Handbaldames komen op stoom!

  

Het IOC heeft gesproken… ’Vuile Russen’ mogen niet meedoen, straks in Pyeongchang. ‘Schone Russen’ mogen wel, maar niet onder Russische vlag. Wie is vuil en wie is schoon? Dat moet een commissie bepalen, maar in het kort zal het betekenen dat als je als sporter niet bent betrapt, je schoon bent. Maar dat is ook weer niet waar, want schaatsster Fatkoelina is nooit betrapt (in de vorm zoals wij het kennen), maar wel levenslang geschorst. Een ding is zeker het CAS (sporttribunaal) zal overuren gaan maken en menig Russisch advocatenkantoor heeft alle kerstverloven ingetrokken…

Vladimir heeft tot nu toe voor zijn doen rustig gereageerd en vindt het ogenschijnlijk prima als sporters willen deelnemen als “Olympic Athlete of Russia” (de creativiteit stijgt tot grote hoogten). Het Russisch Olympisch Comité (we denken dat dit niet al teveel officials meer zijn) vergadert hier 12 december over en komt ook met een uitspraak. Dit alles leert ons in ieder geval dat je door de organisatie van het grootste sportevenement (Olympische Spelen) levenslang geschorst kan worden wegens vals spelen, maar gewoon voorzitter kan blijven van de organisatie van het een na grootste sportevenement (WK voetbal).

Voor dit WK vond de loting afgelopen zaterdag plaats en er is geen poule des doods. Dus wij, als de objectieve kijker, kunnen de eerste twee weken overslaan en rustig op vakantie gaan. De FIFA wist wel de toppers van alle landen te strikken om elkaar te feliciteren voor het bereiken van de eindronde. Was toch wel leuk geweest hier Pieter Plakplaat nog één keer voor ons te zien spreken…

Ondertussen maakte de KNWU van alle internationale commotie gebruik om ongemerkt aan te kondigen dat de deal met Unibet van de baan is. Journaals, talkshows en voorpagina’s brachten het nieuws van de sponsordeal, maar we hebben er nu eigenlijk maar weinig van teruggehoord. Het ging oorspronkelijk om 7 miljoen, het werd 900.000 euro en een beetje. Maar… door het gedraai, gepolder, getreuzel of gewoon de onwil in Den Haag, is er geen nieuwe gokwet en dus zijn er geen Unibet miljoenen voor de KNWU!

Tijd voor wat goed nieuws… Onze handbaldames moeten nog op stoom komen en gebruiken heel slim de eerste ronde van het WK om dit te doen. Langzaam groeit de vorm en dus een plek op een goed eindresultaat. Vanavond de pot om een topplek in de poule tegen Die Damen von der Heimat…

De cricketers van Nederland mogen vanaf 2019 meedoen in de competitie met de allergrootste landen in deze sport. Wat nog belangrijker is: er komen miljoenen dollars van de ICC onze kant op om de sport te promoten en jeugdplannen uit te voeren. Niet gek voor een sport met 5.000 beoefenaars.

In TeamNL zullen de cricketers niet snel komen denken wij (hoewel?), maar de mediacampagne onder het motto “Zo doen we dat…” (vrij vertaald: “niet lullen, maar poetsen”) is van start gegaan en laat topsporters en sporten die in TeamNL vertegenwoordigd zijn naar voren komen in verhalen en ervaringen. Het hele jaar door, want TeamNL (en de atleten) is 365 dagen actief en niet alleen rond de Olympische Spelen.

We meldden het vorige week al, de commerciële jongens in het wielrennen zijn aan de gang… zo sloot Continental een vijfjarig contract met de Tour de France. Wij zullen de bandenleverancier (die overigens al aan acht ploegen is verbonden) drie weken duidelijk in beeld zien. En wie we zeker ook weer in beeld zien is de Sky ploeg van Froome en Poels. Zij zullen getooid zijn in een nieuwe outfit van zwart naar wit…. Wordt het Jumbo geel nu misschien oranje…?

Overigens heeft dat andere sportcircus in ruste, de Formule1, deze periode uitgezocht om een nieuw logo te onthullen. Want nieuwe eigenaar betekent nieuw logo. En, zoals gebruikelijk met een nieuw logo, heb je juichers en boe-roepers. Wij vinden een gematigd applausje op zijn plaats, maar oordeelt u zelf. Max rijdt er geen rondje harder of zachter door overigens.

In Frankrijk heeft de voetbalbond het al lopende contract met Volkswagen met vijf jaar verlengd. Het blijft opmerkelijk dat de Fransen, meestal niet vies van enig chauvinisme, in dit geval de grote Franse merken passeren. Of zal het te maken hebben met de  Gründlichkeit waarmee ook de financiële zaken (zo’n vijf miljoen euro per jaar) worden gedaan?

Nog een opmerkelijk bericht. Het Olympisch Stadion van de Spelen van 2000(!) in Australië wordt na goedkeuring van de regering voor 1,5 miljard(!) US dollars verbouwd. Ondanks de protesten van de belastingbetaler kwam het voorstel er doorheen. Wij geloven best dat de eisen in 17 jaar veranderen, maar 1.5 miljard getuigt volgens ons van weinig visie bij de totstandkoming.

Feyenoord en Vitesse deden nu wat ze iets eerder hadden moeten doen, winnen. Maar het brengt nog wel geld in het laatje en punten op het bord. De nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB, Gudde, rijdt zondag overigens met de kampioensschaal achterin naar de Arena. Bij winst van de Energieke Jongens kan hij deze gelijk uitreiken, bespaart hem straks een hoop gedoe en tijd.

Ajax heeft behoefte aan ervaring en koopt dus jeugd, maar dat is logisch toch?

Goed (en onstuimig) Weekend!