Bert toch niet naar het WK

  

Kent u dat verhaal van Bertje die naar een WK ging? Hij ging niet…
Na plaatsing voor het WK werd hij bedankt voor zijn diensten en vielen de prinsen van Saoedi Arabië over elkaar heen om te melden dat zij hier verantwoordelijk voor waren. Bert naar huis met een boodschappentas met biljetjes.

Misschien stiekem adviseren bij Giovanni? Want was het stoer of naïef? Feit was dat de Kameraden van Zuid van de ene hoek van de Kuip naar de andere werden gestuurd door het Pep-team van de toekomst. Toen we de opstelling zagen, zonder loopwonder Jens en twee semi-debutanten, vreesden we al dat het meer tegenhouden zou worden dan voetballen. Nu wacht Napoli uit, altijd lastig.

Maar we hadden nog een goed gevulde koffer (met 5 miljoen) die niet zomaar even langs “nothing to declare” kon op Schiphol. Niet ontslagen door een sjeik maar door een gefortuneerde Engelse wijsneus. Frank de Boer kan weer verder zoeken of wat ons betreft liever gewoon wachten op Zeist en daar straks met een nieuw, jong team, gaan bouwen aan een Oranje voor de toekomst. Als je maar 8 wedstrijdjes in een jaar speelt, kun je bij Oranje als coach de 100 dagen wel doorkomen.

Niet zonder baan, maar wel bijna zonder motor staat onze Max. De motorsoap van Renault krijgt een vreemde wending, omdat het gerucht gaat dat de Franse ingenieurs overstappen naar McLaren en Red Bull opzeggen. Nu maar hopen dat er zondag in de wagen van Max genoeg bouten, moertjes en bougies zitten zodat hij wegkomt bij de start in Singapore.

Wie niet optreedt dit weekend is onze kersverse US Open dubbel kampioen Julian Rojer. In de Davis Cup ontmoeting in de gloednieuwe sportcampus van Den Haag, tegen Tsjechië, ontbreekt hij door knieproblemen. Hij was bijzonder op dreef daar over de plas en maakte ook nog even een statement bij de prijsuitreiking richting Humpty Dumpty Donald!

Ook Wilco Kelderman streed tot de laatste meter, maar kwam net tekort voor het podium in de Vuelta. Froome werd historische winnaar met Wout Poels aan zijn zijde. We zijn eigenlijk gezegend met een enorme groep van klasse wielrenners en het mooie is dat ze overal laten zien dat ze mee kunnen. Dumoulin, Kelderman, Kruijswijk, Mollema, Boom, Terpstra, Groenewegen en niet te vergeten Mathieu van der Poel. Hier moet toch een wereldkampioen 2017 bij zitten?

In Lima werden Parijs en Los Angeles aangewezen als de organisatoren van de Olympische Spelen van 2024 en 2028, maar natuurlijk ook voor de Paralympisch Spelen. Tegelijkertijd stak de oude ziekte van ‘de pluche bewoners’ weer de kop op en werd de voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité Rio opgepakt op verdenking van corruptie. Gezien al het gedoe om cijfers van Rio 2016 eigenlijk niet eens een verrassing.

Over de cijfers maken ze zich in Japan niet zo druk. Maar liefst 2,8 miljard dollar werd er tot nu toe(!) opgehaald aan lokale partners via deals en sponsorships. Dit is bijna 3x zoveel als Londen 2012 waar de teller bij 1.1 miljard dollar stopte. Rio 2016 telt niemand mee gezien de onbetrouwbare bronnen.

En nu we toch van wal zijn… Golden State Warriors tekende een contract met Rakuten (Japans elektronicamerk) voor de shirtreclame (nieuw dit jaar in NBA); 20 miljoen dollar (2½-by-2½-inch) bijna twee keer zoveel als de Cavaliers. Wij horen u denken: Rakuten waar kennen we dat van? Juist: FC Barcelona, de nieuwe shirtsponsor sinds 2016 voor 220 miljoen euro. Wij denken dat Rakuten vindt dat alleen de top goed genoeg is.

FC Barcelona was toch al lekker bezig, hetj verlengde het contract met Head & Schoulders, dat hiermee de officiële shampoo van FC Barcelona is in China. Concurrent Real Madrid opent een Novotown project in China met een museum en trainingsfaciliteiten voor de jeugd. Kortom niet de Chinezen komen, maar wij gaan!

Het wielerteam van Cannondale zag een nieuw sponsorcontract met Unibet afspringen en zat zonder sponsor, maar heeft nu een nieuw contract afgesloten met EF Education First (een internationaal taal onderwijs bureau). De nieuwe sponsor wordt ook de nieuwe naamgever van het team. Cannondale blijft als partner verbonden.

Tottenham Hotspurs heeft een contract afgesloten met SCX (opletten Kuip-bouwers!). Het bedrijf heeft de nieuwste techniek op het gebied van uitschuifbare velden ontwikkeld. Het betekent dat de NFL Europe wedstrijden straks op kunstgras gespeeld worden, maar de Spurs wedstrijden gewoon op het heilige, Johan Derksen, gras.

En het geld blijft maar verder rollen aan de overkant van de plas. De Engelse Football league verantwoordelijk voor de divisies 2 (onze Jupiler League), 3 en 4 heeft een nieuw televisiecontract afgesloten met Sky Sports voor 800 miljoen dollar voor 5 seizoenen. Een verhoging van 35% per jaar. Ach ja, probeer hier als eredivisieclub uit Tilburg maar eens tegen op te boksen.

We hopen (bijna tegen beter weten in…) op beter weer voor toch een geweldig aankomend sportweekend met grote evenementen in Nederland: KLM Open (wel leuk: Maarten Lafeber na dag 1 op 5), ITU World Triathlon Grand Final Rotterdam, de tennisboys in Den Haag, de Dam tot Damloop en een super pot in Eindhoven tussen de Energieke jongens en de Kameraden (ook tegen beter weten in?).

Goed Weekend!