Goed nieuws uit het zwembad

  

Europees Kampioen, Goud, Nummero Uno, Campione… het was fantastisch! Twee categorieën voor de sport verkiezingen van het jaar zijn al ingevuld: Ploeg van het jaar en zonder enige concurrentie (sorry Marcel Wouda), Coach van het jaar! Wat een toppers! Wat ons betreft is John de Bever ook weer aanwezig op het NOC*NSF feestje, dan gaan we gewoon verder waar we gebleven waren!

Natuurlijk werden de kijkcijfers weer verpulverd. 17.00 uur was zelfs geen ideale tijd, maar er keken direct al 4.1 miljoen mensen, oplopend tot 4.5 miljoen en chauvinisten als ook wij zijn, zaten in Nederland tijdens de huldiging 5.4 miljoen mensen te kijken. Hierbij verbleekte de 1.0 miljoen kijkers naar de 100 meter van Dafne Schippers later op de avond, enigszins…

Dafne Schippers (Dafne Dekkers is helaas nog niet zo snel) haalde wel mooi brons op die 100 meter en ‘vloog’ gisteravond naar een finale plaats op de 200 meter met haar bijna beste race van dit jaar, want die beste race moet vanavond komen en het mogelijk maken om haar goud op de 200 meter te prolongeren. Een historische prestatie als het lukt.

Tijdens het schitterende WK atletiek haalde het organiserende Groot Brittannië, ondanks de matige resultaten op de baan, toch een hoofdprijs binnen. Nike verlengde haar kleding contract met UK Athletics tot maar liefst 2030. Ook het jeugdprogramma van de bond wordt door Nike omarmd. Financiële cijfers werden niet bekend gemaakt maar de schatting is dat om een bijdrage gaat van 25 miljoen dollar.

Nike heeft altijd oog voor de basis, de jeugd en hoe het allemaal begon. In deze clip van hun merk Jordan (ook geen kleintje…) laat Blake Griffin zien welke rol een playground speelt in de ontwikkeling van een sporter. Ook een mooie steun in de rug voor de Krajicek en Johan Cruijff Foundations!

Wij blijven het ook zo opvallend vinden hoe goed de BBC haar maatschappelijke en publieke omroep taak vervuld. In vrijwel iedere uitzending roepen zij mensen, die door hun reportages de positieve Vibes(!) hebben gekregen voor een sport, op, zich aan te melden bij een club of organisatie in de buurt.

Overigens was er geen glorieus Puma afscheid voor Usain. De Amerikaan Gatlin (dopingzondaar) werd uitgejouwd, maar door de regels gesteund, werd deze terecht wereldkampioen (of die regels kloppen, daar kan je over discussiëren overigens). Bolt begreep dit en toonde zich een nog groter sportman dan we al wisten dat hij was…

Als Nike een spraakmakend contract afsluit dan kan de drie strepen firma uit Duitsland natuurlijk niet achterblijven… Adidas verlengde haar kledingcontract met de Major League Soccer (MLS) t/m 2024 voor 700 miljoen dollar! Het grootste sponsorcontract uit de Amerikaanse voetbal historie. Alle 22 clubs worden van top tot teen aangekleed en ook hier, een bijdrage aan het jeugdprogramma.

En nu we toch over Duitse voetbalsponsoring praten: Volkswagen wordt de nieuwe sponsor van de UEFA landencompetities. Zij zijn de opvolger van Hyundai. Het is voor onze Oosterburen hoog tijd om hun opgelopen imagoschade door de sjoemelsoftware, te gaan herstellen…

Terwijl in Engeland de wedkantoren blijven toeslaan als sponsors in alle takken van sport, zit de Nederlandse sport hier tandenknarsend naar te kijken. Pagina grote advertenties moeten Rutte c.s. wakker schudden. Opmerkelijk is dat Kroon Casino alvast met een vrijblijvende gift het programma van de talentvolle IJshockey jeugd ondersteunt. Kroon is onderdeel van de door ons eerder genoemde Zweedse kansspelaanbieder Betsson Group… de posities worden dus wel ingenomen.

Vanavond gaat die weer rollen: de Eredivisie-voetbal. ADO Den Haag trapt af zonder een door de KNVB goedgekeurde begroting en een halve selectie. De verwachting is dat rond de winterstop wel duidelijk zal zijn of ADO officieel mee mag doen.. wat een gedoe weer. Wij zien de eerste punten aftrek alweer komen… waarschijnlijk wordt John de Bever ingehuurd voor iedere wedstrijd om de moed er in te houden!

Niets dan lof over die videoreferee vorig seizoen (en afgelopen zondag). “Maar hij moet er wel bij iedere wedstrijd zijn…” riepen alle eredivisieclubs in koor. Maar nu dit ook gerealiseerd kan (en moet) worden, moet de Poeplap getrokken worden en is die Kazachstaanse linksback of die dragende Colombiaanse middenvelder, weer belangrijker. Dus geen videoreferee! Wee je gebeente als er één trainer of voorzitter straks iets zegt over een dubieuze penalty of buitenspel goal.

Overigens is Kenneth Vermeer wel de pechvogel van het jaar, weer geblesseerd en no way dat die stoïcijnse Australiër zich uit de Kameraden ploeg laat spelen.

We eindigen met nog meer mooi nieuws: Ranomi zwom een nieuw wereldrecord op de 50 meter en gaat door tot Tokio. Echte liefde is: samen op het hoofdkussen dromen over een gouden sushi met Ferry Weertman…

We mogen hopelijk in deze ‘transgender tijden’ toch nog wel blijven spreken over Girlpower in de sport?

Goed weekend!