van koning naar keizer Roger

  

Jawel: 6 uit 2! De Oranje Leeuwinnen zijn voortvarend gestart op het EK in eigen land. Tegen Denemarken was het af en toe wel ‘mannen(!) en kinderen, eerst’, maar dat doet niets af aan het resultaat. De kijkcijfers liegen er ook niet om 2,1 miljoen kijkers bij de opening en gisteren bijna 2,3 miljoen kijkers (de Champions League Finale was 1,8). Wij voorzien maandag een historisch record voor de onvervalste ‘Derby der Lage Landen tegen België!

Vroegen wij ons vorige week nog af waar hij reed, deze week sloeg Bauke Mollema ongenadig toe met een fantastische etappezege. 30 kilometer solo waren genoeg voor zijn allereerste(!) etappezege in de Tour. Chapeau. Daarnaast genoeg support van het thuisfront! Bovenin blijft het spannend, maar weten we eigenlijk allemaal dat Froomey het gewoon gaat redden. Volgend jaar wel een uitdaging voor de ploegleiding van Sunweb: Dumoulin en Barquil samen! Maar topsport = keuzes maken en dat geldt ook voor de leiding.

We slaan door met z’n allen… bij de Vuelta geen kussende ronde missen meer en de kleding terug naar ‘the fifties’. Getuigde al die jaren lang van seksisme. Mannen krijgen ook een rol bij de huldigingen… deze ‘rol’ zien we nog niet direct voor ons. Maar misschien komt er wel een plan uit een of andere kast. Boxmeer, Chaam, Maastricht, etc. jullie zijn gewaarschuwd!

Ook Lotto Jumbo haalde overigens een etappe binnen via de voormalig schans springer Primoz Roglic. Nog mooier nieuws voor de ploeg was dat Friesland Campina, met Vifit Sport, voor drie jaar aansluit in de sponsorpool, waar al gefluisterd wordt over een toekomstig hoofdsponsorship.

De deal geldt alleen voor de wielerploeg terwijl het veel geprezen concept toch bestond uit een wieler- én schaatsploeg. Dit gaf wel wat commotie binnen de glijdende tak. Als de afspraken helder waren, is dit logisch. Misschien wil Campina het voorspelde vertrek van Sven Kramer naar de nieuwe KPN ploeg wel even afwachten.

In de Johan Cuijff Arena zal eindelijk, na 20 jaar, het “Héééé, Biertje…?” klinken. Heineken won nu wel de strijd van Grolsch. Al met al heeft het de Arena geen windeieren gelegd. Voorheen meende Heineken dat zij toch niet gepasseerd zou worden en nu omdat de deal niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen. Mede omdat Jupiler, sponsor van Ajax(!) zich had gemeld.

Lewis Hamilton (opnieuw winnaar op Silverstone; Maxie 4e) hoeft de komende jaren bij Mercedes niet op een houtje te bijten; Petronas (olie en gas uit Maleisië) gaat zeker nog drie jaar door als naamsponsor van het team. Het maakte aan alle geruchten dat Mercedes zou stoppen een eind (en de weg vrij voor die mooie transfer…)

De Formule1 organisatie breidt ook haar social strategie uit met een meerjarig en wereldwijd contract met het Snapchat platform. Jarenlang tegen gehouden door Bernie Ecclestone. Liberty media, de nieuwe eigenaar, ziet dat op digital gebied grote kansen liggen met betrekking tot story telling en kan zo het event nog dichter bij de (jonge) fans brengen.

Ondertussen bevestigde Keizer Roger (‘koning’ lijkt ons nu voortaan echt misplaatst) zijn ongelofelijke vorm en fitheid. Ok, Cilic was niet 100% fit, maar wij denken dat ook een goede Cilic deze gefocuste gentleman in het wit niet had kunnen stoppen. Reden voor Nike om een ode aan de grote man te berengen.

Overigens verdiende Roger met deze titel ook 2,2 miljoen pond. Zelfs voor een vader van een dubbele tweeling best riant. Nu we het toch over het geld hebben; in het kader van Humpty Dumpty Donald’s America First heeft de US Open het prijzengeld verhoogd naar een record van 50,4 miljoen dollar met voor de winnaars ieder 3,7 miljoen dollar. Benieuwd naar de volgende zet uit Brexit Brittain…

Zoveel zal Ferry Weertman niet ophalen, maar hij is wel onze zwemkoning met een prachtige trilogie: Europees, Olympisch en Wereldkampioen op de 10 kilometer! Mooi dat een oude pionier van het water, Marcel Wouda, zijn visie en coaching optimaal kan overbrengen op deze mega sporter!

De voorzitter Angel Maria Villar van de Spaanse voetbalbond en zijn zoon zitten achter slot en grendel wegen fraude en zelf verrijking. Angel Maria (hoe kan je met deze voornamen) was ook vicevoorzitter van de FIFA. Samen met zijn zoon had hij de hele bond in handen. Wij menen: wie volgt?

In datzelfde Spanje haalde Barcelona dit jaar een record omzet van 708 miljoen euro. Het bood de club de mogelijkheid om haar schuld(!) terug te brengen naar 247 miljoen euro. In 2021 moet de omzet 1 miljard euro bedragen. Aan Messi en zijn vriendjes gaat 66% van de inkomsten op. Achter de Dallas Cowboys, New York Yankees en Manchester United is Barcelona de vierde club op de lijst van Forbes met een waarde van 3,6 miljard euro.

Kent u nog het plan van De Randstad Spelen voor 2028? Noord-Rijn Westfalen gaat dit in de praktijk brengen in een gooi naar de Spelen van 2032 (die van 2024 en 2028 zijn al vergeven aan Parijs en Los Angeles). Het Rhine-Ruhr concept speelt zich af in 13 steden waar op dit moment al 80% van de accommodaties staan. Alleen het Olympisch Stadion nog en… er moet nog gerekend worden, maar dat is een kleinigheidje, toch?

EK dames, Froomey, Luiten (12e na dag 1 op de Open), WK zwemmen, The World Games… ook voor volgende week genoeg sport om van te genieten.

Goed weekend!