Populariteit Van Gerwen overstijgt de landsgrenzen

  

Ajax heeft een miljoenendeal gesloten met Guangzhou R&F FC (een Chinese topclub) om de jeugdopleiding in China op poten te zetten met trainers van de Amsterdammers. Nu is de vice president die alles geregeld heeft, ene Wong. Dus nu maar hopen dat we na het Haagse Wang disaster niet een Amsterdamse Wong affaire krijgen.

Het is ook zaak dat Ajax goed in de gaten houdt welke vlaggen er in de Arena worden ontvouwd. In Duitsland heeft het wapperen met een Tibetaanse vlag door een aantal vluchtelingen bij een wedstrijd van jeugdteams geleid tot een heuse politieke rel omdat Duitsland staat voor vrije meningsuiting. Het gigantische project tussen de Duitse bond en China is zelfs stopgezet! Sport en politiek. Er was een tijd dat mensen ons wilden doen geloven dat het niets met elkaar te maken had.

In ieder geval zit Ajax met haar hoofdsponsor goed; Ziggo is de bekendste sponsor van de Eredivisie en uit onderzoek blijkt dat het publiek dat ook de beste match vindt. Qurrent moet er bij de Kameraden van Zuid nog hard aan trekken, want 19% noemt Opel nog als belangrijkste geldschieter. Sparta, NAC en Roda JC kunnen net zo goed niets op hun shirt zetten, want 70% weet toch niet wie er op staat. Opvallend is dat PEC Zwolle door de liefhebbers als de sympathiekste club wordt gezien. Heerenveen is uit de picture…

Ook bij de wereldtop gebeurt er op sponsorgebied het een en ander. Zo wordt binnenkort het contract getekend tussen Manchester City en (opnieuw) Puma. Het Duitse merk verdrijft Nike met een bedrag van 67 miljoen dollar per jaar naar de achtergrond. Het betekent een enorme inkomstenstijging voor City, dat op dit moment de trotse koploper is in de Premier League.

Bij United willen ze de spelers steeds wakkerder aan de start hebben van een wedstrijd en dus moet het kopje koffie extra goed verzorgd zijn. Een sponsorship met Melitta moet hier voor zorgen. Dat Daley Blind de laatste tijd wat vaker op de tribune zit, dan in het veld staat is jammer voor het bureau dat de clip maakte.

Ook Real Madrid deed van zich spreken; het verlengde het contract met Nivea for Men, uit 2012, met 5 jaar tot 2022. Begon het contract met als verzorgingsgebied alleen Spanje, nu zal het partnership met de Koninklijke worden uitgerold in meer dan 70 landen. Kortom: binnenkort in het Kruidvat theater gratis kaarten winnen voor Real!

Binnen de Formule1 breekt nu ook weer de tijd van sponsoractiviteiten aan en de eerste stap werd gezet door Alfa Romeo. Het Italiaanse merk keert na 30 jaar terug in de Formule1 als naamsponsor van het Sauber team. Het team zal gebruik maken van de technologische kennis van Alfa. Zwitserse precisie verpakt in Italiaanse flair.

McLaren dacht: voor wat hoort wat en sloot een kledingdeal af met Kimoa, het kledingmerk van hun rijder Fernando Alonso. Fernando gaf aan trots te zijn om het logo van zijn merk op zijn eigen Formule1 wagen te zien. Het is voor hem te hopen dat hij er niet te vaak vanuit de pits naar moet kijken…

Overigens gaat het in Australië en Engeland voorlopig maar om één ding: wie wint The Ashes? De cricketprijs waar om de twee jaar tussen de twee landen gestreden wordt. Het hele land staat achter zijn team. Dit keer in Australië, wat de eerste klap al uitdeelde. Asics steunt de Aussies.

De Engelsen hebben overigens een duidelijk statement gemaakt naar onze minachtende houding t.o.v. darten en Michael van Gerwen in het bijzonder. Hij is genomineerd als ‘overseas sportspersonality of the year’, samen met o.a. Roger Federer en Tom Brady (NFL). Zijn Promo film staat viral en op 17 december volgt de uitreiking.

En nu we het toch over ‘onbekende’ grote sporten hebben, we hebben er weer een wereldkampioen bij. Xander van Mazwijk werd in Las Vegas wereldkampioen bowlen singles. De bliksemafleider (ja, heus) bleef maar strikes werpen en zette een kroon op jaren lang trainen.

Dit weekend is de loting van het WK voetbal 2018 in Rusland! Wij zijn er niet bij, volgens veel dopinggeleerden wel een aantal Russische voetballers die hebben gebruikt. Maar ja we zeiden het al eerder: sport en politiek…

We kunnen het niet laten… als we de kans krijgen laten we hem even opdraven. Dit staat van Gerwen 17 december te wachten

Goed Weekend!