E-sports mogelijk op de Olympische Spelen

  

Barcelona, voor veel Nederlandse sporters en sportfans een stad met een speciale plek in hun hart: de Spelen van ’92, FC Barcelona, Johan…, is zelf getroffen in het hart. De hele (sport)wereld sluit zich om de zwaar getroffen stad. Maar tegelijkertijd zal ook Barcelona, met ons allemaal, net als Londen, Parijs, Madrid, Brussel en Antwerpen, tonen dat we nooit zullen buigen voor deze ongelofelijke mafkezen!

Londen was de afgelopen weken bijvoorbeeld het fantastische middelpunt van de mondiale sport met het WK atletiek. De Britten lieten zien met een recordaantal toeschouwers, hoe belangrijk zij, in meer dan één opzicht, dit mega evenement vonden. Ook commercieel werd gescoord met zelfs een positief saldo. En details zijn altijd belangrijk ook bij een WK.

Naast het, helaas niet helemaal volgens plan verlopen, afscheid van Puma Usain, was daar ook het afscheid van de bijna onverslaanbare lange afstand loper Mo Farah. De trots van de Britten won niet voor de derde(!) keer in successie de 5.000 én 10.000 meter op één toernooi. Dat was voor Nike een reden om een ode en een speciale schoen, aan Mo met de glimlach te wijden. In 4 dagen 1,6 miljoen keer bekeken.

Voor ons was de prolongatie van het goud door Dafne het absolute hoogtepunt. Nummer 1 worden is knap, maar het blijven nog knapper! Conclusie: weer een categorie van het Sportgala ingevuld (er hoeft straks niets gekozen te worden). Ook de bronzen medaille van Hassan en met name Vetter, spraken tot de verbeelding. Het was dus ook voor Nederland een in alle opzichten een fantastisch WK.

Ondertussen steeg Robin Haase in Montreal boven zichzelf uit met een halve finaleplek tegen Roger zelf. Het werd geen finale, maar hij toonde aan dat met veel passie en inzet, je veel kan bereiken. Daarnaast was het ook aardig dat Robin eindelijk ontdekte dat een beetje humor soms ook geen kwaad kan.

Parijs heeft laten weten open te staan voor het toevoegen van E-sports aan het programma van de Spelen van 2024. De voorzitter heeft aangegeven een gesprek met de E-sports familie te willen voeren. Hij haastte zich er nog net bij om aan te geven dat het IOC de uiteindelijke beslissing zal nemen. Commercieel en qua nieuwe doelgroepen, biedt de sport absoluut mogelijkheden.

De innovatieve denkwijze in Parijs staat in schril contrast met die van schaatscoach Jillert Anema. Hij vindt shorttrack “een flauwekul sport”. Let maar op volgend jaar in Zuid Korea, Jillert. Daar zal je wat meemaken. Wij denken dat de Aziaten die 10 kilometer van ‘ons’, allemaal maar flauwekul vinden.

Nog meer innovatie. De Engelse en Amerikaanse atletiekbond gaan een nieuw evenement opstarten (er waren nog niet genoeg toernooien). ‘The Meet’ in het stadion in Londen op 21 juli laat beide landenploegen in een topprogramma met elkaar strijden. Negen disciplines in twee uur. TV exposure gegarandeerd.

In het kader van ‘wie betaalt, bepaalt’, zullen veel voetbalfans uitkijken naar 7 september. Dan gaan de Premier League clubs waarschijnlijk besluiten de transferperiode in de zomer te sluiten als de competitie begint en niet 4 weken later. Goed voor duidelijkheid naar de teams, pers en vooral fans.

Als we het toch over fans en duidelijkheid hebben… waarom beginnen wij met die eredivisie eigenlijk al, als meer dan de helft van het land nog op vakantie is? Halfvolle stadions, mokkende fans. Gewoon 1 september beginnen als alle scholen ook weer aan de gang zijn en iedereen de Ouzo, Sangria, Saké en Tequila weer achter de kiezen heeft.

139.999.998, 139.999.999… Mark Netto heeft kramp in de vingers van het tellen, maar de Ajax-fans kijken vol afschuw naar de non balans op het veld. Leuk hoor dat geld op de bank maar wat resteert zijn muitende spelers in een uitgeholde selectie. Noem je dit nu de prijs van het succes of een vorm van amateuristisch wanbeleid? Zondag: FC Groningen…

Gelukkig komt er aan het hoofd van de Raad van Commissarissen KNVB nu een heuse deurwaarder: Jan Smit. Dus dat wordt strak en netjes budgetteren voortaan in Zeist. Overigens was Jan de koning van het kunstgras en haalde bij Heracles ten Cate binnen. Dus de strijders voor de geur van het pas gemaaide gras zullen het nog even met verschroeid rubber moeten doen.

Evi van Lanschot, u weet wel dat kokette dametje dat u beleggingsadviezen geeft namens de bank, wordt sponsor van het beachvolleybalteam Meppelink/van Gestel; iets heel anders dan een golfballetje. Girlpower in het kwadraat. Voor de speelsters dus voortaan in een time-out even naar een tekenfilmpje kijken voor de laatste coach adviezen.

We zijn nu al blij met Dikkie Dick en Ruudje. De onzinnige voorselectie wordt weer bekend gemaakt. De ‘grote’ Duitenteller (wordt ook ander met die deurwaarder aan het hoofd) selecteerde de Turkse enclave Elia, Babel (ja, die van Ajax; u weet het wel) en natuurlijk Robin van Persie. De ‘oudjes’ moeten het doen tegen Frankrijk en Bulgarije. Dan maar na die wedstrijden gaan bouwen aan de toekomst…

Goed Weekend!