Judo swingt in de sportcampus

  

Het is een algemeen gegeven dat succes in de sport leidt tot een dialoog over de verdiensten. In dat licht is de discussie rondom de verdiensten in het vrouwenvoetbal een logische. Echter, het is wellicht wel verstandig dat er meteen bij gezegd wordt dat dit een kwestie van marktwerking is. Als de stadions net zo groot zijn en net zo vol zitten als bij de mannen, de sponsors in net zo’n grote getale zich aandienen en de mediarechten net zoveel opleveren, dan hebben de vrouwen volkomen gelijk. Echter, zo ver zijn we nog niet, een volle Kuip is toch echt iets anders dan een vol Sparta stadion en we kijken ook nog niet massaal naar de Eredivisie Vrouwen. Wel hopen wij  natuurlijk voor de geweldige leeuwinnen, dat het ooit zo ver komt!

En de volgende sport dient zich aan, één die jaren heeft moeten vechten tegen ‘het bezempjes-syndroom’! Het mannen curlingteam heeft zich geplaatst voor het WK en gaat op voor de Olympische Spelen. We zijn positief, maar PyeongChang is nog wel een heel eind dweilen.

We hebben ze hard nodig, die extra sporten bij de Winterspelen want het wordt bij ‘onze’ sport in ieder geval spannender dan in Sotsji. Noren, Japanners, Italianen, Chinezen… de bedreigingen komen van alle kanten. Wel leuk voor de kijker, minder voor ‘ons’ klassement. Toch zouden wij wel voor 18 medailles durven gaan, je moet tenslotte de lat niet te laag leggen.

The Hague Grand Prix judo werd een groot succes voor de Oranje dames. Kim Polling was als vanouds door niemand te temmen en Juul Franssen deed wat iedereen hoopte: laten zien dat ze bij de top hoort! Onze aanpak van organiseren was alleen een beetje wennen voor de IJF officials, maar toch zagen we ze aan het eind van drie dagen stiekem meeswingen op de opzwepende beats

Ok, Marcel Keizer haalt de kerst maar één Drumstick maakt nog geen zomer en als PSV nu ook al Lucky PSV gaat worden, dan is het een gelopen koers. Zeker voor de in Manchester dapper strijdende Kameraden van Zuid. Het zit er gewoon niet in dit jaar. Wel goed om Sven van Beek weer terug te zien.

Over strijden gesproken, de spelers van Sevilla stonden thuis met 3-0 achter afgelopen woensdag, maar toen de trainer besloot om ze in de rust mee te delen dat hij ernstig ziek was en waarschijnlijk voorlopig een stap terug moest doen, speelden zij vanaf de aftrap alsof hun leven er van af hing. Of dit door iedereen wordt gezien als de juiste motivatiebuilding. De uitslag: 3-3…

Tsja, toch wel een opmerkelijk bericht van het gokfront. Terwijl de FA haar contracten met de gokbedrijven heeft verbroken, heeft de English Football League, de organisatie die de drie divisies onder de Premier League leidt, een nieuwe contractverlenging van 5 jaar afgesloten voor alle 72 clubs met Sky Bet als exclusieve gokpartner. De miljoenendeal bevat ook een campagne om gokverslaving tegen te gaan onder het motto: ‘When the fun stops. Stop’.

De fun stopt nog lang niet voor Mathieu van der Poel, die in het veldrijden alles wint wat er maar te winnen is, nu de wereldtitel in eigen land nog. Voor Max (en zijn fans) stopt het na dit weekend wel even. Laatste race en vakantie. Max wil geen sportman van het jaar worden omdat hij eerst wil presteren. Dan maar een paar spraakmakende beelden van dit jaar…

De FIFA wil serieus werk maken van de World Cup voor teams, die ieder jaar wordt gespeeld tussen de continentale kampioenen. Meldden wij u al eerder dat dit toernooi wellicht wordt uitgebreid naar 24 teams, nu werd een vijfjarig contract afgesloten met The Alibaba Group. Alibaba Cloud wordt presenting partner van het event. Door de inzet van de Chinese technologie wil de FIFA het toernooi bereikbaarder maken voor meer mensen en voor bestaande fans het plezier gaan vergroten.

Iets kleiner van opzet, maar zeker niet minder interessant is het nieuwe Voetbal-TV wat de KNVB en Talpa samen lanceren. Voetbal TV zal naast het live uitzenden van amateurvoetbalwedstrijden, hét sociale platform moeten worden van de voetballiefhebbers. Via een technologisch hoogstandje worden uiteindelijk 750 velden voorzien van zelf registrerende camera’s om beelden vast te leggen. Clubs kunnen de beelden ook gebruiken voor eigen analyses, etc. Het moet natuurlijk nieuwe commerciële kansen bieden want de financiering zal ook best nog wat voeten in de aarde hebben.

Naast de Russische, Chinese en Thaise zakenmannen, kunnen we wellicht binnenkort een ‘gewone’ Britse zakenvrouw aan het hoofd zien van een van de traditionele clubs uit de Premier League: Newcastle United (we hadden u getipt dat de club te koop was). Amanda Staveley, 44 jaar, heeft haar euries, dollars en yens verdiend in o.a. fusiebegeleiding met haar bedrijf PCP Capital Partners. Zij bracht o.a. de deal tussen sjeik Mansour en Manchester City tot stand. Kortom ze weet van wanten…

Girlpower… Nike zou Nike niet zijn…

Goed weekend!