgen.

Ook de aandeelhouders delen mee, want er wordt rekening gehouden met een dividenduitkering van €0,83 tot €1,15 per aandeel. Dat is incasseren, want €0,25 was tot nu toe het maximum wat de bezitters van een rood/wit papiertje konden bijschrijven. Nu is het Ajax aandeel altijd een emo-aandeel genoemd, omdat de emoties bij de aanschaf een grote rol speelden, maar dat zal toch niet voor alle 18,3 miljoen euro aandelen gelden?

Het grote voorbeeld van de Amsterdammers, Bayern München, maakte een record omzet bekend van 624 miljoen euries. Vanaf 2002 toen Bayern de beurs op ging, is de omzet met 355% gestegen, dus in Amsterdam staat ze nog wat te wachten. Maar ja, in München zitten ze keurig op de centen en betalen ze ook geen 12 miljoen euro gemiddeld per speler aan 23 selectiespelers, zoals in Barcelona. Dat is de hoogste salarispost (hoewel kennen we de Chinese budgetten?) binnen het voetbal, met Real, 9 miljoen euro, als goede tweede.

Maar ja, de ster der sterren neemt natuurlijk in zijn eentje al 54 miljoen euro per jaar mee naar zijn, ongetwijfeld bescheiden, optrekje. Het is bijna ongelofelijk, maar hij maakt het ook telkens weer waar, daar kunnen de PSV-spelers sinds afgelopen woensdag ook over meepraten. En als je ze er dan zelf niet in schopt, dan resteert alleen nog maar de landstitel.

Overigens is Barcelona wel bezig om nieuwe commerciële wegen in te slaan om die salarispost te kunnen blijven ophoesten. Nou Camp gaat verbouwd worden en ook dat kost een aardige duit (gelukkig hoeven ze de 400 miljoen niet meer in peseta’s uit te spreken) en dus werd een naamfounder voor het stadion benaderd en gevonden. Het farmaceutische bedrijf Grifols lijkt bereid te zijn om de 20 miljoen euro per jaar voor 20 jaar neer te tellen. Daar moeten ze toch heel wat pilletjes voor draaien.

Ondertussen wordt de return match om de Copa Libertadores tussen Boca Juniors en River Plate uit Buenos Aires, daar niet meer gespeeld. En het begon allemaal nog wel zo leuk bij, wat iedereen dacht, de laatste training van Boca Juniors. Het besluit is al genomen dat de wedstrijd niet meer in Argentinië wordt gespeeld. En dus, ja hoor daar zijn ze weer, Qatar meldde zich dat zij er wel 13,5 miljoen voor over hebben als het potje bij hun in de woestijn wordt uitgevochten.

De Nederlandse hockeydames deden wat we vorige week al aan ze opdroegen, de laatste Champions Trophy winnen. In de halve en hele finale werd de tegenstand er niet beter op. Alle wedstrijden zijn tenslotte gewonnen met de doelcijfers 20–3! Daar kun je mee thuis komen! De Oranje handbalvrouwen beginnen nu pas aan hun EK. Dit blijft toch in een aparte periode van het jaar.

The Match eindigde dus in een overwinning voor Phil Mickelson die Tiger Woods in een pover duel versloeg. We hebben nog niet gehoord of winnaar Phil ook nog iets ‘goeds’ gaat doen met het geld, waar we vorige week op gehoopt hadden. De grote verliezer was Turner broadcasting: Amerikanen die betaald ($19,95) hadden om de wedstrijd te zien (pay per view) kregen geen beeld en dus werd een open air link verspreid door Turner en zijn de centjes teruggestort.

Max was niet ‘The winner takes all’, maar sloot wel in stijl zijn seizoen af met een derde plaats op het podium en een vierde plaats in het Formule 1 overall klassement. Volgend jaar met een Honda motor moet het maar bijna gebeuren om dan in 2020 in Zandvoort definitief toe te slaan. Oranje duinen aan de kust, wij zien de plaatjes al voor ons.

Die Grand Prix moet er nog komen, maar het KLM Open gaat in ieder geval nog een jaartje of drie door met ING Private Banking als hoofdsponsor. Komend jaar de 100editie op de International. 100 jaar! Als je het snel zegt, lijkt het niets maar het is een ongelofelijke mijlpaal die voor niet veel kampioenschappen is weggelegd.

Spraakmakende televisie, dat was wat John de Mol in huis wilde halen met de drie ongeleide projectielen van Voetbal Inside, nu dus Veronica Inside. Johan Derksen zou met zijn vaak beledigende teksten met een knipoog hieraan bij moeten dragen. Nou spraakmakend is het! Minister (ja, ja) van Engelshoven (emancipatie) wil een gesprek met Johan over zijn denigrerende uitlating over homo’s in het voetbal. Een uiterst gevoelig onderwerp, waar door menigeen te makkelijk over wordt gedacht. Vanavond reageert de heer Derksen voor een ongetwijfeld record kijkerspubliek en dus wrijft John toch weer even in zijn handen!

Voor Ronald Koeman wordt het een long weekend loten; glad geschoren en in pak naar Zwitserland. Want niet alleen zondag zal hij aanwezig zijn bij de EK kwalificatie loting (met Duitsland in pot 2 en Oranje in pot 1; had dat maar eens voorspeld een jaar geleden), maar ook maandag bij de loting voor de Final Four van de Nations league. Kortom we tellen weer mee!

Ach, zomaar omdat het een miezerig weekend wordt en we een beetje gezellig en warm willen afsluiten, een nieuw pareltje van Nike over vader/zoon liefde zonder sentimenteel te worden.

Goed Weekend!